Află care este cel mai de succes sistem de educație din lume

by Ana Balan on Mar 18, 2018 Cultură 482 Vizualizari

Sistemul de educație finlandez este cel mai bun din Europa, devenind un subiect de discuție la scara largă in anul 2010, după apariția documentarului “Așteptandu-l pe Superman”, care critica intens sistemul de educație american bazat pe competiție. Finlanda a devenit astfel interesanta pentru că educația tării exclude total conceptul de competiție. Asa dar, educația din Finlanda pune mai puțin accent pe statistici și cifre și acordă mai multă importanță aspectului uman al educației.

Finlanda are 62 000 de dascăli în cele 3.500 de școli ale țării, unele fiind atat de mici incat fiecare profesor ajunge să îi cunoască pe toti elevii din școală. Aici, fiecare elev este la fel de important, așa dar, dacă o metodă nu dă rezultate cu un anumit elev, profesorii se consultă intre ei pentru a gasi o altă soluție. De asemenea, 30% dintre elevii finlandezi primesc un ajutor special in primii nouă ani de școală.

Finlandezii au ințeles asta: Educația stă la baza succesului unei țări!

Sistemul de educație finlandez a fost reinventat in urma cu 40 de ani, fiind gandit ca propulsorul cheie al planului de redresare economica a țării după iesirea de sub dominația sovietică. Dascălii finlandezi nici măcar nu au știut că noul sistem este eficient pana in anul 2000, cand, au sosit primele rezultate de la Programul de evaluare internationala a studenților (PISA) – un test standardizat dat elevilor de 15 ani din 40 de colțuri diferite ale lumii. Testul a scos la iveala faptul ca elevii finlandezi erau cei mai buni cititori din lume. Trei ani mai tarziu, elevii finlandezi erau cei mai buni din lume la matematică. In 2006, Finlanda era prima la știință din 57 de țari. In 2009, copiii finlandezi – potrivit PISA – erau pe locul doi in lume la știință, pe 3 la lectură, si pe 6 la matematica din cei jumătate de milion de elevi din toată lumea evaluați.

In mod paradoxal, Pasi Sahlberg, ministrul educației finlandez, fost profesor de mate-fizica, a declarat citat de The Smithsonian Magazine ca: “Nu sutem foarte interesați de PISA. Nu despre asta e vorba”. “Noi pregătim elevii să știe cum să învete, nu cum să treacă un test”

Ideea de competiție nu există!

In Finlanda copiii nu dau teste standardizate pană in ultimul an de liceu. Nu există clasamente, comparații sau concurență între elevi, școli sau regiuni. Școlile finlandeze sunt finanțate din bani publici și beneficiază de dascăli cu aceeași bună pregătire profesională. Prin urmare toti copiii finlandezi au acces la aceeași educație de calitate, indiferent dacă s-au născut intr-un mic sătuc sau intr-un mare centru universitar. Iar rezultatele se văd, scrie smithsonianmag.com ,diferențele intre cei mai buni și cei mai slabi elevi fiind cele mai mici din lume, arată un studiu recent întocmit de  Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Rezultatele sistemului de educație finlandez sunt impresionante: 93% dintre finlandezi au absolvit licee academice sau profesionale, iar 66% dintre finlandezi urmeaza o forma de invățămant superior, cel mai bun procent din Uniunea Europeană.

Scoala - ca o joacă, nu ca un job de corporatist….

In timp ce la noi copiii ajunsi pe bancile scolii incep să semene cu nițte corporatiști absorbitț prea devreme, prea mult de caiete si carți, in Finlanda accentul se pune incă pe joaca chiar si la elevii de 7-8 ani. “Joaca este foarte importantă la aceasta varstă”, spune Maija Rintola, profesor de scoală primară. Între lectii, copiii au un program de 15 minute de joacĂ in aer liber…

Copiii petrec mult timp in aer liber la scoală chiar si in timpul sezonului rece. Temele sunt aproape inexistente, iar invațămantul nu este obligatoriu pana la varsta de 7 ani pentru ca finlandezii sunt de parere că “micuții invatî mai bine cand sunt pregatiți. De ce sa-i stresăm?”.

În clasa copiii invată finlandeza, matematica, știința, muzica, arta, sport, religie și lucru cu manual. Engleza, incep să o studieze din clasa a treia, iar suedeza din clasa a 4-a. În clasa a 5-a se adaugă materii precum: biologia, geografia, istoria, fizica si chimia.

Abia in clasa a 6-a apare opțiunea pentru copii de a participa la un concurs regional. Copiii vor participa doar dacă profesorul iși da acordul. Iar majoritatea vor să participe din curiozitate. Rezultatele insă nu sunt făcute publice.

Statul are grijă de copii

In Finlanda, o țara cu doar 5,4 milioane de locuitori, concediul de maternitate este de trei ani. Gradinițele și centrele de zi sunt gratuite, fiind finanțate de stat. Pana la 5 ani, gradinițele iși axează activitățile pe joacă și socializare. Alocația oferită de stat pentru fiecare copil pană in 17 ani este de 150 de Euro pe lună. 97% dintre copiii de 6 ani incep să frecventeze o clasă ce îi pregatește pentru școală și unde au loc primele activități de tip academic. Școlile oferă copiilor hrană, servicii de consiliere, servicii medicale gratuite si chiar si taxi daca este necesar.

Meseria de dascăl a fost pusă pe acelaș  plafon de salarizare ca si cele de doctor și avocat, prin urmare, finlandezii sunt cat se poate de interesați să devină profesori și să își facă meseria așa cum trebuie. Scopul lor este ca toti copiii, indiferent dacă sunt mai dotați sau mai puțin dotați să ajunga să atinga același nivel de educație, chiar dacă pentru asta se apelează uneori la personal suplimentar.

Iar ideea pe care se merge in general este să caute mereu noi modalități de a imbunatăți lucrurile…

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!