25 de curiozităţi despre Africa [Partea I]

Recomandat by Balan Denis on Feb 26, 2016 Cultură 6027 Vizualizari

Africa este continentul extremităţilor, deşi dispune de resurse naturale în abundeţă Africa rămâne cel mai sărac şi slab dezvoltat continent din lume, pe teritoriul ei sunt cele mai toride şi uscate zone de pe Pământ şi în acelaş timp unele din cele mai umede şi ploioase, aşa dar vă prezint o listă cu curiozităţi despre Africa, sunt doar unele din numărul imens de lucruri şi date interesante pe care le posedă acest continent imens.

 1. Pe continentul African la moment sunt 54 de ţări şi un teritoriu neautonom, adică un spaţiu geografic care nu se autoguvernează, numit Sahara Occidentală
   
 2. Toată Africa a fost colonizată de puteri străine în timpul „luptei pentru Africa”, cu excepţia Etiopiei şi Liberiei.
 3. Până la dominaţia colonială, Africa incudea mai mult de 10000 de state diferite, grupuri autonome cu limbi şi obiceiuri străine.
 4. Civizaţia antică egipteană a fost una din cele mai vechi şi cu o cea mai lungă durată de existenţă din lume.
 5. Continentul african este cea mai veche zonă populată din lume.

   
 6. Araba este vorbită de 170 de milioane de oameni de pe continent, următoarea după popularitate fiind limba engleză (130 de milioane), swahili (100), franceza (115), berbera (50), hausa (50), portugheza (20) şi spaniola (10).
 7. Peste 25% din toate limbile, sunt vorbite doar în Africa, au fost înregistrate peste 2000 de limbi vorbite pe continent.
 8. Africa este al doilea cel mai populat continent, cu aproximativ 1,1 miliarde de oameni sau 16% din populaţia lumii. Peste 50% din africani sunt sub 25 de ani.
 9. Se prognozează că populaţia continentului mai mult decât se va dubla până în 2050 şi va constitui 2,3 miliarde de oameni.
 10. Satul Hala in vaile de mai jos de muntele Hogsback.

   
 11. Africa este cel mai sărac şi cel mai slab dezvoltat continent din lume, cu un PIB continental care reprezintă doar 2,4% din PIB-ul global.
 12. Aproape 40% dintre adulţi în Africa sunt analfabeţi – două treimi din care sunt femei. Rata de alfabetizare printre adulţi  e mai jos de 50% este  în Benin, Burkina Faso, Chad, Ethiopia, Guineea, Mali, Niger, Senegal, Sierra Leoone şi Gambia.
 13. Strazile din Porto Novo , capitala statului Benin.

   
 14. Peste 25 de milioane de persoane de pe continent sunt infectate cu HIV-pozitiv şi peste 17 milioane au murit deja din cauza acestei boli.
 15. Al doilea război din Congo a luat 5,4 milioane de vieţi şi este cel mai mortal conflict la nivel global după cel de al Doilea Război Mondial.
 16. Conectaţi la internet în Africa sunt mai puţine persoane decât sunt conectaţi doar în New York.


  Citește și
  20 curiozităţi despre univers
   
 17. Aproximativ 90% din toate cazurile de malarie din întraga lume sunt înregistrate în Africa, din care 24% sunt decese infantile din Africa subsahariană.
 18. Africa este al doilea cel mai mare continent din lume, care măsoară aproximativ peste 30 de milioane de kilometri pătraţi.
 19. Sahara este cel mai mare deşert din lume şi este mai mare decât teritoriul continental al SUA.
 20. Africa este cel mai arid continent, cu deşerturi şi zone uscate care acoperă 60% din teritoriu (de exemplu Kalahari, Sahara, Namib).

   
 21. Africa este al doilea cel mai uscat continent din lume (după Australia).
 22. Femeile aşteapta ca barca sa le ea înapoi spre satul pe apa Ganvi, Benin. Apa aici este extrem de poluata iar rezervele de peşte, hrana de baza, sunt pe terminate.
 23. Africa are aproximativ 30% din toate resursele minerale rămase pe Pământ.

   
 24. Nigeria este al patrulea cel mai mare exportator de petrol din lume, şi cel mai mare producător de petrol din Africa, cu circa 2,2 milioane de barili produşi în fiecare zi. Topul a 10 de cei mai mari producători de petrol în Africa, după numărul total de exporturie format din: Nigeria, Algeria, Angola,Libia, Egipt, Sudan, Guineea Ecuatorială, Republica Congo, Gabon, Africa de Sud. 
 25. Africa are cele mai mari rezerve de metale preţioase, cu peste 40% din rezervele de aur, peste 60% de cobalt şi 90% rezerve de platină.

Ția placut articolul? Scrie în comentarii dacă dorești să citești și a doua parte!

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!