Cum a apărut alfabetul ?

Recomandat by Ana Balan on May 21, 2016 General 1280 Vizualizari

În vremuri străvechi, înainte ca alfabetul să fie inventat, oamenii foloseau desene pentru a marca diferite evenimente din viaţa lor, cât şi pentru a comunica. Un grup de antilope putea însemna că "aici este un loc bun de vânătoare", etc. Astfel de desene s-au găsit în culturile multor popoare.

Cu timpul, desenele au suferit schimbări. În loc să însemne doar lucrul care era desenat, desenul reprezenta şi conexiunea cu subiectul scrijelit. De exemplu, desenarea unor picioare ar fi putut indica verbul "a merge". La acest nivel vorbim de ideografică sau ideea de a scrie.

Problema la acest tip de scris depindea de modul în care era interpretat desenul de oameni diferiţi. Uşor, uşor s-a schimbat şi acest tip de scris. Simbolurile au început să reprezinte combinaţii de sunete.

Babilonienii, chinezii şi egiptenii nu au trecut dincolo de stadiul scrisului. Egiptenii aveau un fel de alfabet ce includea 24 de semne. Era o invenţie a cărei valoare nu o cunoşteau.

În urmă cu 3.500 de ani, oamenii care trăiau în estul coastei mediterane au făcut un mare pas spre alfabetul de astăzi. Ei au realizat că acelaşi semn ar putea fi folosit pentru acelaşi sunet în cazuri diferite. Au limitat numărul semnelor în această manieră şi totul a devenit un alfabet.

O extindere a alfabetului lor a fost folosită de evrei, iar mai apoi de fenicieni. Cei din urmă au dus alfabetul lor grecilor. Romanii au adoptat alfabetul grecesc, cu câteva schimbări şi adiţionari, apoi l-au dat mai departe până s-a ajuns şi la alfabetul latin.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!