Topul MINUNILOR arhitecturale ale lumii

Recomandat by Ana Balan on Mar 22, 2016 Cultură 1915 Vizualizari

Cele mai frumoase clădiri și situri arheologice ale lumii te așteaptă și în 2016 sa le vizitezi și să-ți îmbogățești experiența culturala. Fiecare sit arheologic spune o poveste ce te va marca și fiecare clădire respira istorie și design, la cel mai înalt nivel.

Într-o listă alcătuită în urma unui sondaj realizat de portalul TripAdvisor, Angkor Wat a primit coronița și bine meritatul loc întâi, urmat de Macchu Picchu din Peru. Pe locul trei, la o distanță foarte mică de voturi, se afla Taj Mahal in topul preferintelor celor mai sociabili dintre calatori. Iată top 15 cele mai spectaculoase locuri din lume, în 2015.

1. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

Cunoscuta si sub numele de "Hagia Sophia", aceasta catedrala este una dintre cele mai impresionante minuni arhitecturale din Europa. Inca de la intrare, o nava coplesitoare intampina credinciosii si turistii. In timp ce domul se face simtit inca de la primul pas in biserica, acesta da impresia ca este suspendat si acopera intregul spatiu.

Peretii si tavanul sunt decorate cu mosaic si marmura, rezultatul fiind o multitudine de culori.

Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul ocupa un loc important in istoria artei si arhitecturii si si-a adjudecat titlul de muzeu ce invita milioane de vizitatori anual in interioarele sale spectaculoase.

2. Alhambra, Spania

Odata palat si fortareata a monarhilor mauri, Alhambra sta semeata pe un platou ce ofera o priveliste spectaculoasa asupra Granadei.

Decoratiunile splendide din interior sunt atribuite lui Yusuf I. Dupa expulzarea maurilor in 1492, mare parte din interior a fost sters iar mobila a fost aruncata si distrusa.

Carol Quintul a reconstruit portiuni ale castelului in stilul renascentist, in 1526.

3. Catedrala Notre Dame din Paris

Maiestuozitatea gotica a catedralei Notre Dame domina Sena si Ille-de-la-Cite, dar si intreaga istorie a Parisului.

Pe locul in care este situata catedrala acum, romanii construisera un templu pentru Jupiter, apoi a fost construita o basilica crestina si, ulterior, o biserica in stil Romanesque.

4. Biserica Învierii din Sankt Petersburg

Cei care au trecut recent prin Sankt Petersburg sunt exterm de incantati de frumusetea acestei biserici, majoritatea prezentand-o drept un obiectiv ce nu trebuie ratat.

Analizand atat interiorul cat si exteriorul, incepi sa-ti dai seama de ce constructia biserica a costat 4,6 milioane de ruble, cu mult peste cele 3,6 milioane de ruble bugetate pentru acest proiect.

Exteriorul a fost creat astfel incat sa oglindeasca Catedrala Sfantul Vasile din Moscova, iar atat interiorul cat si exteriorul insumeaza 7.000 de metri patrati de mozaic realizat de marii artisti ai momentului.

5. Turnul Eiffel, Paris

Ca sa fim sinceri, nu ai cum sa ajungi in Paris fara sa vezi Turnul Eiffel. Chiar daca nu-ti doresti neaparat sa urci in el, ii vei vedea cel putin varful de aproape oriunde din Paris.

Turnul are 300 de metri inaltime, iar fiecare din cele 12.000 de piese din fier a fost creata separat, pentru a-i da intocmai forma ceruta.

6 . Golden Gate Bridge, San Francisco

Odata numit "podul ce nu poate fi construit", podul Golden Gate este una dintre locurile emblematice ale lumii moderne.

7. Corcovado - Cristo Redentor, Rio de Janeiro, Brazilia

Hristos Mantuitorul, principala imagine de pe cartile postale ale orasului si a fost numit de catre calatori drept "Minunea din Rio". Inaugurata in 1931, statuia lui Hristos Mantuitorul este cea mai mare statuie Art Deco din lume.

Cu cei 30 de metri inaltime si 1.145 de tone greutate, statuia este vizibila din majoritatea zonelor orasului.

8. Alcatraz, San Francisco

Alcatraz si istoria merg mana in mana. Odata gazda celor mai vestiti criminali ai Americii, insula Alcatraz se afla in mijlocul San Francisco bay si este vizibila din cartierele Fisherman's Wharf si Marina.

9. Domul din Milano

Domul din Milano, spectaculoasa catedrala din centrul orasului Milano, este una dintre cele mai mari biserici din intreaga lume. Fatada alba care domina piata in care se afla este descrisa de catre calatori drept cea mai frumoasa din lume.Catedrala este decorata cu o multime de statuete. De fapt, in aceasta catedrala sunt mai multe statui decat in orice cladire din lume: 3.159 la numar

10. Basilica Sfântul Petru din Vatican 

Aceasta basilica iti taie respiratia, nu doar datorita dimensiunii ci si a armoniei cu care este proportionata, a lucrarilor de arta si istoriei pe care o reprezinta.Aici este locul in care sfantul Petru a fost martirizat, catedrala gazduind acum si mormantul martirului.

11. Sagrada Familia, Barcelona Sagrada

Familia este una dintre cele mai faimoase lucrari ale lui Gaudi din Barcelona. Este o basilica imensa, aflata in constructie inca din 1882, si nu are inca un "termen de finalizare". Principala dificultate cu care se confrunta arhitectii din ziua de astazi este data chiar de iregularitatea formelor care definesc actuala constructie.

12. Marea Moschee din Abu Dhabi

Marea Moschee din Abu Dhabi sau Moscheea seicului Zayed are 82 de domuri albe si a fost construita inte 1996 si 2007 tocmai pentru a deveni o minune arhitecturala ce incorporeaza atat stilul artistic modern cat si cel clasic islamic.

13. Taj Mahal, India

Taj Mahal este un monument in orasul Agra din India. A fost construit de imparatul Shah Jahan drept mausoleu pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, intre anii 1630 si 1653.

Din 1983 Taj Mahal face parte din patrimoniul mondial UNESCO si ramane in continuare unul dintre cele mai vizitate monumente din lume.

14. Machu Picchu, Peru

Perioada cea mai optima pentru a vizita Machu Picchu este din mai pana in septembrie, perioada in care 2.500 de oameni viziteaza zilnic orasul incas. In ciuda fluxului puternic de vizitatori, ingrijitorii sitului reusesc sa pastreze grandoarea si misterul locului, devenit o destinatie obligatorie, daca ajungi in Peru.

15. Angkor War, Cambogia

Exista un motiv pentru care Angkor Wat se afla in fruntea listei TripAdvisor. Intinzandu-se pe o suprafata de 400 de kilometri patrati, inclusiv zona impadurita, Parcul Arheologic Angkor contine ramasitele catorva capitale ale imperiului Khmer din secolul al 9-lea pana in secolul al 15-lea, inclusiv ruinele celui mai mare oras preindustrial din lume.

Cele mai faimoase sunt Templul Angkor Wat si, la Angkor Thom, templul Bayon cu numeroasele sale sculpturi decorative.

Parcul Arheologic Angkor a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO in 1922.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!