(FOTO şi VIDEO) Cea mai lungă peşteră din Romania şi sud-estul Europei va fi deschisă turiştilor

by Ana Balan on Dec 11, 2016 General 905 Vizualizari

Cea mai lungă peşteră din Romania şi din sud-estul Europei, care până acum a fost accesibilă doar speologilor, va putea fi vizitată de anul viitor şi de turişti. În Peştera Vântului, din Munţii Pădurea Craiului, galeriile se întind pe aproape 50 de kilometri.

În prezent, speologii, specialiştii în protecţia mediului şi administratorii unor arii protejate explorează grota, pentru a stabili traseul pe care îl pot parcurge de anul viitor turiştii, anunţă Digi24.

Descoperită în urmă cu aproape 60 de ani, peştera din Apuseni este un adevărat labirint. „Este vestită pentru că este foarte greu de explorat din cauza că are o singură intrare. Şi pentru a ajunge în capătul ei este nevoie de 8 ore de parcurs pentru o echipă speologică”, declară speologul Ferenc Csis

.
Peştera nu e doar foarte vastă, ci are şi formaţiuni unice şi cursuri de apă ce merită a fi admirate. În plus, are o mare diversitate de specii de lilieci.


Cei care de anul viitor o vor explora vor fi conduşi de un ghid şi vor avea la dispoziţie tot ce au nevoie pentru a fi în siguranţă. Concret, li se vor oferi salopete, căşti şi nu numai.


Alături de Peştera Vântului, din circuitul la care vor avea acces turiştii vor face parte alte nouă grote. Cele 10 peşteri vor fi deschise turiştilor graţie unui proiect finanţat de Guvernul Elveţiei cu 85.000 de franci.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!