Minuni arhitecturale ale lumii

Recomandat by Ana Balan on Mar 11, 2016 Cultură 4153 Vizualizari

Acropole din Atena

Atena, capitala Greciei cu o populatie de peste 3 milioane de locuitori este unul dintre cele mai vizitate orase ale tarii. Oras-stat in antichitate, un adevarat centru al artei si filosofiei, Atena de astazi este centrul cultural, politic, economic, financiar si industrial al Greciei. Ea a fost initial locuita in urma cu 6000 de ani de locuitori ce s-au instalat pe marea stanca a Acropolei sau orasul de sus cum ii spun grecii. Atena a fost declarata capitala statului elen in 1834.Orasul este inchinat zeitei Atena (de la numele careia provine si numele orasului) zeita intelepciunii, una dintre cele mai mari divinitati grecesti. Fiica lui Zeus si a lui Metis, Atena era o adevarata razboinica infatisata cu coif, sulita si egida. Se spune ca ea a castigat cetatea prin daruirea maslinului ce avea sa asigure prosperitate locuitorilor. Numita de greci Pallas Athena sau simplu, Atena, zeita era considerata protectoarea artelor, mestesugurilor, literaturii si agriculturii.

Acropole inseamna orasul de sus si asta pentru ca in antichitate din motive de siguranta si pentru a putea fi aparat mai usor centrul orasului era construit pe o culme, pe un deal sau in partea cea mai ridicata a orasului. Provenit din cuvintele grecesti”acro”-varf si “polis”-oras, Acropole in lumea antica puteau fi intalnite si Micene Tirint sau Corint dar de departe Acropola Atenei a fost si va ramane acea citadela situata pe o inaltime muntuasa care a influentat multe din evenimentele politice, sociale si culturale ale lumii antice si nu numai.

In istoria zbuciumata a Greciei se scrie si despre o greva a femeilor din Lysistrata, care s-au inchis in cetate in semn de protest fata de plecarea barbatilor in razboiul cu Sparta. Pentru a-i convinge sa renunte i-au lipsit de toate placerile. Pasionatii de istorie care ajung la Atena nu pot exclude din programul vizitei Acropole. De fapt, cei mai multi vin chiar pentru asta. Localnicii si cei care au mai vizitat Grecia ii sfatuiesc pe turisti sa vina la Acropole dimineata devreme sau seara.Motivul este foarte simplu : din cauza climatului temperaturile devin insuportabile in timpul zilei, zapuseala impiedicand-i pe norocosii ajunsi aici sa se bucure de toata frumusetea arhitecturala si istorica a unuia dintre cele mai importante situri arheologice. Asezat pe o stanca la o inaltime de aproximativ 150 m deasupra nivelului marii si 80 de metri altitudine deasupra orasului, Acropole a fost realizat in timpul "secolului de aur" al lui Pericle (sec.V i.Hr.) de un stralucit colectiv de arhitecti si sculptori, al carui coordonator a fost celebrul Fidias (considerat astazi cel mai mare sculptor al Greciei)

Acropole din Atena

 

Opera din Sidney

Cladirea Operei din Sidney este unul dintre cele mai interesante si originale creatii arhitecturale de secol XX, fiind capodopera arhitecului Joern Utzon. Este astazi considerata simbolul unui oras, Sydney, al unei tari si al unui continent, Australia, mii de turisti total neinteresati de opera vizitând-o saptamânal doar pentru a o admira. Joern Utzon un arhitect necunoscut din Danemarca s-a inscris in competitia anonima pentru cladirea operei care trebuia ridicata in Australia, mai precis in Sydney. Din aproximativ 230 de proiecte inscrise si realizate de arhitecti din mai mult de 30 de tari, castigatoare a fost viziunea sa, descrisa de presa vremii ca fiind ''trei bolti de ciment in forma de scoici, acoperite cu placi albe''. Pana in acel moment casa in care locuia si cateva proiecte mici erau singurele concretizate de cand si-a deschis studioul de arhitectura, in 1945. Piatra de temelie a fost pusa în martie 1959, iar constructia a fost efectuata în trei etape. Prima etapa (1959-1963) a constat în contruirea temeliei si a platformei.

Opera din Sydney adaposteste sub acoperisul ei aproape 100 de incaperi, inclusiv 5 sali principale. Mai exista, de asemenea, o sala de receptii, cinci studiouri de repetitii, patru restaurante, sase baruri de comedie, un foyer, sase apartamente, o biblioteca, birourile administrative, etc. Opera din Sydney ocupa in jur de 1,8 hectare din cele 2,2 hectare ape care le are la dispozitie. In total, cladirea detine in jur de 4,5 hectare de …spatiu disponibil. Are o lungime de 185 metri si 120 de metri latime. Acoperisul cel mai inalt (cel de deasupra salii de concerte) are 67 de metri inaltime. Acoperisurile au fost construite din 2.194 sectiuni de ciment prefabricate. Acestea cantaresc pana la 15 tone fiecare si sunt tinute la un loc de 350 km de cablu tensionat de otel.

Acoperisurile cantaresc, la un loc, putin peste 27 de tone si sunt acoperite cu exact 1.056. 056 dale de ceramica fabricate in Suedia si aranjate in peste 4.000 de capace prefabricate. Intreaga cladire cantareste 161.000 tone. Ea este sustinuta de 580 de piloni de beton, scufundati panala 25 de metri in apa marii; acoperisurile sunt sustinute de 32 coloane de beton.


Opera din Sidney

 

Insula Peștelui

Situata in mijlocul oceanului Pacific, la peste 3600 km departare de Chile, Insula Pastelui apartine acestei tari, fiind una dintre provinciile sale. Este unul dintre cele mai izolate locuri de pe planeta, iar numele ii vine de la faptul ca a fost descoperita exact in Duminica Pastelui de catre exploratorul Jacob Roggeveen.

Principala atractie a insulei sunt, bineinteles, statuile, imense, reprezentand femei si barbati, cioplite in roca vulcanica si care impanzesc intreaga insula. Asupra originilor acestor adevarate opere de arta, unice, planeaza confuzii si teorii dintre cele mai fanteziste, insa cel mai probabil se crede ca au fost construite intre 1100 si 1600 de catre bastinasii de origine polineziana, cu rol pur decorativ, insa unii cercetatori sustin ca reprezentau fie zeitati, fie conducatori locali. Unele teorii sustin insa si azi ca aceste statui au fost fie facute de extraterestri, fie inspirate de extraterestrii care, cu siguranta, la un moment dat au vizitat insula... Nimic dovedit stiintific. La momentul construirii lor, se spune ca insula avea o populatie de peste 15000 de locuitori, iar materialele si resursele folosite la crearea acestor opere au saracit insula si au dus atat la depopularea ei, cat si la deforestarea totala. Nu mai aproape de acum 150 de ani populatia Insulei Pastelui numara putin peste 100 de locuitori, iar arborii erau inexistenti.

Primii exploratori europeni au ajuns pe insula in anul 1722 in Duminica Pastelui, de unde si denumirea insulei. Expeditia era condusa de capitanul Jacob Roggevven si veneau din Olanda. Au remarcat existenta a trei rase diferite: daca unii aveau pielea inchisa la culoare, altii pielea rosiatica, erau si bastinasi care aveau pielea galbena si parul roscat. In anul 1770 are loc o noua expeditie pe insula. Exploratorii au remarcat aceeasi populatie prietenoasa si pamanturi lucrate. Patru ani mai tarziu, o alta expeditie ofera o imagine a insulei total diferita. Pamantul era nearat, oamenii erau agitati si demoralizati, si daca pana atunci nu erau inarmati, acum purtau sulite si bastoane. La inceputul anilor 1950 exploratorul norvegian Thor Heyerdahl, faimos pentru calatoria Kon-Tiki, a popularizat ideea ca aceasta insula, numita de catre localnici Rapa Nui, a fost locuita initial de indieni din America de Sud, care aveau o civilizatie avansata. Cercetarile arheologice, etnografice si lingvistice au dovedit ca nu asa stau lucrurile. Astazi este recunoscut faptul ca locuitorii Insulei Pastelui sunt polinezieni, veniti in jurul anului 380-400 d.Hr., probabil din Insulele Marchize sau Insulele Societatii. La momentul sosirii lor, insula avea foarte multe paduri, populate de multe specii de pasari tipice pentru zona Pacificului. In timp de cateva secole, intreaga viata salbatica a insulei a fost distrusa de modul de viata al locuitorilor ei. Numarul initial de colonisti a fost estimat la mai putin de 100 si se presupune ca au ajuns pe insula intamplator cu cateva barci tip "canoe".

Ei, dar o insula cu asemenea minuni nu poate sta multa vreme departe din calea turistilor. Astfel ca, in ultimele decade, salvarea insulei a venit in forma turismului, industrie ce se afla in plin avant pe insula de la capatul lumii. Apartenenta la Chile a adus prosperitate si o crestere semnificativa a populatiei, ce numara acum peste 1500 locuitori ar ecosistemul insulei este in plin proces de refacere. Turistii viziteaza insula in numar din ce in ce mai mare in fiecare an, iar statuile moai ii intampina pe toti, dornice de pozat si filmat. Insula pastelui a fost selectata pentru finala.....cele 7 minuni ale lumii moderne.


Insula Peștelui

 

Turnul Eiffel

In 1889, la implinirea unui secol de la revolutia franceza, s-a organizat la Paris o mare Expozitie Universala, reunind participanti din intreaga lume. Aici au fost prezentate adevarate minuni ale tehnicii din diferite domenii. Au fost ridicate numeroase constructii deosebite: un elefant gigant, un palat indian... Insa marea atractie a fost un turn foarte inalt, construit in intregime din metal, numit Turnul Eiffel, dupa numele celui care l-a proiectat. Ridicat in mijlocul unui parc intins, denumit Champ de Mars (Campul lui Marte), fost teren de manevre militare, acest turn gigantic era de un modernism uluitor pentru acea epoca. . Desi pare incredibil, Turnul Eiffel a fost cat pe ce sa fie demolat atunci cand contractul de inchiriere al terenului pe care a fost construit, incheiat pentru Expozitia Internationala pe termen de 20 de ani, a expirat in 1909, insa a fost salvat datorita faptului ca indeplinea rolul de antena pentru transmisii radio. Turnul a ramas in mare parte neschimbat pana in prezent si este una dintre principale atractii turistice din lume. La 20 noiembrie 2007, o bucata din Turnul Eiffel a fost scoasa la licitatie, la hotel Drouot, din Paris. Fragmentul provine dintr-o scara proiectata de insusi Gustave Eiffel, parintele celebrului monument, si data in folosinta pe 31 martie 1889 pentru a inalta drapelul francez, intr-o perioada in care inca nu functionau ascensoarele. Scara lega etajele doi si trei ale turnului si a fost taiata in anii.80 in 24 de bucati. Douazeci dintre acestea au fost vandute la licitatie in 1983, trei au fost oferite pentru expunere muzeelor franceze, iar ultima a fost scoasa la licitatie, cum aminteam, in luna noiembrie 2007. Bucata de fier masoara 4,5 metri si cantareste 700 de kilograme, iar organizatorii licitatiei o evaluasera la 20.000 de euro. Intr-un final, pretul obtinut de faimosul obiect a fost de 180 de mii de euro. Turnul Eiffel, este una dintre principalele destinatii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul si-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002. Turnul Eiffel a fost selectat pentru finala.....cele 7 minuni ale lumii moderne.


Turnul Eiffel

 

Statuia lui Iisus

Ideea de a se ridica o statuie mare în vârful muntelui Corcovado a aparut în anii 1850, când preotul catolic vincentian Pedro Maria Boss a sosit la Rio de Janeiro, si a fost impresionat de frumusetea misterioasa a muntelui cocosat. Primele schite au fost realizate de Carlos Oswald, care si l-a imaginat pe Cristos purtând o cruce si tinând un glob, stând pe un piedestal simbolizând lumea. În final a fost aleasa statuia lui Cristos Rascumparatorul cu bratele deschise.

Piatra de temelie a statuii a fost asezata în aprilie 1922, dar constructia propriu zisa a început abia în 1927, dupa ce au fost realizate modele de diverse marimi. Construirea liniei de cale ferata între Cosme Velho si Corcovado, de 3800 m, finalizata în anul 1885, a constituit o parte esentiala în actiunea de realizare a statuii lui Cristos. Toate materialele necesare lucrarii, partile statuii si muncitorii care au participat la construirea acesteia au fost transportati la Corcovado cu trenuri pe calea ferata, care functioneaza astazi pentru transportul de turisti pâna în vârful muntelui.Trenul a fost primul din Brazilia desemnat exclusiv pentru transportul turistilor si de asemenea primul tren care a functionat cu electricitate.

Monumentul a fost inaugurat la 12 octombrie 1931, de catre presedintele Getúlio Vargas, în cadrul unei ample ceremonii. Unul dintre punctele principale ale ceremoniei ar fi trebuit sa fie aprinderea sistemului de iluminare de catre italianul care a inventat radioul, Guglielmo Marconi, de pe iahtul sau Electra ancorat în Golful Napoli. Vremea rea, însa, a afectat puterea semnalului si luminile au trebuit sa fie aprinse manual de muncitorii de la Corcovado.Monumentul lui Cristos Rascumparatorul de pe Muntele Corcovado a devenit cea mai mare sculptura art déco din lume.

Are o înaltime de 30 m, este asezata pe un piedestal de 8 m, cântareste în total 1145 tone si este vizibila zi si noapte din majoritatea cartierelor orasului. Statuia este din beton armat iar realizeze straturile exterioare ale statuii din steatit, datorita maleabilitatii sale si a bunei rezistente la conditii extreme de clima. Ultima lucrare de reamenajare, începuta în septembrie 2002, a constat în adaugarea unui lift panoramic si a unei scari rulante pentru usura urcusul, dificil pentru persoanele în vârsta. Înainte, pentru a ajunge la picioarele statuii trebuia sa urci, de la tren, înca 220 de trepte. În urma lucrarilor efectuate a crescut mult numarul vizitatorilor, care depaseste 300.000 anual. Faimoasa si impunatoarea statuie a lui Isus Cristos, care se înalta deasupra orasului Rio de Janeiro, dându-i pentru totdeauna o permanenta îmbratisare a fost desemnata sanctuar religios. Statuia este declarata official una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne!


Statuia lui Iisus

 

Statuia Libertatii

 Statuia Libertatii a fost oferita Statelor Unite de catre Franta, la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind plasata pe raul Hudson, in portul orasului New York. Statuia este un simbol de bun venit pentru toata lumea: americani care se intorc in tara, vizitatori si imigranti. Sculptorul care a faurit statuia este Frederic Auguste Bartholdi si Gustave Eiffel (cel care a realizat Turnul Eiffel) a creat armatura Statuii Libertatii. Din pacate pentru sustinatorii proiectului, ambele parti s-au confruntat din start cu lipsa acuta de fonduri. In Statele Unite organizatorii au pus la cale expozitii de arta, spectacole de teatru, licitatii si intreceri sportive, pentru a strange banii necesari. De cealalta parte a oceanului Atlantic, in Franta, Bartholdi avea nevoie de asistenta unui inginer, care sa aiba experienta in realizarea unor ansambluri monumentale, mai ales unul din otel si cupru, la dimensiuni atat de impozante.

Alegerea - fireasca - avea sa fie chiar Alexandre Gustave Eiffel, creatorul celebrului Turn Eiffel singurul inginer francez care se putea inhama la un asemenea proiect. Eiffel avea sa realizeze atat pilonul central cat si scheletul din otel al statuii, folosind o tehnica ce a starnit destule controverse.Dar in timp ce in Franta totul parea sa mearga din ce in ce mai bine, partea americana nu gasea fondurile necesare pentru masivul postament. Abia dupa ce renumitul Joseph Pulitzer a pornit o campanie de presa in paginile jurnalului sau, "The World", publicul si mai ales marii industriasi au inteles importanta ideii, iar donatiile si sponsorizarile au inceput sa curga.

Postamentul a fost gata in aprilie 1886, tocmai la timp. Statuia era deja gata din vara lui 1884, asteptand transportul si montarea. Adus in New York Harbor in iunie 1885, la bordul masivei fregate franceze Isere, monumentul a fost demontat in 350 de piese, ambalat in 214 lazi, singurul mod de a-l transporta in siguranta. Pret de patru luni echipe de muncitori si arhitecti au lucrat la montarea Statuii Libertatii pe postamentul din beton care o astepta. S-a lucrat intr-un ritm alert, iar pe 28 octombrie 1886 avea loc prezentarea oficiala a monumentului, in prezenta oficialilor vremii si a mii de curiosi. Se intarziase cu un deceniu, dar era un impresionant dar pentru centenar. Statuia Libertatii, una dintre cele mai cunoscute monumente din intreaga lume, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde, este de mai bine de un secol un simbol al Statelor Unite ale Americii.

Statuia Libertatii

 

Castelul Neuschwansteina

Construit in 1869, Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai frumoase si bine pastrate castele bavareze din Europa, frumusetea lui a determinat pe vizitatori sa-l porecleasca “Castelul din povesti”.Incercand sa imite arhitectura medievala, constructorii din secolul XIX au construit cu migala, complicate si impresionante turnuri si arcade, creand astfel un ansamblu arhitectural unic si impresionant.

Se spune ca fara Ludwing al II-lea,Wagner nu ar fi obtinut succese remarcabile, si fara Wagner castelul nu s-ar fi construit. Constructia lui a inceput in 1868, insa stilul ales a fost unul medieval.Sala Tronului, in stil bizantin, a fost creata ca o camera dedicata Sfantului Graal al lui Persifal. A fost construit între anii 1869 si 1886; numai pentru dormitorul regelui, sculptat în întregime în lemn, au muncit 14 tâmplari timp de 4 ani si jumatate. Peisajul în care este situat te duce cu gândul tot la basm: deasupra lacului Alpsee, înconjurat ca o cununa de Alpi. Cele 15 camere, deschise zilnic publicului, dezvaluie o dantelarie superba în lemn, detalii lucrate cu cea mai mare grija, iar operele lui Richard Wagner se regasesc, tematic, în picturile murale din întregul palat. Cea mai frumoasa panorama a acestui minunat castel se poate admira de pe Podul Mariei (Marienbruecke), de unde începe si o cascada de 45 m.

Bavaria nu are o autonomie mai mare decât celelalte landuri si nu exista optiunea legala ca ea sa paraseasca statul federal german.Totusi o empatie pentru un separatism teritorial are o lunga traditie pe teritoriul Germaniei si se manifesta mai ales în Bavaria unde traditiile, folclorul si religia joaca înca un rol important în viata majoritatii bavarezilor. Castelul este astazi unul dintre cele mai populare si vesnic aglomerate obiective turistice din Germania. Celebritatea lui l-a adus in atentia publicului suficient de mult pentru a fi un candidat in topul 

Castelul Neuschwansteina

 

Templul Otowa

Templul Otowa-san Kiyomizu-dera a fost fondat la sfârsitul perioadei Nara (al noualea an al erei Hoki)in anul 780 e.n. Pe percursul perioadei de peste 1200 ani, templul a fost ars sau distrus de repetate ori, dar mereu reconstruit din nou. Majoritatea cladirilor contemporane au fost reconstruite în 1633 e.n. Ele includ Sala Principala, inclusa în Tezaurul National, si 15 alte structuri cu statut de Proprietate Culturala Importanta, conferit de guvernul Japoniei. Se spune ca in anul 780 e.n. un preot pe nume Enchin inspirat de o revelatie divina a suit pe langa cursul raului pentru a gasi un izvor de apa pura. El a gasit o cascada si langa ea un preot budhist sihastru. Acesta i-a daruit un trunchi de lemn sacru din care el a facut o statuie. Doi ani mai tarziu un general militar a sosit acolo si a devenit adeptul invataturilor lui Enchin construind o sala in care a introdus statuia facuta de acesta.

Numele de la templu, "Kiyomizu" literalmente înseamna "apa curata" si provine de la cascada gasita. Sala principala are o terasa, care se sprijina pe 139 de piloni înalti si ofera o priveliste impresionanta asupra orasului. Vechea traditie spunea ca cine sare de pe aceasta terasa si supravietuieste i se va implini visul. Distanta de la terasa si pana la sol este de 14m. În perioada Edo au fost documentate 234 de încercari, dintre care 200 au supravietuit. In ziua de azi aceasta practica este interzisa. Mai jos de sala principala se afla Cascada Otowa, unde trei suvoaie separate de apa se scurg în bazin. Vizitatorii templului iau apa careia i se atribuie proprietati curative. Se spune ca,consumarea apei din cele trei suvoaie confera întelepciune, sanatate si longevitate.

Însa unii japonezi cred ca pot fi alese doar doua -- fiind lacoma si bând din toate trei persoana atrage nenorocire asupra sa. Altarul Jishu-jinja este dedicat lui Okuninushino-Mikoto un zeu al dragostei. In japoneza inseamna Dumnezeu de iubire. Aici exista 2 pietre ale iubirii la o distanta de 20m una de cealaltaSe spune ca cel care traverseaza cu ochii inchisi distanta dintre cele 2 pietre va gasi adevarata dragoste.

Templul Otowa-san Kiyomizu-dera a apartinut mult timp unei secte pe nume Hosso fondatorul acestei secte fiind un chinez. Aceasta secta este a doua ca vechime din Japonia si are la ora actuala un numar de peste jumatate de milion de membri. Ideea de baza a acestei secte este ca „existenta este doar constiinta.”

Acest templu face parte din complexul de monumente istorice ale vechiului Kyoto (orasele Kyoto, Uji si Otsu), inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest templu s-a calificat la finala.....cele 7 minuni ale lumii moderne.


Templul Otowa

Stonehenge

Cu siguranta toti ati auzit de Stonehenge, fiind unul dintre cele mai importante monumente preistorice din Anglia. Inca nu se stie cine l-a construit si cand, se cunoaste doar ca a fost ridicat in mai multe etape. Desi teoriile spun ca ar fi mana druizilor-o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana- tehnicile arheologice moderne au demonstrat ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1000 de ani inainte de druizi. Conform ultimelor cercetari, acest complexul se presupune ca a fost construit in 3 etape pe parcursul a a unei perioade de aproximativ 1600 de ani, fiecare etapa preluand si imbogatind constructia anterioara.

In prima etapa, in jurul anului 2900 i.c., a fost construita partea exterioara a complexului, incepand cu un cerc din lemn inconjurat de un canal cu apa si un val de pamant. A doua etapa a fost cam acum 4500 de ani, in jurul anului 2500 i.c., cand a fost construit primul cerc din piatra vanata, cel din blocuri mai mici. Urmatoarea etapa a fost in jurul anului 2300 i.c., cand a fost construit al doilea cerc de piatra. La forma pe care o cunoastem astazi s-a ajuns in jurul anului 1600 i.c.

Monumentul este format din patru cercuri concentrice de 110 pietre masive, cunoscute sub denumirea de menhire (cele verticale) si dolmene (cele orizontale), având înaltimi de pâna la sase metri si greutate de pâna la 50 tone. Acestea sunt înconjurate de un lant de întarituri din pamânt care masoara 104 m în diametru.Cercul exterior (cercul Sarsen), cu diametrul de 33 m, este construit din treizeci de blocuri imense de gresie (megaliti), asezate vertical; astazi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare. În interiorul acestui lant exterior se afla un alt cerc de blocuri mai mici din piatra vânata. Acestea împrejmuiesc un aranjament în forma de potcoava, construit tot din piatra vânata, în interiorul careia se afla o placa din gresie denumita Piatra de Altar.

În interiorul cercului se afla un banc de nisip care cuprinde 56 de morminte cunoscute sub numele de „gaurile lui Aubrey”, dupa numele celui care le-a descoperit în secolul al XVII-lea, John Aubrey. Multe dintre gropi contin ramasite umane, dar arheologii au dovedit ca ele au fost sapate, cu mult înainte ca cenusa rezultata, ca urmare a incinerarilor, sa fi fost îngropata în ele, nefiind exclus ca scopul lor sa fie altul decât cel funerar. In cercul Sarsen pietrele sunt dispuse aproximativ la o distanta de 1 -1.5 metri unul fata de altul, au o inaltime de 4 m, latime de 2 metri si 1 metri grosime. Desupra acestor blocuri de piatra au fost asezate ca niste praguri (buiandrugi) alte blocuri curbate (in forma de arc de cerc). Aceste pietre au o lungime de 3.2 metri. Cersul Sarsen este cea mai remarcabila caracteristica a Stonehenge-ului datorita preciziei lucrarii in piatra si ingeniozitatii.

Se crede ca blocurile de gresie au fost aduse de la Marlborought Downs aflat la 30 de kilometri de Stonehenge. Dintre cei multi, 5 trilitioni au fost asezati in forma de potcoava in interiorul Cercului Sarsen cu deschiderea catre nord-est - spre intrarea principala a monumentului. Acesti trilitioni sunt asezati simetric, in mod crescator, in mijloc fiind cel mai inalt. Doar 3 din cei 5 trilitioni mai sunt acum in picioare. In a treia faza a celei de a treia etape de constructie au fost construite din diverse tipuri de pietre alte 2 cercuri in interiorul "potcoavei" si in exteriorul ei care insa au fost pe rand daramati.

În valul de pamânt care înconjoara ansamblul exista o unica intrare prin care se poate ajunge la monument, din care porneste o cale procesionala lunga de aproape 3 km. Ceea ce este ciudat despre Stonehenge, este faptul ca este departe de a fi unic in Anglia, dar este cel mai bine pastrat si elaborat astfel de monument. Sunt cunoscute peste 100 de cercuri din pietre pe teritoriul Insulelor Britanice si in nordul Frantei. Unele dintre ele erau mici, de numai 3 metri in diametru. Cel mai mare este cel de la Avebury care se intinde pe o suprafata de aproximativ 4.000 de metri patrati. Unele dintre pietrele de la Avebury cantaresc 60 de tone. Chiar din momentul in care sunt privite, celebrele pietre lasa impresia unui incredibil efort de constructie.

”In anii 1960, astronomul Gerald Hawkins a avansat ipoteza ca seria de gropi de la Stonehenge era un fel de "calculator" al epocii de piatra, destinat prezicerii eclipselor de Luna. El a observat ca datele eclipselor pot fi prezise daca sase dintre pietre sunt asezate, intr-un mod anume, pe sase dintre aceste gropi, si apoi miscate in jurul cercului in cate o groapa pe an.

Toata problema este de a stii daca acesta a fost si modul de gandire al contructorilor de la Stonehenge. Cercetatorii sunt convinsi ca situl arheologic de pe Salisbury Plain era un spatiu în care oamenii veneau sa se vindece de diferite boli, iar dovada a acestui fapt sunt scheletele neolitice care prezinta diferite traume ale mebrelor sau ale capului.Tehnica moderna a demonstrat ca multe dintre persoanele ale caror schelete au fost descoperite în zona au mers mult timp pâna au ajuns în regiunea din sud-vestul Angliei si, probabil, au facut acea calatorie deoarece doreau sa se vindece de o boala anume. In prezent exista si unele teorii, asa zisele legende conteporane.

Una din aceste teorii este aceea ca, locul pe care este amplasat complexul megalitic de la Stonehenge produce un vortex energetic, din cele mai importante din reteaua energetica a Pamantului, un vortex fiind de fapt o zona de intensa concentrare de energie. Aceste zone sunt considerate ca fiind porti catre alte planuri iar in mod obisnuit, in locurile in care exista vortexuri, apar anomalii gravitationale. Cele mai cunoscute astfel de zone, sunt Marea Piramida din Egipt si Complexul Megalitic Stonehenge.

Se mai presupune ca acest vortex si cel care se afla pe locul Marii Piramide din Egipt actioneaza in consonanta in scopul contracararii efectelor negative care apar in structura energetica a Pamantului. Astfel toate actiunile, gandurile si emotiile locuitorilor planetei afecteaza acesta structura energetica. Deci, complexul de la Stonehenge, ar fi un fel de „panou de control” pentru Marea Piramida, acestea alcatuind impreuna un fel de sistem-antena. Acest complex a ajutat la stabilizarea orbitei Pamantului dupa scufundarea Atlantidei si la restabilirea polaritatii energetice pe planeta.

Stonehenge este inclus pe lista UNESCO, din anul 1986. Stonehenge este proprietatea companiei English Heritage, iar terenul pe care se afla apartine National Trust, ceea ce demonstreaza valoarea lui pentru englezi, dar si pentru umanitate. Complexul Stonehenge a fost selectat la finala.......cele 7 minuni ale lumii moderne.

Stonehenge

 

Hagia Sofia

A fost numit “A doua Roma”, apoi Constantinopol, dupa imparatul Constantin cel Mare, dar si Bizant, in vremea in care era capitala Imperiului Bizantin. E singurul oras din lume intins pe doua continente si vizitat anual de milioane de turisti. Istanbul a fost intemeiat de imparatul roman Constantin cel Mare pe locul fostei colonii grecesti Bizant. Istanbul a fost capitala a Imperiului Bizantin sub numele de Constantinopol pentru mai mult de 1000 de ani. Abia dupa ce a fost cucerit de turci in secolul XV Istanbul a devenit capitala Imperiului Otoman. La 28 martie 1930 numele oficial al orasului s-a schimbat din Constantinopol in Istanbul. Catedrala Sfânta Sofia sau “Biserica Sfintei Întelepciuni”-Hagia Sofia, prima catedrala ridicata de Constantin cel Mare, începuta în anul 337 si terminata de fiul acestuia, Constantin al-II-lea, este consacrata întelepciunii divine si a fost reconstruita sub dominatia împaratului Justinian. Hagia Sofia a fost din lemn, construita in 325 de Constantin cel Mare, insa arsa in totalitate in 404, pentru ca apoi sa fie reconstruita de Theodosiu cel Mare, din aceasta raminind coloane si decoratiuni.Cladirea si-a primit forma finala in 537, sub imparatul Iustinian 1, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina.  luminata de cele 40 ferestre de la baza ei. Catedrala era o constructie remarcabila, domul este unul dintre cele mai mari, cu doar câtiva centimetri mai mic decât domul Pantheonului.

Se spune ca slujbele tinute în Sf. Sofia erau atât de grandioase încât participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazului Vladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol.

Mongolii lui Timur apar pe cîmpia de la nord de Ankara. Baiazid ridica, grabit, asediul care ferecase Constantinopole înca din 1394 si primeste lupta. O manevra stralucita a cavaleriei de arcasi mongoli distruge armata otomana. Baiazid cade prins si e plimbat, cu o cruzime simbolica fara egal, într-o cusca de fier care însoteste cortegiul mongol. Bizantul respira. Pentru ultima oara. În cîtiva ani, presiunea otomana revine si erodeaza rapid conturul bizantin. Pe 29 mai 1453, Mahomed al II-lea cucereste orasul.

Ultimul împarat bizantin, Constantin Paleolog al XI-lea, moare cu arma în mîna. Trupul sau e aruncat într-o groapa comuna, alaturi de cadavrele soldatilor bizantini. Urma ultimului împarat e pierduta pe veci. Ultima slujba crestina de aici a fost tinuta in 1453, pentru ca apoi Sultanul Mahomed sa o transforme in moschee, acoperind cu picturi mozaicele reprezentind pe Iisus si pe Fecioara Maria (dintre care in prezent o parte au fost scoase la lumina).Dupa caderea Costantinopolului in 1453, otomanii au transformat biserica in moschee, fiind indepartate clopotele, altarul, iconostasul, icoanele, peretii fiind acoperiti cu frumoase mozaicuri.

Hagia Sophia a fost finalista concursului........cele 7 minuni ale lumii moderne. Astazi Hagia Sophia este vizitata in fiecare an de zeci de mii de oameni, de toate credintele.

Hagia Sofia

 

Piata Rosie

Numele de „Piata Rosie” provine de la cuvântul rusesc ??????? (krasnaya), care înseamna deopotriva "rosu" si "frumos", ultimul înteles (un arhaism) fiind folosit pentru a desemna Catedrala Sf.Vasile de lânga, fiind apoi transferat numelui pietei. Alte câteva orase din Rusia au piata centrala numita tot Piata Rosie.

Piata Rosie are 330 metri lungime si 70 metri latime. Kremlinul din Moscova in traducere –citadela ruseasca, este un complex fortificat care include palatele Kremlinului si catedralele Kremlinului care domina Piata Rosie din Moscova.

Complexul serveste ca resedinta oficiala si ca principal loc de munca al Presedintelui Federatiei Ruse. Locatia a fost populata Înca din al 2-lea mileniu Înante de Hristos, si este originara dintr-o structura fortificata Vyatich pe Dealul Borrovitsky unde râul Neglinnaya se revarsa in râul Moscova. Slavi au acupat partea de S-V a dealului in secolul al 11-lea , fapt dovedit de urmele ce dateaza din 1090 descoperite de arheologi sovieti pe acele locuri. Pâna in secolul al XIV lea , locatia era denumita grad al Moscovei. Grad - ul a fost extins semnificativ de Printul Dolgoruby în 1156, distrus de mongoli in 1237 si refacut din temelii in 1339.

Triunghiul neregulat al zidurilor Kremlinului cuprind o suprafata de 27,5 hectare, iar piata Catedralelor este inima Kremlinului. Ea este înconjurata de sase cladiri, din care trei catedrale. Catedrala Adormirii este cea mai veche, terminata în 1479 fiind cea mai mare catedrala din acele timpuri si locul unde erau încoronati tarii.

Constructia cu fatada masiva din calcar, cu cinci turle cu cupole aurite a fost proiectul lui Fioravanti. Catedrala Bunei Vestiri cu noua cupole aurite a fost terminata în 1489. Catedrala Arhanghelului Mihaiil 1508 este în partea de sud-est al pietei si este locul de înhumare a peste cincizeci de membri ai familiilor regale rusesti. O alta constructie importanta este Turnul cu clopot aflat în partea de nord-est al pietei, are 81 de metri înaltime si se spune ca marcheaza centrul Moscovei. Cele 21 de clopote sunau alarma în cazul de primejdie.

În Timpul Dificultatilor ( perioada crizei dinastice rusesti ) , Kremlin-ul a fost ocupat de fortele lituaniene-poloneze vreme de 2 ani , între 21 Septembrie 1610 si 26 Ocrombrie 1612. Eliberarea Kremlin-ului de armata de voluntarii ai lui Kuzma Minin si Dmitry Pozharsky , a întarit alegerea lui Mikhail Romanov, ca noul tar al Rusiei. În timpul domniei fiului sau , Alexis , Catedrala Salvatorului , Poarta Armurilor, Palatul Terem , Parcul de amuzament si Palatul Patriarhului Nikon au fost construite. Dupa moartea lui Alexis , Kremlin-ul a fost martorul revoltei din Moscova din 1682 , în urma careia tarul Petru , abia scapa, facându-l sa displaca orasul Kremlin pentru totdeauna.

Trei secole mai tarziu , Petru abandoneaza rezidenta stramosilor lui, pentru noua lui capitala Sankt Petersburg. Desi înca folosit pentru încoronarii , Kremlin-ul este abandonat si neglijat pâna în 1773 , când Ecaterina cea Mare l-a angajat pe Vasily Bazhenov cu scopul sa-i construiasca o noua locuinta acolo. Bazhenov a ceat o arhitectura bombastica neoclasica la o scara eroica , ce a necesitat atât demolarea unor bisericii si palate cât si demolarea unei partii din zidul Kremlin-ului. Dupa ce pregatirile au fost facute, constructia a fost amânata din cauza lipsei de fonduri.

Câtiva ani mai târziu , arhitectul Matei Kazakov a suprevizat reconstructia sectiunilor demolate din zid si a câtorva structurii din Manastirea Chudov, si a construit spatiosul si luxosul Oficu al Senatului, deveniind principalul loc de munca al presedintilor rusi. Dupa invazia lui Napoleon in Rusia in 1812 , fortele franceze au ocupat Kremlin-ul de la data de 2 Seotembrie pâna la data de 11 Octombrie. Când Napoleon a ajuns in Rusia a ordonat distrugerea Kremlin-ului. Cladirea Arsenal si alte câteva portiunii din zid au fost distruse de explozii , iar focul a avariat Palatul Facets si câteva bisericii. Exploziile au continuat inca 3 zile. Din fericire ploaia a avariat explozibilele si astfel distrugerile au fost mai reduse.

Restauratiile au durat 3 ani (1816 - 1819), supervizate de Osip Bove. In timpul domniei lui Alexandru I , cateva structuri vechi au fost renovate într-un stil neo-gotic. Primul Arsenal a fost construit de Petru cel Mare. Arsenalul din ziua de azi a fost construit în 1817dupa ce trupele lui Napoleon au distrus vechea cladire în timpul invaziei sale esuate în Rusia din 1812.

Zona de nord-vest a Kremlinului este ocupata de Cladirea Armureriei Construita în 1851 este în zilele noastre muzeu. În timpul primei defilari Moscova era în bataia tunurilor armatei germane trupele care defilau plecând direct pe linia frontului. La a doua defilare, 24 iunie 1945, drapelele armatei germane învinse au fost aruncate la picioarele Mausoleului lui Lenin. Numele Kremlin a devenit un simbol am putea spune pentru a denumi guvernul U.R.S.S.(1922 – 1991) si pe membrii sai de frunte, precum ar fi secretarul general, premierul, presedintele, ministrii si comisarii. Mai este înca folosit, dar nu la aceeasi scara, pentru a desemna guvernul Federatiei Ruse.

Expertii rusi avertizeaza ca atat Piata Rosie din Moscova, cat si Kremlinul sunt situate pe un teren instabil, care sta sa cedeze. Potrivit expertilor, structura de sustinere a terenului a fost afectata în principal de cladirile foarte înalte care au fost construite în capitala Rusiei. In opinia lor, ar trebui interzis de urgenta accesul pietonilor in Piata Rosie, desi aici vin zilnic mii de turisti. Muzeele Kremlin-ului a fost înfintate in 1961 si complexul a fost printre primele patrimonii sovietice, înscrise in Patrimoniul Mondial Unesco in 1990......aceasta piata este finalista concursului „cele 7 minuni ale lumii moderne”

Piata Rosie

 

Angkor Wat

Timp de aproape sapte secole (aproximativ 800-1500), Angkorul a fost capitala Imperiului khmer, care a condus toata partea aceasta de lume numita Asia de Sud-Est. Dupa care o întreaga civilizatie a disparut inexplicabil. S-au lansat numeroase teorii, dintre care cea mai credibila este aceea ca au fugit din calea invaziei thailandeze care era iminenta. La nord-vest, Angkor - locul în care regii khmeri si-au stabilit capitalele începând cu veacul al IX-lea - este vatra unei civilizatii puternice, bine organizate. O demonstreaza arhitectura templelor, sculptura, basoreliefurile, dar si un sistem de irigatie foarte elaborat.

Angkor Wat, cladit în provincia Siem Reap, este cel mai mare templu din lume. A fost redescoperit, dupa ce foarte multi ani jungla îl ascunsese, sechestrându-l în uitare. În întregul sau, complexul, cuprinzând si padurea din împrejurimi, înconjurata de un sant de apa, masoara 400 de kilometri patrati. Perioada de glorie a Angkorului s-a întins pe mai bine de sase sute de ani, între secolele al IX-lea si al XV-lea. În acele vremuri, Imperiul khmer devenise unul dintre cele mai puternice regate asiatice ale sud-estului. În 1586, calugarul Antonio da Magdalena, unul dintre primii vizitatori, a marturisit ca o asemenea constructie este imposibil de descris în cuvinte. Nu seamana cu nici o alta în lume.

Mai târziu, în 1860, francezul Henri Mouhot a poposit în Angkor si a atras atentia lumii occidentale asupra acestui oras disparut. În scurt timp, expeditionarii au dus unele dintre sculpturi la Paris, unde au fost expuse la muzeul Guimet. Mouhot, ca si alti occidentali, nu credea ca un asemenea templu ar fi putut fi construit de catre khmeri si l-a considerat contemporan cu Roma. Vedi Angkor e poi muori!", ar putea parafraza iubitorii filmului "Lara Croft: Tomb Raider" titlul unei alte pelicule celebre. Si asta nu neaparat, pentru ca Angelina Jolie a filmat scene memorabile în templul cambodgian, ci pentru ca, într-adevar, Angkor este una dintre bijuteriile lumii.

Aflat în apropiere de orasul Siam Reap si la aproximativ 350 kilometri de capitala Cambodgiei, Phnom Penh, "Orasul pierdut" de la Angkor a fost descoperit în jungla. Dedicat zeului hindus Vishnu, templul de la Angkor Wat este opera imperiului khmer, aflat în secolul al X-lea în perioada sa de maxima prosperitate. În anul 1000, Suryavarman ajunge pe tronul Cambodgiei si pune bazele orasului Angkor. În 1051, Udayadiavarman II îi succede la tron si continua construirea orasului Angkor, care devenea astfel un centru religios dotat cu un vast sistem de irigatii. Extinderea a continuat vreme de 200 de ani. Templele se întind pe o suprafata de 40 de mile în jurul localitatii Siam Reap. Angkor Wat este o încununare a arhitecturii khmere. Cu o structura piramidala, ocupa o suprafata de 1.500x1.300 m si este înconjurat de un sant cu apa, lat de 180 m. Aleea care duce catre poarta de intrare este marginita de serpi uriasi stilizati, simboluri ale fertilitatii. Templul este alcatuit dintr-un complex dominat de terase si câteva cladiri mici, grupate în serii de câte trei, dincolo de care se înalta cinci turnuri. Zidurile sunt decorate cu sculpturi si reliefuri reprezentând personaje din mitologia hindusa. Puse cap la cap, basoreliefurile - adevarate cronici sculptate - se întind pe o distanta de câtiva kilometri.

În secolul al XV-lea, Angkor a fost abandonat, iar capitala s-a mutat din nou catre regiunile din est, unde se afla si astazi Phnom Penh. La cativa kilometri de Angkor, se afla orasul Siem Reap, un oras mic, dar cochet, care s-a dezvoltat mult in ultimii ani, datorita turismului. Aici turistii isi stabilesc "cartierul general", caci Angkorul nu se poate vizita in cateva ore, cel mai adesea fiind nevoie de doua-trei zile. Astazi, ruinele orasului sunt vizitate in fiecare an de peste un milion de turisti, vrajiti de povestile si atmosfera locului, de arhitectura ruinelor, de frumusetea basoreliefurilor si de exotismul junglei care inconjoara Angkorul. Angkor Wat, templul construit la inceputul secolului XII, este astazi folosit de budisti si, desi a fost recent restaurant, nu poti sa nu te intrebi cum de mai este inca in picioare dupa atatea sute de ani.

Templul a fost construit pentru a reprezenta Muntele Meru, casa zeilor in mitologia hindusa. Cele cinci turnuri in forma de ananas care alcatuiesc templul propriu-zis sunt inconjurate de un sant cu apa lat de aproape 200 de metri, un zid dreptunghiular cu laturile de 1300, respectiv 1500 metri, inalt de 4,5 metri si inca trei ziduri de dimensiuni mai mici. Peretele exterior inconjura nu numai templul, ci si palatul regal, din care astazi nu a mai ramas nimic. Toate zidurile interioare sunt decorate cu basoreliefuri ce infatiseaza scene de legenda, de razboi sau din viata de zi cu zi.

Cea mai mare constructie religioasa de pe Terra. Asa a fost catalogat templul de la Angkor, cu o suprafata de 1,5 kilometri patrati, ascuns de jungla cambodgiana timp de mai multe secole si inclus, din 1992, în patrimo-niul UNESCO. Angkor Wat a fost selectat la finala.......cele 7 minuni ale lumii moderne.

Angkor Wat

 

 PicchuMachu 

PicchuMachu Picchu se afla in valea Urubamba din Peru, la aproximativ 70 de kilometri de Cusco, si a reintrat in atentia intregii lumi dupa 1911, cand a fost redescoperit de un grup de arheologi americani, dupa ce, secole de-a randul, a fost dat uitarii.

În secolul al XII-lea, enigmatica populatie ce-si spunea Inca (Fii Soarelui) cucerea un vast teritoriu în nordul si vestul Americii de Sud, venind de undeva din zona meridionala a continentului - nu se stie nici acum cu precizie de unde. Desi nu erau la fel de razboinici si necrutatori ca aztecii, incasii au cucerit nu mai putin de 500 de civilizatii amerindiene. Nu s-au impus prin cultura (nu cunosteau nici o scriere) caci acestia transmiteau mesaje printr-un sistem de noduri si lungimi ale sforilor ( ce nu este inca cunoscut ), ci printr-o temeinica, chiar spartana organizare social-legislativa. Dar, mai presus de toate, aveau "obsesia" constructiilor de drumuri pavate si de cetati-fortarete (inclusiv în jungla) menite sa reziste vesnic în fata oricarui inamic.

Capitala incasilor, Cuzco, era - arhitectural - comparabila cu Roma cezarilor. Dar la numai 130 de kilometri de Cuzco, printre crestele andine, se afla cetatea Machu Picchu. Gasita abia în 1911, aceasta citadela a fost conceputa ca un labirint citadin inexpugnabil. La peste 4000 de metri, lemnul era o raritate si totul a fost durat în piatra: terase, fotificatii, palate regale, locuinte simple, bazine de acumulare a apei de ploaie, caramizi, piete si un sofisticat sistem de parcele agricole pentru cultura principala, porumbul.

Totul se încadreaza într-un plan urbanistic aparent "întortocheat", menit sa deruteze eventualii invadatori. Este un unicat arhitectural impresionant si abia fotografiile facute din avion i-au pus în evidenta toate însusirile. Multe dintre caramizile cântarind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atât de precis sculptate si unite cu atâta exactitate, încât îmbinarile fara mortar nu permit nici macar unei lame de cutit sa intre printre ele. Micul oras poate gazdui între 500 si 1.000 de persoane, cifra modesta daca o comparam cu cei 200.000 de locuitori pe care îi numara, fara îndoiala, pe atunci Cuzco, capitala.  Machu Picchu numara cam 200 de cladiri, cel mai adesea în forma de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj si nici o despartitura interioara. Constructiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic în forma de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului si Intihuatana, sau cadranul solar.

Machu Picchu, care facea parte din ’’Imperiul Vilcambamba’’, a fost cucerit, iar locuitorii sai l-au abandonat la aceeasi data, in mod misterios. Pentru a construi orasul, supusii împaratului Pachacuti s-au aprovizionat cu piatra din muntii de granit de la Machu Picchu. Lucratorii au desprins blocurile cu ajutorul unor pene de lemn umezite, asezate la intervale regulate dupa contururile blocului. Prin dilatare, lemnul facea ca stânca sa se crape. Pietrele au ajuns apoi pe santier pe sanii urcate de-a lungul unor drumuri de pamânt batatorit, unde au fost trase pe trunchiuri de lemn cu coaja curatata, cu ajutorul frânghiilor. Pe santier, cioplitorii în pitra au preluat stafeta si le-au modelat cu unelte din bronz, dalti si percutoare de piatra dura. Extrem de rigurosi, acestia au ajustat perfect blocurile, dând astfel o mare soliditate zidurilor care au rezistat cutremurelor de pamânt. Au obtinut slefuirea finala frecând blocul cu nisip.

Aceasta finisare a fost rezervata celor mai importante edificii din Machu Picchu, cum ar fi templele sau observatorul astronomic. Pentru a aseza materialele la locul potrivit, zidarii au folosit platforme de pamânt pe care le-au înaltat în acelasi timp cu zidul în constructie. Edificiile modeste au fost facute din pietre grosolan cioplite, îmbinate într-un mod mai putin regulat si legate între ele printr-un mortar gros facut din argila.

Ei ridica ziduri de sustinere si amenajeaza multiple terase in cele doua sectoare,agricol si urban, pe care le are orasul. În zona agricola, muncitorii instaleaza in plus canalizari pentru irigatie si transporta pe terase cantitati enorme de pamant necesare culturilor. In climatul tropical,muntele,transformat in gradina,raspunde nevoilor alimentare ale populatiei. In zilele noastre acest oras face parte din cele 7 minuni ale lumii moderne.

 

 PicchuMachu 

 

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!