12 fenomene meteorologice fantastice, care apar foarte rar

Recomandat by Ana Balan on Mar 9, 2016 Natura 2983 Vizualizari

Vremea poate fi bună sau rea, și poate fi uimitoare, tornade de foc, curcubeu alb, și fulgere vulcanice  - asta e doar o parte a fenomenelor lumii noastre, care apar zi de zi pe Pământ. 

HowAndWhy a adunat cele mai rare fenomenele naturale care apar în întreaga lume și care ar lasă pe oricine profund impresionat de frumusețea lor. 

Braynikl


Suntem obișnuiți să vedem turturi agățat de acoperiș. Cu toate acestea, în Arctica sunt țurțuri speciali, care se află sub apă și reprezintă un pericol de pentru organismele vii. Acest fenomen a fost descoperit în urmă cu 30 de ani, dar procesul creării lui a fost înregistrat abia în 2011, de echipa BBC

Ajungând pe partea inferioară a pîlniei, el nu se oprește și continuă să se răspândească în continuare. În 15 minute, aceast țurțure este capabil să distrugă toate organizmele vii într-o zonă de câțiva metri.  Deaceia a fost denumit "degetul de gheață " 
 

Nori tubulari


Există mai multe tipuri de nori, care au o formă specială și  anumite cauze. Straniu și neobișnuit arată și norii tubulari. Ei sunt similari, fie pe secțiuni, sau pe setul de ovale care le formează. Culorile variază de nuanță de la alb la gri-albastru. 

În atmosfera acestor nori încep sa se formeze buzunare pline cu picături mari de apă sau cristale de gheață, care sunt sub greutatea lor se scufundă în aer, formînd acest efect. 


Curcubeu cețos


Curcubeul cețos - este un alt fenomen optic în atmosferă ca și obișnuitul curcubeu. Acesta apare ca produsul difracției luminii și a picăturilor de apă mai mici de 0,02 mm. Prin urmare, este posibil de vazut numai pe timp de ceață. 

 

Fulgere Catatumbo


Fulgere Catatumbo - un fenomen natural care are loc în nord-vestul Venezuelei, unde rîul cu același nume, se varsă în lacul Maracaibo. Apare aici din cauza aerului cald din Caraibe care se amestică cu metanul din mlaștinile din apropiere. Ca rezultat, fulgerele lovesc aproximativ 200 de zile pe an, iar o sesiune durează aproximativ 10 ore. 


 

Pentru o lungă perioadă de timp, acest loc a servit ca punct de reper pentru marinari și  poate fi văzut de la o distanță de peste 400 km. Se crede că acesta este cel mai mare generator de ozon natural.

 

Curcubeu lunar

Acest fenomen este mult mai ușor de văzut într-o fantezie decât în ​​realitate. Este nevoie de o mulțime de factori: luna plină trebuie să fie la orizont, cerul să fie senin, iar lumina lunii trebuie să fie plasată în fața unei cascade puternice. 

Oamenii vor vedea numai un curcubeu alb din cauza fiziologiei umane. Aici vine în ajutor tehnologia modernă, camerele DSRL care au o expunere lungă.

 

Gloria

Gloria este un alt fenomen asociat cu difracția luminii în nori sau cu picături de ceață. Acest fenomen meteo poate fi văzut numai atunci când lumina vine din spate, iar lumina se refelctă din norul direct către observator. 

Curcubeul în jurul propriei sale umbre este interpretat de budiști ca gradul de iluminare umană.

 

Cappuccino de coastă

Marea se poate transforma în spumă, în orice parte a lumii, dar cel mai des apare în emisfera sudică. Pentru apariția spumei în apa de mare trebuie să fie o concentrație mare de alge, sare și unele deșeuri, care împreună deveni ceva asemanator cu șamponul. 


În prezent spuma este doar ceva ocazional. Dar, o dată cu poluarea oceanului, ea poate dobândi un caracter permanent.


Blițuri cerești


În afară de un fulger pe care îl vedem de pe Pământ, mai sus apar fulgere  puternice care sunt direcționate în spațiu. Ele sunt caracterizate printr-o pronunțată iluminare albastră sau roșie și se exind până la 100 de km lungime. 

De pe pămînt, putem vedea blițuri doar de la altitudine joasă. Acum ele sunt studiate de la bordul ISS.

 

Tornadă de foc

Acest fenomen natural apare atunci când o coloană de aer cald interacționează cu focul de pe pământ. 


Dimineața glorioasă

Morning Glory - un fenomen meteorologic rar, care se formează la limita frontului rece care avansează. Norul se poate întinde până la 1000 km în lungime și se rotește în jurul axei longitudinale. Viteza de rulare poate atinge 60 km / h. 


Morning Glory este ca o tornadă, care se află pe orizontală.


Trombă de apă

Fenomenul arată ca o tornadă mică de apă. Deși poate părea că apa este aspirată, tornada se află pe suprafață și este formată din picături de apă formate prin condensare.


Fulgere vulcanice

Activitatea vulcanica ofera un mediu foarte "nutritiv" pentru evacuările spectaculoase, și în mai multe moduri. Există două tipuri de fulgere:
1) Fulgere care apar din magmă din cauza electrizării metalului topit
2) Fulgerele care au loc în nori și sunt asociate cu cenușă vulcanică. 


Din cauza numărului mare de particule solide de cenușă vulcanică, ea este numită și furtună murdară.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!