Minuni arhitecturale din lumea antică

by Ana Balan on Mar 22, 2016 Istorie 1205 Vizualizari

De-a lungul timpului oamenii au aspirat întotdeauna spre frumusețe. Au încercat să trăiască și să locuiască în locuințe frumoase. Dar aceste locuințe și construcții deosebite nu ar putea fi admirate dacă nu ar fi fost oameni cu o viziune deosebită, care să construiască structuri deosebite. Iată câteva construcții care nouă ne-au făcut o impresie deosebită.

Mausoleumul Taj Mahal, Agra, India

Mausoleumul Taj Mahal, descris de Rabindranath Tagore ca "o lacrimă pe obrazul timpului" este un exemplu deosebit al arhitecturii turce şi persiene. Construcţia a început în 1633 î. Hr. şi 20.000 de muncitori au muncit timp de 17 ani la construirea monumentului. Arhitectul şef Ustaad Ahmed Lahori este cel care merită toată aprecierea pentru finalizarea construcţiei. Materialele, provenind din India şi Asia Centrală au fost aduse cu ajutorul a unui număr impresionant de 1.000 de elefanţi. Mausoleumul este decorat cu aur, rubine, safire şi diamante şi pe pereţi sunt scrise pasaje din Coran în stiluri caligrafice deosebite. Mausoleumul Taj Mahal face parte dintre minunile lumii ce uimeşte şi astăzi milioane de turişti.

 

Turnul din Pisa, Italia

Turnul înclinat din Pisa se află lângă Biserica Pisa din Italia şi măsoară 57 m înălţime. Turnul, un monument devenit reprezentativ pentru Italia, a fost construit în 1173 şi la scurt timp, în 1178 a început să se încline. Celebrul turn din Pisa e înclinat în principal datorită fundaţiei de 3 m instalată pe un teren denivelat. În ciuda acestui defect, care i-a adus atâta faimă, Turnul din Pisa e considerat şi astăzi un monument de arhitectură extraordinar.

 

Moscheea Sultan Ahmed, Istanbul, Turcia

Această moschee celebră din Istanbul a fost construită în 1616. Construcţia poartă numele de Moscheea Albastră datorită celor 20.000 de plăci de ceramică albastre lucrate manual şi folosite pentru decorarea interiorului. Moscheea a fost acreditată de Sultan Ahmed când acesta avea doar 19 ani, iar construcţia a început în 1609 şi s-a încheiat în 7 ani. Turiştii care o vizitează anual sunt uimiţi de lămpile acoperite cu aur şi pietre preţioase şi de mobilierul incredibil de frumos.

 

Castelul de Coral, Florida, America

Castelul de Coral a fost conceput şi construit de Edward Leedskalnin, un bărbat slab ce suferea de tuberculoză pentru logodnica lui de 16 ani, Agnes Scuffs, care l-a părăsit cu o zi înainte de nuntă.  Acesta a decis să plece în America să-şi construiască locuinţa proprie. Acolo, Edward s-a vindecat de tuberculoză, prin magneţi, susţine el, şi a început să-şi construiască propriul castel. A muncit la construcţia casei timp de 28 de ani şi în acest timp nu a permis nimănui să-l viziteze. Castelul denumit Rock Gate Park a rămas în Florida City până în 1936 când, datorită apariţiei altor locuinţe în zonă, Edward a decis să se mute 16 km în nord. Leedskalnin a continuat să lucreze la castel până în 1951.

Castelul era construit din megaliţi de coral cântărind fiecare 8 tone. Castelul e constituit din pereţi sculptaţi, mobilier şi gravuri. În plus în castel Edward a construit un barbecue, o fântână, o cadă şi un tron. Pe lângă splendoarea construcţiei în sine, este de apreciat că o persoană bolnavă, aflată într-o stare de spirit nu tocmai bună, a reuşit să contruiască o astfel de capodoperă. După moartea lui Leedskalnin castelul a trecut în posesia Registrului Naţional de Monumente Istorice.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!