(VIDEO) Cum se dezvolta si cum se raspandeste cancerul?

Recomandat by Ana Balan on Nov 9, 2016 Medicina 1082 Vizualizari

Cancerul, cunoscut in medicina ca neoplasmul malign, este o boala ale caror celule prezinta o crestere rapida si complet incontrolabila. Celulele canceroase se divid mult deasupra a ceea ce se considera un nivel normal. Aceste celule bolnave ataca si se se conecteaza cu tesuturile vecine si, uneori, pot cauza metastaza, acel punct in care se imprastie in alte parti ale corpului prin  intermediul ganglionilor limfatici si prin fluxul sanguin.

Aceste caracteristici separa cancerul de tumorile benigne care sunt limitate in crestere si care nu provoaca metastaze. Simptomele cancerului pot fi divizate in 3 grupe:
Simptomele Locale – tumefieri neobisnuite si noduli (tumori), sangerari si dureri si/sau ulceratii. Presiunea la care sunt supuse tesuturie inconjuratoare pot provoca simptome precum cele ale hepatittei A (ochii si pielea galbene).

Simptomele metastazei – prezenta ganglionilor limfatici, hepatomegalie (marirea anormala a ficatului), dureri ale oaselor si fragilitatea oaselor afectate, simptome neurologice. Chiar si atunci cand cancerul este intr-un stadiu avansat in care poate provoca durere, aceasta nu este primul simptom.
Simptome sistematice – scadere brusca in greutate, pierderea aproape completa a apetittului, extenuarea, casexie, transpiratie anormala, anemie si fenomene paraneoplazice specifice (conditii medicale specifice cauzate de cancer cum ar fi tromboza sau modificarile hormonale).

Spre deosebire de restul celulelor din corp, care traiesc in armonie cu restul, celulele canceroase sunt sociopate; ele nu raspund la mesajele normale, care stopeaza cresterea si se maresc, invadand si zdrobind celulele sanatoase. In plus, celulele canceroase au un mecanism de inmultire foarte eficient, devenind in scurt timp mai puternice decat celulele normale.

Uneori, in lipsa alimentarii cu sange, celulele canceroase mor de foame, insa exista si forme extrem de periculoase, care duc la formarea de noi vase de sange in tumoare sau care atrag vase de sange in jur.
Celulele canceroase bine hranite vor invada zone fertile, ajungand astfel in vene sau in canalele limfatice, conducand la metastazarea tesuturilor bine alimentate cu sange precum plamanii, ficatul sau ganglionii limfatici. Aceste celule inconjoara tesutul si domina organul invadat, ducand la formarea de tumori, masa de celule maligne, care blocheaza complet functionarea normala a “gazdei”.
O alta calitate face ca aceste celule sa fie extrem de periculoase. Ele nu sunt lipicioase ca restul celulelor, de aceea pot aluneca prin nou-createle vase de sange si se pot raspandi in alte parti ale corpului, cel mai adesea la plamani, ficat si creier, unde apar si metastazele. Deci cancerul se va fixa si va creste in zonele puternic irigate, de aceea exista pericolul ca el sa migreze de la un organ la altul. In plus, sistemul limfatic este o foarte buna cale de acces spre ganglionii limfatici, de aceea doctorii examineaza cu mare atentie acele zone.
Unele tumori desi sunt benigne, adica nu au celule canceroase, tot sunt periculoase, deoarece pot creste si bloca drumul elementelor nutritive sau pot exercita prespune crescuta asupra unor organe importante, de aceea este necesara extirparea lor. Oamenii de stiinta au incercat sa surprinda modul in care se raspandeste cancerul in corp intr-un video. Este de-a dreptul socant, merita vazut.

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!