Top 10 cele mai ciudate fructe exotice din lume, de care nu ai auzit

by Ana Balan on Dec 6, 2016 Natura 3798 Vizualizari

Fructele sunt unele dintre cele mai sănătoase și nutritive alimente pentru corpul uman. Însă de cele mai multe ori fructele care prezintă cei mai mulți antioxidenți sau alte substanțe nutritive necesareorganismului uman sunt necunoscute publicului larg. Astfel că lumea este plină de fructe exotice, care cu greu ajung să fie cunoscute în România. Unul dintre motive îl reprezintă condițiile specifice de creștere a acestora, altul fiind unicitatea lor.

1. Cupuacu ( flori mari de cacao)

Cupuacu este un fruct exotic originar din pădurea Amazoniană, fiind de asemenea cultivat și în unele zone din Peru și Brazilia. Cupuacu crește până la 8 cm în lungime și are o greutate medie de 2 kg. Exoticul fruct prezintă o coajă groasă și o pulpă moale și gustoasă în interior, asemenea fructului de cacao, având un gust asemănător acestuia .

Pulpa de cupuacu prezintă o sursă bogată de substanțe nutritive cum ar fi: Vitamina A, B1, B2, B3, B6 și C.

2. Cherimoya

Cherimoya este un alt fruct exotic, fiind cultivat în zona lanțului muntos Anzi din Argentina și Chile. Cherimoya este unul dintre cele mai rare fructe din America de Sud, având o greutate de circa o jumătate de kilogram.

Gustulul acestui ciudat fruct este asemănător combinației dintre mango, ananas și căpșuni, așă că ce poate fi mai gustos? De asemenea, în afară de gustul său unic, cherimoya este și o sursă bogată de substanțe nutritive, conținând vitamine esențiale, antioxidanți și minerale.

Cherimoya este indicat pentru consum persoanelor care prezintă deficiențe în ceea ce privește tensiunea arterială.

3. Mangostan

Mangostanul este un fruct ce se găsește în Indonezia. Deși după nume s-ar putea crede că este înrudit cu mango, nu are nicio legătură cu acesta. Mangostanul este un fruct exotic ce nu conține colesterol și nici alte grăsimi, fiind bogat în Vitamina C.

Partea comestibilă a acestui fruct exotic este pulpa în formă de triunghi.

4. Fructul miracol (Synsepalum dulcificum)

Deumit și miraculină, acest fruct exotic provine din Africa Occidentală, crescând în zonele aride. Fructul miracol sau miraculina este asemănătoare fructelor de pădure, însă după cum îi spune și numele, adevăratul „miracol” al acestui exotic și ciudat fruct este proprietatea sa unică de a reuși să schimbe gustul alimentelor din acru în dulce.

În Tokio există o cafenea denumită „Miracle fruit” ce oferă oamenilor bolnavi de diabet șansa de a mânca prăjituri extrem de dulci fără a conține zahăr. Secretul constă într-o pastă de miraculină servită înainte de a primi prăjiturile, astfel că după consumarea unui fructul miracol, prăjiturilor vor avea un gust dulce.

5. Durian, cunoscut și ca cel mai urât mirositor fruct din lume

Durian crește în arborii cu același nume, ce se găsesc în Asia de Sud. Deși nu este întâlnit în multe locuri, mirosul este cel care l-a făcut cunoscut în lume. Cu alte cuvinte, dacă aveți ocazia să vă plimbați prin piețele din Bangkok, Kuala Lumpur sau Singapore și veți da de un miros de animal mort, să știți că vă apropiați de o tarabă unde se vând fructe durian.

Durian are o formă rotundă, ușor neregulată și o lungime de până la 30 de centimetri, fiind acoperit cu spini, de aici provenind și numele de „duri malay” (ce înseamnă spini).

6. Castravetele african cu coarne (Kiwano)

Deumit și pepenele cu coarne, castravetele african cu coarne se găsește în zona deșertului Kalahari, dar este cultivat și în Maroc, Portugalia, Chile și Australia. Kiwano are un gust între lămâie, banană și castravete.

De asemenea, castravetele african cu coarne sau Kiwano este bogat în proteine, vitamine, potasiu, sodiu, magneziu și antioxidanți, fiind considerat un adevărat izvor de sănătate. Kiwano este indicat pentru scăderea colesterolului.

7. Jabuticaba (Pomul cu struguri)

Cunoscut și sub denumirea de „Pomul cu Struguri”, la jabuticaba fructele cresc chiar pe trunchiul său, fiind unic în lume pentru acest lucru. Acești pomi se găsesc în zona Americii de Sud, în Brazilia, Argentina sau Paraguay.

Fructele de jabuticaba sunt folosite în producerea de gemuri sau în cea de vin sau lichior dulce.

8. Physalis (lampionul chinezesc)

Physalis este un fruct originar din America de Sud. Denumit și „lampionul chinezesc” sau „floarea lampion”, physalis este considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Precum rudele sale (tomatele), fructul comestibil are culoarea portocalie și este acoperit de o mantie asemănătoare unui lampion chinezesc.

9. Rambutan

Rambutanul este unul dintre cele mai exotice și ciudate în același timp fructe din lume, având un gust dulce plăcut, asemănător strugurilor. Însă forma sa este una de-a dreptul ciudată, fiind acoperit de o coajă cu spini moi. Rambutanul este un fruct originar din Malaezia, fiind unul dintre cele mai consumate fructe din Asia de Sud-Est.

Rambutanul, în afară de gustul dulce, este cunoscut și ca fiind un fructe bogat în substanțe nutritive. El este consumat în salate și în diverse cocktailuri.

10. Ackee

Ackee este considerat a fi cel mai ciudat fruct din lume, datorită formei sale care se aseamănă unui creier. Ackee este de proveniență din Africa de Vest, fiind fructul național al Jamaicii. Însă, consumat când este necopt, devine un fruct otrăvitor pentru oameni, deoarece semințele acestuia conțin hipoglicin, o toxină care poate provoca hipoglicemie.

Când ackee devine copt, culoarea acestuia trece de la verde la galben-portocaliu şi se desface pentru a scoate la iveală 3 seminţe mari şi negre, înconjurate de o pulpă galbenă, cremoasă, numită arili. Doar pulpa este comestibilă, restul fiind considerat otrăvitor

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Interesante

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!