Cum arată orașul din România care are străzile pavate cu aur

by Ana Balan on Dec 14, 2016 Natura 922 Vizualizari

România chiar este de poveste şi se poate lăuda cu un oraş cu străzi pavate cu aur.

 

Citește și: Insula Ada Kaleh,minunația scufundata de Ceausescu

Este vorba de Baia Sprie din judeţul Maramureş. Aici s-a extras aur de pe timpul dacilor, fiind o zonă liberă de ocupaţia romană. Cea mai prolifică perioadă pentru extragerea aurului se pare că a fost în jurul anului 1700, când, spun documentele vremii, existau 75 de exploatări aurifere. Aurul a fost extras până în 2006, când s-a închis ultima mină.

Dorin Pașca, primarul orașului povestește că în Baia Sprie sunt multe drumuri pavate cu aur, declarând că: “Ne-am întreabat de multe ori cum putem să fim atât de săraci financiar când noi nu putem asfalta aceste drumuri pentru că am acoperi aurul din ele. Dacă iei o piatră şi o duci la analize, sigur găseşti o cantitate de aur în ea”.

De asemenea, edilul oraşului se gândeşte să facă un drum al aurului, pentru turişti: „Ne-am gândit că toată zona Băii Mari, al Bazinului Minier al Maramureşului ar putea avea un drum al aurului iar oraşul Baia Sprie ar putea fi mijlocul acestuia. Acest drum ar putea începe la Nistru şi s-ar putea termina la Băiuţ. Pe toate aceste cărări strămoşii noştri au cărat sute de tone de aur, cu spatele, cu caii sau cu maşinile”, spune Dorin Paşca.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!