Dacă vei face asta, vei fi mai puțin stresat și nu te vei îmbolnăvi psihic

by Ana Balan on Jun 25, 2016 General 975 Vizualizari

Iertarea de sine este importanta, desi pare dificil de realizat, deoarece fara ea nu exista eliberarea de vina pe care ti-o atribui si nu faci altceva decat sa continui in a te respinge pe tine insuti, repetand mereu “sunt vinovat, sunt vinovat”, imbolnavindu-te.

Nici nu banuiesti ca ai putea sa inveti sa-ti accepti greseala, mergand mai departe, impacandu-ne cu tine insuti, si ca iertandu-i si pe altii poti limita stresul si influenta negativa asupra sanatatii mintale.

Este ceea ce releva un nou studiu american realizat pe subiecti mai mult sau mai putin dispusi sa ierte.

Cercetatorii de la “Luther College” din Iowa (SUA) au studiat efectele stresului asupra sperantei de viata si asupra sanatatii mintale ale unei persoane. Ei au observat ca oamenii mai indulgenti se apara usor de stres si de boli psihice, comparativ cu cei pentru care iertarea este foarte rara.

Ca sa ajunga la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au cerut unui numar de 148 de adulti tineri sa completeze chestionare pe baza carora sa poata evalua nivelul de stres, tendinta de a ierta, sanatatea mintala si fizica.

In urma analizei testelor, s-a constatat ca persoanele expuse la stres major in timpul vietii au o sanatate mintala si fizica mai fragila. In egala masura, cercetatorii au descoperit ca, daca oamenii au fost foarte intelegatori, atat cu ei insisi, cat si cu altii, doar aceasta singura caracteristica elimina practic asocierea dintre stres si bolile psihice.

Conducatorul studiului la care ma refer, Loren Toussaint, profesor asociat de psihologie la “Luther College”, ofera explicatia relatiei cauza-efect intre stres si boli psihice:

“Stresul dispare aproape complet, este, din punct de vedere statistic, adus aproape de zero (...) Daca nu aveți aceasta tendinta de iertare, veti simti efectele grave ale stresului intr-un mod extenuant, pentru ca nu aveți un scut impotriva lui”.

Cu toate acestea, mecanismul iertarii cu scopul de a proteja o persoana impotriva simptomelor de stres sever este dificil de determinat. Cercetatorii cred ca oamenii iertatori dezvolta mai usor capacitati de adaptare la orice situatie, pentru a face fata stresului si ca reacția lor la factorii de stres major este redusa.

Desi numarul de subiecti studiați este relativ mic (de aceea sunt necesare cercetari suplimentare pentru a ințelege pe deplin beneficiile generate de indulgenta), Toussaint este de parere ca iertarea se invata.

Pentru ca iertarea distruge nefasta conexiune dintre stres si bolile mintale. Si cum cei mai mulți oameni aspira la starea de bine, iertarea, potrivit Toussaint, le ofera oportunitatea.

Asadar, iertarea este utila tuturor. Incepeti cu voi insiva. Apoi cu prietenii, rudele si cu altii.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!