Lucruri interesante despre nori

Recomandat by Ana Balan on Mar 9, 2016 Natura 2094 Vizualizari

Te-ai întrebat vreodată ce sunt norii? Cum se formează? Vrei să acumulezi mai multe informații despre aceștia? Iată câteva răspunsuri:

Norii sunt o masă formată din miliarde de picături de apă sau cristale de aer care plutesc în aer. Ei se formează datorită circuitului apei în natură, în momentul în care apa de la suprafața pământului se evaporă, iar vaporii urcă la altitudini mari, unde temperaturile sunt mai scăzute și se transformă în particule de apă sau cristale


Norii sunt mase de vapori de apa din atmosfera. 

 

Norii se formează într-un timp cuprins între câteva minute și o oră.
În funcție de altitudineexistă 3 categorii de nori: joși, medii și înalți.


Fiecare planetă care are atmosferă are nori, inclusiv luna.
Culoarea albă a norilor se datorează reflecției luminii soarelui și ea se datorează numărului mai mare de cristale din componența norilor.

culoare albă pînă la cenușiu deschis
 

Norii par pufoși și ușori, dar masa de apă din care sunt formați are o greutate semnificativă.
Norii gri se formează când numărul particulelor de apă din nori este mai mare decât numărul de cristale. Astfel, norii devin mai groși, lumina soarelui nu mai poate să pătrundă prin ei, iar când picăturile de apă devin prea mari, cad pe pământ, aducând ploaia.

nori gri peste munți
 

Ceața este un tip de nor situat foarte aproape de pământ. Ea apare când se formează o aglomerație de particule mici de apă care sunt într-o stare de suspensie în apropierea pământului.
Există mai multe categorii de nori. Cei mai cunoscuți sunt:

– norii „Cirrocumulus” sunt cei mai pufoși, fiind dispuși pe cer ca niște valuri. Ei apar pe cer în perioadele calde, la o altitudine între 5 km și 12 km față de pământ.

– norii „Cirrostratus” se aseamănă cu o pătură albă, mătăsoasă, se formează când gradul de umiditate din atmosferă este foarte ridicat.

Norii au rolul de a regla temperatura Pământului.
Norii reflectă o cantitate importantă de radiații solare înapoi în spațiu.

Efectele radiației solare sunt influențate și de compoziția suprafeței terestre

 

Norii au un rol elementar în identificarea vremii. Ei ne oferă indicii despre modificările meteorologice, dar și despre cele climatice.

Nefologia este știința care studiază norii.

Norii au o influență importantă asupra climei globale. Există multe curiozități ale noriilor care sunt intens studiate. Fenomenele legate de nori: apariția și dispariția noriilor, proprietățile aerului din jurul norilor și alte mecanisme încă nu au fost descifrate în totalitate.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!