Perla Transilvaniei -Sighisoara cea mai frumoasa cetate medievala locuita din Europa

by Ana Balan on May 2, 2016 Istorie 2080 Vizualizari

Orasul Sighisoara ,numit si “Perla Transilvaniei ” ,este singura si cea mai frumoasa cetate medievala locuita din Europa ,din anul 1999 fiind inscrisa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO . 

Atestata documentar in anul 1280 sub numele latinesc de “Castrum Sex” ( Schasbrich , in dialect sasesc sau Schabburg , in germana ) ,ea a fost intemeiata de colonistii sasi adusi sa pazeasca granitele Transilvaniei ; din anul 1435 ,localitatea va purta numele de Sighisoara .

Amplasata pe doua niveluri de terasa ale Tarnavei Mari ,Dealul Cetatii ( 350 metri ) si Dealul Scolii ( 429 metri ) ,Cetatea Sighisoarei este inconjurata de un zid cu o lungime de 950 de metri ,inaltimea acestuia variind intre 4 si 14 metri . In cadrul acestuia , se gaseau 14 turnuri de aparare care constituiau sediile breslelor mestesugaresti ,din care astazi se mai pastreaza doar noua ( Turnul cu Ceas , Turnul Macelarilor , Turnul Cojocarilor , Turnul Franghierilor , singurul locuit in prezent , Turnul Cizmarilor ,Turnul Tabacarilor si Turnul Fierarilor ) si cinci bastioane de artilerie ,din care mai exista doar trei .Cel mai important a fost Turnul cu Ceas ,care avea rolul de a apara poarta principala a cetatii. Cu o inaltime de 64 de metri ,avand la partea superioara patru turnulete secundare ,el are aceasta denumire de la ceasul cu figurine aflat la etajul al patrulea al turnului .

In apropiere se gasesc Camera de Tortura , de sub turn , si Sala de Arme . Dintre celelalte monumente ale Cetatii mai putem mentiona : Casa lui Vlad Dracul , datata din secolele XIV-XV , Biserica din Deal , pe peretii careia se afla o fresca din anul 1380 ,Casa cu Cerb , Scara Acoperita ,numita si Scara Scolarilor ,deoarece pe aici treceau iarna scolarii in drumul lor spre Scoala din Deal ( astazi mai are doar 175 de trepte ,fata de cele 300 construite in anul 1662 ) .

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!