Cum se îngrijeşte cactusul de Crăciun

by Ana Balan on Dec 16, 2016 Natura 2344 Vizualizari

Cactusul Crăciuniţa, după numele ştiinţific Schlumbergera, este o plantă originară dinn America de Sud, din Brazilia, care are frunze cărnoase şi nişte flori foarte gingaşe, cu o mare varietate de culori, fapt ce o face să fie foarte populară. Înflorirea Crăciuniţei are loc iarna, în preajma Naşterii Domnului, de unde i se trage şi numele.

O trăsătură distinctivă a acestei flori este că ea înfloreşte doar dacă nu a fost mutată din locul iniţial timp de câteva luni. Din acest motiv i s-a dat şi un nume mai puţin obişnuit – “nu mă deranja”.

Îngrijirea cactusului Crăciuniţa

Îngrijirea Crăciuniţei nu este complicată, astfel încât înflorirea sa către sărbătorile de iarnă se poate obţine destul de uşor.

Întâi de toate, chiar dacă vorbim de un cactus, Crăciuniţa nu suportă solul uscat şi are nevoie de multă umiditate. Totodată udarea excesivă poate fi la fel de dăunătoare şi poate duce la putrezirea rădăcinilor. Cel mai sigur indicator că floarea trebuie udată este stratul superior al solului: dacă acesta a devenit uscat, e timpul să udaţi Crăciuniţa.

De asemenea planta are nevoie de multă lumină, dar nu şi de căldură. Pentru ca florile Crăciuniţei să fie rezistente, păstraţi-o la o temperatură de sub de 20 ºC. Respectiv cel mai indicat loc pentru creşterea Crăciuniţei este pervazul sau balconul, cu acces sporit la lumină. Dar când alegeţi locul exact, nu uitaţi că floarea nu trebuie mutată!

Solul pentru Crăciuniţă

Solul de care are nevoie această floare trebuie să aibă o structură specifică pentru cactuşi. O soluţie alternativă ar fi combinarea în straturi în ghiveci a nisipului cu pământ de grădină.

Înflorirea Crăciuniţei

Dacă doriţi ca planta să înflorească anume de Crăciun, faceţi-i o perioadă de repaus, rărind udarea florii în perioada lunii octombrie, revenind la normal apoi începând cu noiembrie. De asemenea ţineţi floarea la întuneric câte 14 ore pe zi timp de 2-3 zile până când începe formarea mugurilor.

Crăciuniţa va înflori complet la 10-12 săptămâni de la apariţia mugurilor, în acest fel puteţi estima când anume trebuie să faceţi procedurile descrise mai sus ca planta să înflorească în perioada dorită.

După ce se ofilesc florile Crăciuniţei, reduceţi udarea plantei pentru două săptămâni şi tăiaţi crenguţele, dându-i florii forma de tufă. În acest fel veţi asigura o înflorire bogată frumoasă în anul următor.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!