Într-un loc izolat din Myanmar se află… un enigmatic tărâm al templelor străvechi.

by Ana Balan on May 8, 2017 Cultură 794 Vizualizari

Poate că Myanmar nu este cea mai populară destinație turistică din lume, dar cu siguranță vizitatorul poate găsi locuri magice, de-o frumusețe răpitoare, în această mare și îndepărtată țară. Nu departe de Lacul Inle din Myanmar, se află o serie de monumente istorice în mijlocul cărora, dacă ajungi să le vizitezi, vei avea puternica senzație că ai fost transportat într-un loc de basm.

Ca să ajungi la Nyaung Ohak este nevoie de o călătorie de o oră cu barca; apoi, nou venitul trebuie să străbată un sat mic și liniștit, pe nume Indein. Oamenii de acolo duc o viață simplă iar vizitatorul poate observa cum copiii se joacă printre anticele ruine iar adulții lucrează într-o atmosferă de un calm neobișnuit, aproape straniu.

Drumul cu barca, însumând 8 kilometri de-a lungul pârâului Inn Thein, poate fi parcurs doar în sezonul ploios, pentru că în rest apa scade foarte mult. Acolo, lângă satul Indein, există două grupuri de pagode: Nyaung Ohak și Shwe Inn Thein.

Primul grup de pagode, Nyaung Ohak, se află în imediata apropiere a satului și a locului de debarcare. În birmaneză, Nyaung Ohak  înseamnă „crângul de copaci banyan”. Enigmaticele temple sunt decorate cu sculpturi ce înfățișează animale fantastice – mai ales lei, precum și ființe celeste (deva). În foarte multe dintre ele este înfățișat Buddha.

Câteva dintre anticele temple și monumente budiste au fost renovate și ies ușor în evidență datorită albului orbitor al pereților și acoperișurilor. Însă, în mod categoric, cele mai fascinante sunt ruinele asupra cărora nu s-a intervenit în perioada modernă!

Veacurile care au trecut de la construirea celor mai multe dintre temple au reușit, în mod miraculos, să sporească frumusețea locului. Îmbinarea între prospețimea junglei și aerul enigmatic al străvechilor construcții produce o atmosferă fascinantă, de legendă.

Din Nyaung Ohak, o scară acoperită urcă pe un deal în vârful căruia se află Shwe Inn Thein, un incredibil complex de sute de pagode, cele mai multe dintre ele fiind construite în secolele XVII și XVIII. Unele dintre pagode datează, conform legendei, din zilele împăratului indian Ashoka (304-232 î.e.n.), împărat care în secolul III î.e.n, a trimis mii de călugări în toată Asia, spre a răspândi budismul.

Secole mai târziu, doi împărați ai imperiului Bagan, Narapatisithu și Anawrahta, au construit numeroase alte pagode la fața locului. În centrul grupului Shwe Inn Thein se află un altar care conține o imagine a lui Buddha despre care se crede că a fost realizată de către însuși împăratul Ashoka!

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!