„Zuckerberg de Rusia” - Omul care l-a înfruntat pe Putin și e pasionat de „Matrix”

by Balan Denis on Mar 21, 2016 Internet 823 Vizualizari

Pavel Durov este CEO-ul Telegram, o aplicaţie de mesagerie mobilă care foloseşte un sistem puternic de criptare. Durov a construit Telegram după ce a părăsit Rusia cu o avere de 260 de milioane de dolari, strânsă de pe urma înfiinţării reţelei sociale VKontakte.

Cunoscut ca „Mark Zuckerberg al Rusiei”, Durov a fost forţat însă să renunţe la compania care l-a făcut bogat. Demonstrând că succesul VKontakte nu a fost unul întâmplător, noua sa aplicaţie are în prezent 100 de milioane de utilizatori, scrie Business Insider.

În vârstă de 32 de ani, Durov a avut parte de câteva experienţe intense de-a lungul vieţii. Duce în prezent o existenţă nomadă şi se distinge între alţi antreprenori din domeniul tehnologiei printr-un stil personal unic.

Durov s-a născut în Rusia, pe 10 octombrie 1984. A învăţat programare la şcoală, demonstrându-şi abilităţile într-un mod inedit: folosea ecranele de întâmpinare de pe reţeaua şcolii pentru a adresa mesaje mai puţin prietenoase unui profesor pe care nu îl plăcea.

A fost apropiat de fratele său mai mare, Nikolai Durov, care avea, de asemenea, cunoştinţe de programare.

După ce a terminat Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii de Stat din Sankt Petersburg, a început să lucreze la VKontakte împreună cu fratele său, cu un fost coleg, al cărui tată a asigurat cea mai mare parte a capitalului iniţial, şi cu un prieten al acestuia, potrivit Bloomberg.

Reţeaua a devenit foarte populara şi a ajuns să aibă peste 350 de milioane de utilizatori.
Site-ul s-a dovedit extrem de profitabil pentru Durov. Averea sa este estimată la aproximativ 260 de milioane de dolari.

Sediul VKontakte a fost stabilit la etajele cinci şi şase ale Clădirii Singer, un edificiu din centrul Sankt Petersburgului.

În 2012, Durov, care se îmbracă doar în negru, precum personajul Neo din „Matrix”, şi câţiva dintre angajaţii săi au atras atenţia presei internaţionale după ce au aruncat avioane făcute din bancnote de 5.000 de ruble (160 de dolari) mulţimii din faţa ferestrei biroului său.

Fricţiuni cu regimul de la Kremlin

VKontakte a fost folosită ca platformă pentru organizarea de evenimente în scopul sprijinirii activistului politic Aleksei Navalnîi, un critic al lui Putin.

În 2012, autorităţile ruse i-au cerut să închidă mai multe grupuri create de protestatari pe VKontakte. Ca răspuns, Durov a postat poza unui câine îmbrăcat cu un hanorac, care scotea limba la cameră.

Durov susţine că în aceeaşi noapte a fost vizitat în apartamentul său de un grup de bărbaţi înarmaţi, cu uniforme de camuflaj.

A început să piardă treptat controlul asupra VKontakte în favoarea unor investitori cu legături la Kremlin.

În 2013, a fost acuzat că se afla la volanul unui automobil Mercedes care a lovit un poliţist în Moscova. Durov a negat acuzaţiile.

În continuare, a ignorat cererile de a se prezenta la o secţie de politie pentru interogatoriu, iar poliţia a organizat un raid la sediul VKontakte. Însă Durov nu se afla acolo: părăsise ţara cu câteva zile înainte.

Cu un pas înainte

Fraţii Durov aveau un plan de rezervă. Au înfiinţat în secret o companie în Buffalo, New York, şi au adus în SUA câţiva angajaţi fideli de la VKontakte.

Proiectul secret era Telegram, o aplicaţie de mesagerie care face foarte dificilă spionarea utilizatorilor de către guverne.

Durov cheltuieşte lunar 1 milion de dolari din banii lui pentru a susţine Telegram, care nu generează încă nici un venit.

Telegram, aplicaţia preferată a Statului Islamic

Aplicaţia a devenit anul trecut metoda preferată de Statul Islamic pentru a transmite ştiri şi pentru a posta videoclipuri cu victorii militare sau cu predici, potrivit Reuters. Gruparea teroristă a folosit Telegram inclusiv pentru a revendica atacurile de la Paris şi bombardarea avionului rusesc deasupra Egiptului. De atunci, conducerea Telegram a luat măsuri pentru a închide canalele folosite de ISIL.

Între timp, Durov călătoreşte în jurul lumii împreună cu patru angajaţi şi foloseşte serviciile Airbnb pentru a se caza în diferite oraşe.

În februarie, a dat o petrecere uriaşă în Barcelona pentru a sărbători atingerea pragului de 100 de milioane de utilizatori activi lunar.
 


Foto: Twitter/durov

În Rusia, Pavel Durov este considerat un fel de erou naţional de către militanţii pentru dreptul la viaţa privată.

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!