(Video) Imagini surprinse în timpul cutremurului de noaptea trecută

by Ana Balan on Sep 24, 2016 General 805 Vizualizari

Seismul care s-a produs în noaptea de 24 septembrie a fost „destul de semnificativ ca magnitudine” și a avut un mecanism destul de ciudat, cu efecte către nord-estul și estul României, ceea ce indică o rupere a faliei către această direcție. De aceea s-a resimțit destul de puternic la sol în Bârlad, Iași, Vaslui, a declarat pentru Digi24, sâmbătă dimineață, directorul general al Institutului pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

Măsurătorile Institutului arată că în Republica Moldova cutremurul s-a simțit mai puternic în sud, în zona Leova-Giugiulești.

Acest seism a avut cam același mecanism ca cel de-al doilea cutremur major din 1990, cel cu magnitudinea de 6,9, a menționat specialistul. Este însă un cutremur de adâncime, destul de semnificativ ca magnitudine.

Cutremurul puternic din această noapte a fost surprins în imagini video de unele persoane și postate pe rețelele de socializare.

Un bucureştean a postat pe YouTube un clip cu imagini surprinse de camerele de supraveghere ale unui spaţiu comercial din Capitală, în timpul cutremurului de noaptea trecută.

 

 

Citește și: CUTREMUR de 5,6-5,7 grade pe scara Richter în Vrancea, resimțit puternic și în Moldova

La ora 2:45 este posibil să se fi produs o replică. A fost înregistrat un seism de 2,7, la o adâncime de 76 de kilometri, dar specialiștii încă analizează dacă cele două fenomene au legătură.

Cutremurele la adâncimi mari nu au replici multe, a precizat Constantin Ionescu, iar pentru a produce pagube semnificative, ar trebui să aibă o magnitudine mult mai mare decât cel din noaptea de 24 septembrie, care a avut o magnitudine de 5,3.

E adevărat că, spre deosebire de cutremurele de suprafață, unde pagubele se pot produce la magnitudini mai mici, seismele care se produc la adâncimi mari au o arie mult mai largă de distrugere, în cazul în care sunt suficient de puternice, a explicat specialistul.

Totodată, imediat după ce s-a produs cutremurul, pe rețelele de socializare oamenii povesteau cum au trăit acest moment și cât de frică le era de ce putea urma.

În Republica Moldova cutremurul a avut o intensitate de circa 5,0 grade pe scara de intensitate seismica de 12 grade (MSK 64).

Mai jos vedeți imagine video din timpul cutremurului :

Cutremurul puternic din această noapte a fost surprins în diverse videoclipuri .

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante