Realizare EXTRAORDINARA a cercetatorilor americani!

Recomandat by Ana Balan on Apr 28, 2016 Medicina 1092 Vizualizari

Cercetatorii americani au creat o proteina artificiala, capabila sa se tranforme singura intr-un nou material, mai usoare, mai rezistente si cu o mai buna activitate chimica. Oamenii de stiinta afirma ca descoperirea lor va ajuta la proiectarea nanomaterialelor. Un articol pe aceasta tema a fost publicat in revista Nature Communications.

Proteina artificiala creata de specialistii americani se poate "organiza intr-o plasa de molecule fulerene". Acestea din urma, formate din 60 de atomi de carbon, se folosesc in prezent in nanotehnologii gratie rezistentei lor la caldura si a superconductibilitatii lor. Daca oamenii de stiinta vor reusi sa le organizeze sub forma unor structuri dinainte stabilite, vor putea fi create materiale cu proprietati date.

"In cadrul experiementului nostru am demonstrat ca folosind proteina artificiala poate fi organizat fuleren intr-o structura dinainte proiectata. In plus, s-a dovedit ca materialul astfel creat este bun conducator de electricitate, ceea ce o simpla plasa proteinica nu poate", au explicat cercetatorii. Ei au subliniat ca pentru prima data in istorie a fost obtinut un compus complex, alcatuit din doua elemente diferite: fulerena si proteina.

Pe viitor, oamenii de stiinta spera sa dezvolta respectiva metoda, pentru a realiza materiale cu structuri impuse. Acest lucru va conduce, la randul lui, la crearea de noi materiale, care vor putea fi utilizate in cele mai variate domenii, de la medicina la industria energetica.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!