Complexul de manastiri Meteora (Grecia)

by Ana Balan on Apr 15, 2016 Cultură 2653 Vizualizari

 Meteora (in greaca: "roci suspendate", "suspendat in aer" sau "raiul de deasupra") reprezinta unul dintre cele mai mari si importante complexuri de manastiri din Grecia, pe locul doi dupa Muntele Athos. Manastirile sunt construite pe piloni naturali de gresie, la marginea nord-vestica a Campiilor Tesalia. Complexul Meteora este strajuit de raul Peneios si muntii Pindus, in Grecia centrala. Cel mai apropiat oras este Kalambaka.

Complexul Meteora gazduieste 6 manastiri si este inclus in UNESCO World Heritage.

 

   Accesul la manastiri era deliberat dificil, fiind nevoie de scari lungi legate impreuna sau plase mari cu care sa fie ridicati oameni si bunuri. Procedura presupunea un mare risc, deoarece sforile au fost in locuite - dupa cum spun legendele - "cand Dumnezeu le-a lasat sa se rupa". In anii 1920 s-au adus imbunatiri majore in ceea ce priveste accesul, cand au fost sapate trepte in stanca, facand complexul accesibil prin intermediul unui pod ce leaga un platou apropiat. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, locatia a fost bombardata. Multe comori si capodopere artistice au fost furate in timpul ocupatiei naziste.

   Din cele 24 manastiri, doar sase au supravietuit pana astazi si sunt inca folosite. Patru manastiri sunt ale calugarilor, doua ale calugaritelor, iar in fiecare din manastiri nu locuiesc mai mult de 10 oameni. Manastirile de la Meteora sunt acum destinatie turistica.

 

Manastirile de la Meteora

Manastirea Marelui Meteor este cea mai mare manastire din complex, construita la mijlocul sec. 15.

 

Manastirea Varlaam este a doua manastire ca marime in complexul Meteora. A fost construita în 1541.

Manastirea Rousanou a fost fondata la mijlocul secolului al 16-lea si este construită pe trei etaje. Este renumita pentru frescele pictate in stilul scolii cretane. Astazi este manastire de calugarite.

   Manastirea Sf. Nicolae Anapafsas este construita in secolul al 16-lea si se afla pe o stânca de 85 m inaltime.

   Manastirea Sf. Stefan, construita in secolul al 16-lea. A fost deteriorata de catre nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a fost abandonata. Calugaritele au preluat-o si au reconstruit-o.

   Manastirea Sfânta Treime se afla in partea de sus a stâncilor, construita in 1475. In trecut se ajungea la manastire cu scara de frânghie si cu plasa. In 1925 au fost sapate 140 de trepte

.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!