Noi medicamente care au ucis cancerul de sân în 11 zile fără chimioterapie.

Recomandat by Ana Balan on Dec 2, 2016 Medicina 856 Vizualizari

Două medicamente pot să micșoreze dramatic sau chiar să elimine anumite tipuri de cancer de sân în numai 11 zile, au arătat medicii britanici, relatează BBC

Potrivit acestora, rezultatele sunt „surprinzătoare” și ar putea însemna că unele femei care au tumori maligne la sâni nu vor mai avea nevoie de chimioterapie. Rezultatele au fost prezentate în cadrul Conferinței Europene despre Cancerul la Sân.

Medicamentele, testate pe 257 de femei, au țintit o anumită „slăbiciune” a bolii, identificată la 10% din tumorile maligne de sân.

Experții au mai arătat că rezultatele reprezintă un pas spre crearea unor tratamente personalizate împotriva cancerului.

Doctorii care au realizat testele nu se așteptau la un asemenea rezultat, și nici măcar nu își propuseseră să obțină aceste „rezultate uimitoare”, mai notează BBC. De fapt, ei investigau felul în care noi medicamente modifică tumorile în scurtul interval de timp cuprins între momentul diagnosticării și operația de scoatere a tumorii.

Însă la unele paciente cancerul a dispărut înainte de momentul intervenției chirurgicale.

Un impact „dramatic” asupra cancerului de sân

Judith Bliss, de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Londra, a explicat că impactul este „dramatic”.

Cele două substanțe folosite sunt lapatinib și trastuzumab (această din urmă este cunoscută și sub numele Herceptin, acesta fiind numele medicamentului care conţine această substanţă activă).

Ambele substanțe țintesc HER2, o proteină care alimentează creșterea anumitor tipuri de cancer la sân. În vremce ce Herceptin acționează la suprafața celulelor canceroase, lapatinib penetrează celulele pentru a dezactiva proteinele HER2.

Medicamentele au fost testate în mai multe spitale din Manchester, Marea Britanie, și le-au fost oferite femeilor care aveau tumori cuprinse între 1 și 3 centimetri.

În mai puțin de două săptămâni de tratament, cancerul a dispărut în întregime în cazul a 11% dintre femei, iar la alte 17% tumorile s-au micșorat, ajungând la dimensiuni de sub 5 milimetri.

În prezent, metoda de tratare a acestui tip de cancer la sân („hrănit” de proteinele HER2) este operația, urmată de chimioterapie și de un tratament cu Herceptin.

Bliss crede că noile rezultate sugerează că unele femei nu vor mai avea nevoie de chimioterapie. Totuși, va fi nevoie de mai multe studii deoarece aceste tipuri de cancer de sân prezintă un risc mai mare de reapariție.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!