20 de CURIOZITĂȚI despre Rusia

by Ana Balan on Nov 4, 2016 Natura 2682 Vizualizari

Știai că doar 82 de kilometri este distanța care desparte Rusia de Statele Unite ale Americii? Cel mai estic punct al continentul Asiatic este Capul „Dejnev” din peninsula rusească Chukchi în timp ce, Capul „Prințului de Wales” este cel mai vestic punct al continentului Nord-American, aflându-se în statul Alaska.

1. Cu toții știm că Rusia este o țară cu o suprafață MARE, nu? Ei bine, Rusia are o suprafațatotală de 17 milioane de kilometri, unde se găsesc nouă fusuri orare, fiind cea mai întinsă țară din lume, chiar și mai mare decât planeta Pluto, a cărei suprafață este de 16,65 milioane de kilometri pătrați.

2. Știați că până în 2011 în legislația rusă, berea nu era considerată o băutură alcoolică?

3. Știați că pentru a putea fenta traficul infernal din Moscova, mai mulți oligarhi ruși și-au achiziționat ambulanțe false în interiorul cărora condițiile sunt unele ce ar face invidioși și pe posesorii de Rolls Royce-uri?

4.  Siberia ocupă 77% din suprafața totală a Rusiei, adică 13,1 milioane de kilometri pătrați, iar cel mai populat oraș din această regiune are doar 287.000 de locuitori?

5. Știați că în medie, într-un an, un cetățean rus consumă aproximativ 18 litri de alcool, dublu față de limita maximă?

6. Știai că doar 82 de kilometri este distanța care desparte Rusia de Statele Unite ale Americii? Cel mai estic punct al continentul Asiatic este Capul „Dejnev” din peninsula rusească Chukchi în timp ce, Capul „Prințului de Wales” este cel mai vestic punct al continentului Nord-American, aflându-se în statul Alaska.

7. Din cauza alcoolului, peste jumătate de milion de ruși mor în fiecare an?

8. Dacă pisica ta s-a săturat să stea degeaba și vrea să-și caute un loc de muncă, ei bine, aceasta se poate angaja ca paznic la „Muzeul de Stat Hermitage” din Sankt Petersburg. Încă din secolul al XVIII-lea, la muzeul rus sunt angajate pisici pentru a proteja operele de artă împotriva rozătoarelor.

 

 

9. Știați că în Rusia există o lege încă din 2013 care interzice părinților să le spună copiilorcă exista persoane gay în lume?

10. Echipa olimpică a Rusiei a reușit o performanță unică în lume. Aceștia au ajuns la Jocurile Olimpice de la Londra din 1908, cu 12 zile mai târziu decât era programat, din cauza că la acea dată, rușii nu foloseau calendarul gregorian.

Citește și: 20 curiozități pe care nu le știai despre RMS Titanic

11. Știai că rușii sunt unii dintre cei mai mari iubitori ai ceaiurilor, ciudat nu? Anual consumul de ceai în Rusia pe cap de locuitor este de 1.38 de kilograme, fiind întrecuți doar de britanici și turci.

12. În sudul Siberiei, se găsește lacul Baikal care reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume - circa 23.000 kilometri cubi, ceea ce înseamă 20% din apele dulcineînghețate ale lumii. De asemenea, este și cel mai adânc lac de pe glob, ajungând la o adâncime de 1637 metri.

13. Știați că Rusia a vândut în anul 1867 Statelor Unite ale Americii Alaska, pentru doar 7,2 milioane de dolari, ceea ce a înseamnat că pe americani i-a costat puțin peste 4 dolari pentru fiecare kilometru pătrat achiziționat?

14. Știai că Stalin, până la vârsta de 8 ani nu a învățat rusă, deoarece limba lui maternă era limba georgiana?

15. Știați că Rusia și Japonia încă se află în război din 8 august 1945? Chiar dacă sună ciudat, cele două țări, teoretic, nu au semnat niciun tratat de pace după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial din cauza disputei asupra insulelor Kurile din Oceanul Pacific.

16. Încă din 1959 există un centru de domesticire a vulpilor roșii la Institutul de Citologie și de Genetica de la Novosibirsk.

17. Știați că originea cuvântului VODKA vine de la cuvântul rusesc VODA care înseamnă APĂ?

18. În sudul munților Ural se găsește cel mai poluat loc de pe planetă, acesta fiind lacul Karaciai unde într-o oră, nivelul de radioactivitate ajunge la 600 de roetgeni. Poluarea lacului este cauzată de fabrica de armament nuclear care își arunca deșeurile radioactive direct în lac, fiind închisă în 1990.

19. Primul copil din Rusia care a fost vacinat împotriva variolei, a primit de la autoritățile rusești numele de „VACCINOV”. Acesta a fost ținut sub supraveghere toată viața lui, primind chiar și o pensie pentru acest lucru.

20. Rusia este țara care deține cele mai multe focoase nucleare din lume, numărul acestora fiind de peste 8400, ceea ce înseamnă jumătate din rezervele mondiale de uraniu îmbogăţit.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!