Cum arată satul african unde fiecare casă este o adevărată operă de artă

Recomandat by Balan Denis on May 18, 2016 Cultură 1522 Vizualizari

Burkina Faso nu este sub nicio formă o ţară turistică, însă la baza unui deal din savana vest-africană se află un sat circular a cărui arhitectură ar putea uimi orice vizitator. Aşezarea are o suprafaţă de 1,2 hectare şi este reşedinţa liderului şi a nobilimii tribului Kassena. Această populaţie trăieşte aici încă din secolul al XV-lea, ceea ce înseamnă că este unul dintre cele mai vechi grupuri etnice din întreaga ţară.

În anul 2009, Rita Willaert posta pe site-ul Flickr poze din călătoria sa în satul Tiébélé din Burkina Faso. Belgianca a găsit atunci o aşezare extrem de izolată şi destul de conservatoare faţă de vizitatori, cel mai probabil din motiv pentru a-şi păstra intacte tradiţiile. Tocmai din această cauză, cei interesaţi să transforme satul într-o destinaţie turistică întâmpină obstacole greu de depăşit.

În acelaşi an, bloggeriţa Olga Stavrakis călătorea împreună cu grupul său în Burkina Faso, descoperind satul recunoscut drept “capitală” a comunităţii Kassena.

„După negocieri ce au durat mai bine de un an, am avut permisiunea de a intra în palatul regal. Aici ne-au întâmpinat înţelepţii satului. Printre locuitorii satelor din acestă zonă se numără atât musulmani, cât şi animişti (persoane care cred în puterea fenomenelor naturii, prin învestirea acestora cu atribute umane). Ni s-a spus încă de dinainte să nu ne îmbrăcăm cu nimic roşu şi să nu purtăm umbrele. Se pare că doar familia nobiliară avea dreptul la aceste privilegii”, povesteşte Olga pe blogul ei.tiebele

În Africa de Vest, reşedinţele regale nu arată aşa cum suntem obişnuiţi. În Tiébélé, „curtea regală” este constituită din clădiri realizate din lut, a căror tencuială este decorată cu motive geometrice, pentru a le diferenţia de locuinţele celorlalţi locuitori ai satului.

Olga şi grupul său au putut vizita interioarele caselor şi au descoperit, fără a fi surprinşi, că bucătăria Kassena este foarte simplă. Cu toate acestea, ea diferă de spaţiile de gătit din celelalte zone ale Africii de Vest, prin prezenţa unei vesele puţin mai bogate. “Cea mai mare parte a alimentelor este gătită în oale pentru jeratic, iar prepararea hranei durează foarte puţin. În general, se pregăteşte terci de pătlagină sau porumb”, a adăugat bloggeriţa.

În Tiébélé, clădirile cu cele mai frumoase ornamente nu sunt locuite, ele având rolul de mausoleuri. Aceste structuri adăpostesc rămăşiţele celor decedaţi, care, conform tradiţiei locale, trebuie să se odihnească în imediata apropiere a celor vii.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!