Cum arata Afghanistanul acum 40-50 de ani!

by Ana Balan on Nov 24, 2016 Istorie 1138 Vizualizari

Afghanistanul este o ţară cu o istorie extrem de veche, de câteva milenii. Aici se găsesc o serie de monumente naturale sau construite de mâna omului, absolut uluitoare. Doar să amintesc de celebrele statui ale lui Buddha, sculptate în piatră, înalte de 50 de metri şi vechi de peste 1.500 de ani, dar care au fost distruse de regimul taliban în anul 2001. Afghanistanul, în ultimii 35 de ani, a avut parte de războaie civile, în care au fost implicaţi atât ruşii, cât şi americanii. Din cauza ruşilor şi americanilor, această ţară minunată a devenit una a violenţei, conflictelor şi urii.

Afghanistanul a fost o ţară neutră atât în timpul celui de-al doilea război mondial, cât şi în timpul “războiului rece”, în perioada conducerii şahului Zahir (1933-1973). În această perioadă, ţara a avut parte de linişte şi de dezvoltare durabilă. În 1973, şahul Zahir a fost detronat de către vărul său, Mohammed Daoud Khan, care, între 1973 şi 1978 a devenit primul preşedinte afghan. Acesta a dus o politică progresivă, care, timp de 5 ani, a dus la modernizarea accentuată a ţării. În acea perioadă, Afghanistanul, precum spuneam, nu era apropiat nici de fosta URSS, şi nici de Statele Unite.

Toată “pacostea” acestei ţări a început atunci când marile puteri ale lumii au început să-şi bage coada în afacerile ei. În 1978, partidul cu vederi comuniste, Partidul Democratic al Poporului din Afghanistan (PDPA), a preluat controlul ţării în timpul “revoluţiei saure”. Atunci, oponenţii regimului comunist abia instalat, cunoscuţi sub numele de “mujahedini”, au început un război de gherilă împotriva forţelor guvernamentale. În 1979, sovieticii şi-au trimis trupele în Afghanistan pentru a ajuta forţele guvernamentale comuniste împotriva rebelilor islamici; dar, aceştia din urmă, au fost sprijinite direct sau indirect de către americani, prin intermediul CIA-ului. În anii 80, Statele Unite au trimis arme rebelilor islamici în valoare de 40 de miliarde de dolari (!), doar pentru ca aceştia să se opună militarilor sovietici. Astfel, Afghanistanul a fost cuprins de un război civil generalizat, în care peste 1 milion de civili au fost ucişi.

După retragerea militarilor sovietici din Afghanistan (1989), au urmat o serie de războaie civile inerente; cantitatea imensă de arme trimis de americani a ajuns în mâna diferitelor facţiuni combatante. Aceste războaie civile în anii 90, iar, începând din 2001, Afghanistanul a fost invadat de americani, în timpul războiul purtat împotriva talibanilor. De atunci, deşi ţara se află sub un control militar occidental, atentatele teroriste şi conflictele militare nu au putut fi pe deplin stăpânite.

Aşadar, începând din 1978, din cauza ruşilor şi americanilor, această ţară nu a mai cunoscut liniştea, pacea şi dezvoltarea. De ce am făcut această introducere? Pentru că doresc să vă arăt nişte poze incredibile găsite pe site-ul Business Insider.com şi care prezintă cât de frumos arăta Afganistanul în anii 60 şi 70, înaintea începerii războaielor civile.

În poza de mai jos, puteţi observa cum arăta un parc din Kabul, capitala Afghanistanului, în anul 1967, şi cum arată el în 2007. Alte comentarii sunt de prisos…

Ce bine erau îmbrăcaţi afghanii în anii 60! Pe chipul lor se citeşte liniştea…

O maşină frumoasă şi un tunel modern în anii 60. Probabil că acel tunel nu mai există astăzi…

Atunci, femeile puteau merge la universitate şi vorbi cu bărbaţi, fără să se teamă de legile islamice extremiste care interzic contactul public între o femeie şi un bărbat:

Străzi curate şi linişte…

Americanilor, ruşilor… ce dracu’ aţi făcut din această ţară!? Aţi transformat-o într-un iad al violenţei şi al conflictelor!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!