UIMITOR! Tip foarte rar de fulger, filmat de un astronaut de pe Stația Spațială (VIDEO)

by Ana Balan on Feb 11, 2017 Natura 900 Vizualizari

Ani de zile existența lor a fost pusă la îndoială.

Fenomene precum „red sprites”, „blue jets”, „pixies” și „elves” au fost raportate de mai multe ori de către piloți, însă nu au putut fi studiate până acum, scrie digi24.ro.

Astronautul Andreas Mogensen a reușit, în timpul unei misiuni din 2015 pe Stația Spațială Internațională, să filmeze cu o cameră foarte sensibilă un tip foarte rar de descărcare electrică din atmosfera superioară, un tip de fulger denumit „jet blue”. 

În videoclipul de 23 de secunde se pot observa mai multe licăriri albastre (potrivit analizei publicate de Institutul Spațial Danez, ar fi vorba de 245 de astfel de manifestări luminoase).

După ce au analizat imaginile filmate de Mogensen, cercetătorii danezi au publicat rezultatele și au confirmat că este vorba despre fulgere tip „jet blue”.

Cercetătorii nu sunt încă siguri cum apar aceste flash-uri albastre misterioase în atmosfera superioară, dar vor să continue studierea fenomenului pentru a le înțelege mai bine.

Oamenii de știință vor lansa un nou aparat de fotografiat spre Stația Spațială înainte de sfârșitul anului, cameră ce va fi montată pe partea exterioară pentru a capta fotografii cu furtunile și alte „mistere” care apar în partea superioară a atmosferei.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!