25 de curiozităţi despre Africa [Partea II]

Recomandat by Balan Denis on Feb 28, 2016 Cultură 1576 Vizualizari

Astăzi există câteva locuri cu adevărat sălbatice rămase pe continentul Africa, cu 1,1 miliarde de oameni şi o economie globală orientată spre căutarea resurselor necesare pentru a susţine dezvoltarea în secolul următor a Africii.Tehnologiile tind să-şi aducă aportul, dar dacă se va continua menţinerea acestui vector, se vor ruina şi cele mai mari realizări ale Africii.

 1. China este partenerul comercial de bază a Africii, volumul ciferei de afaceri chino – african se apropie acum de 200 miliarde de dolari. Investiţiile directe a Chinei în Africa au depăşit cifra de 50 miliarde de dolari.
   
 2. Neocolonismul este o ameninţare reală, cu peste 1 milion de cetăţeni chinezi pe continentul african. Numai Angola singură are o populaţie de peste 350000 de chinezi.
 3. Peste 55% din forţa de muncă lucrează în producţia de alimente cu vaste terenuri arabile şi păşuni care susţin economiile agrare.
 4. Deficitul de apă are impact asupra vieţilor a peste 300 de milioane de afircani, din care 75% se bazează pe apele subterane ca principală sursă de apă potabilă. Încălzirea globală doar agravează situaţia.
 5. Rezervele limitate de ape subterane reprezintă doar 15% din totalul volum a resurselor de ape regenerabile. Noile descoperiri de ape subterane în bazinele sidementare mari din Libia, Algeria şi Chad pot fi insuficiente pentru potolirea creşterii constante a setei în 
 6. Productivitatea a aproximativ a 65% de terenuri agricole a scăzut semnificativ din cauza suprafeţelor mari de pământ deteriorate de eroziune, practicilor precare de gestionare a terenurilor, mineritului şi poluarii din ultimii 50 de ani.
 7. Unele peisaje terestre se estimează că vor pierde peste 50 tone de sol pe hectar din cauza neglijenţei şi deşertificării
 8. Peste 30% de păşuni şi aproape 20% din toate pădurile sunt clasificate ca moderat sau puternic degradate. Rata defrişării în Africa este dublul mediei pe restul lumii cu mai mult de patru milioane de hectare de pădure dispărute în fiecare an. Ţari precum Kenya, Malawi şi Zambia au doar 1-5% rămase din pădurile iniţiale. Pădurile care acoperă peste 20% a suprafeţei totale a Africii de aproape 30 milioane kilometri pătraţi sunt în prezent toate degradate şi distruse de exploatarea forestieră comercială şi subzistenţă, precum şi transformarea lor în plantaţii,terenuri agricole, mine, drumuri şi aşezări.
 9. Aproximativ 60% din pădurile tropicale din bazinul Congo sunt considerate expluatabile comercial.
 10. Şase din topul primelor 10 ţări cu cea mai mare pierdere anuală netă din zona împădurită sunt ţări din Africa.
 11. Pădurile iniţial existente în Africa s-au micşorat în medie cu 40000 de kilometri (sau 0,6% din totalul suprafeţelor împădurite rămase) în fiecare an cu cele mai semnificative pierderi în ţările cele mai puternic împădurite cum ar fi Republica Democrată Congo şi Gabon.
 12. Peste 1270 de baraje mari au fost construite de-a lungul râurilor de pe continent.
 13. Lacul Victoria este cel mai mare lac din Africa şi al doilea cel mai mare lac de apă dulce din lume.
 14. Africa arde cea mai multă biomasă pe glob, dar emite doar aproximativ 4% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din lume.
 15. Africa are opt din cele 11 biomuri majore şi cele mai mari populaţii rămase de lei, elefanţi, rinoceri, gheparzi, hiene, leoparzi, şi sute de alte specii.
 16. Megafaună aşa ca girafa, zebra, gorila, hipopotamul, cimpanzeul şi antilopa gnu sunt unice pe continent şi se găsesc numai aici.

   
 17. Lacul Malawi are mai multe specii de peşti decât orce alt sistem de apă dulce de pe Pământ.
 18. Fluviul Nil este cel mai lung fluviu din lume, cu o lungime totală de 6650 km.
 19. Africa are peste 85% din numărul total de elefanţi din lume şi peste 99% din leii rămaşi pe glob sunt pe continentul african.

   
 20. Zece din „zonele fierbinţi” ale biodiversităţii a Organizaţiei pentru Conservarea Naturii, se află în Africa.
 21. Serengeti (Tanzania) găzdueşte cea mai mare migraţie a faunei sălbatice pe Pământ, cu peste 75000 de zebre care mărşaluesc în frunte cu 1,2 milioane de antilope gnu, traversând acest landşaft extraordinar.
 22. Pe tera sunt peste 3000 de zone protejate în Africa,inclusiv 198 de Zone Maritime Protejate, 50 Rezerve a Biosferei, 129 din Patrimoniul Mondial UNESCO, şi 80 „Zone Umede de Importanţă Internaţională” RAMSAR.
 23. Africa este baştina celui mai mare animal terestru în viaţă din lume, elefantul african care poate cântări până la 7 tone.
 24. NarinaTrogons – o pasare cu unul din cel mai larg habitat, este răspândită începand cu Sierra Leone la Ethiopia, de la Africa de Nord la cea de Sud.
 25. Africa este gazda a peste 25% din speciile de păsări de pe 

Astăzi există câteva locuri cu adevărat sălbatice rămase pe continent, cu 1,1 miliarde de oameni şi o economie globală orientată spre căutarea resurselor necesare pentru a susţine dezvoltarea în secolul următor a Africii.Tehnologiile tind să-şi aducă aportul, dar dacă se va continua menţinerea acestui vector, se vor ruina şi cele mai mari realizări ale Africii. Monumentul colosal care se înalţă astăzi în Dakar (Senegal) a fost numit „Renaşterea africană” şi reprezintă un cuplu frumos ţinând copilul lor cu ochi spre zori care cheamă răsăritul secolului african. Mai apoi în 2010, preşedintele de atunci a Senegalului a spus următoarele la ceremonia de deschidere: „Prinde la viaţă destinul nostru comun. Africa a ajuns în secolul 21 stând sus în picioare şi mai pregătită ca niciodată să ia destinul în mâinele sale”.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante