Injectarea cu sânge ”proaspăt” ar putea fi secretul „tinereții...

by Ana Balan on Nov 19, 2016 Medicina 878 Vizualizari

În mod surprinzător, tratamentul le-a făcut pe rozătoare să se comporte de parcă ar avea vârste mult mai fragede. De asemenea, experţii au descoperit dovezi ale îmbunătăţirii memoriei. Aceştia au aşezat şoarecii trataţi într-un dispozitiv numit labirintul lui Barnes, cu ajutorul căruia au măsurat cogniţia spaţială şi memoria la rozătoare.

Din cauza memoriei slabe, şoarecii în vârstă nu reuşesc să navigheze prin labirintul lui Barnes, însă, în cadrul testelor, animalele tratate s-au descurcat la fel de bine precum șoarecii tineri. Unul dintre cercetători a spus că efectul de întinerire a fost clar și că plasma umană poate îmbunătăți, într-adevăr, cogniția. Conform neurologului Karoly Nikolich, proprietăţile de întinerire ale sângelui uman sunt legate de diferenţa proteinelor din plasma oamenilor bătrâni și a oamenilor tineri.

Citeşte şi: De ce ar trebui să dormi înaintea unui examen important

Plasma conţine sute de proteine, însă cea tânără conţine proteine care întineresc ţesutul. Odată cu înaintarea în vârstă, acestea dispar şi sunt înlocuite de molecule degradate. Efectul plasmei a putut fi observat atât la nivelul ţesutului, cât şi la nivelul creierului.

Echipa a examinat secţiuni din creierul şoarecilor care au primit tratamente cu plasmă şi cele ale șoarecilor care nu au primit injecţii cu plasmă. Aceştia au descoperit că şoarecii trataţi deţineau un număr mult mai mare de neuroni „proaspeți”. În continuare, cercetătorii vor încerca să afle dacă injectarea plasmei tinere ar putea avea același efect și asupra oamenilor vârstnici.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!