Uimitor!Lacul Bokodi din Ungaria- lacul care nu îngheață iarna,iar casele plutesc pe apă

by Ana Balan on Feb 21, 2017 Natura 691 Vizualizari

Lacul Bokodi, situat în satul Bokod, aflat la aproximativ 80 de kilometri vest de Budapesta, Ungaria, este un lac artificial creat în 1961 de către Oroszlány Thermal Power Company prin inundarea unei pajiști situate lângă fabrică.

Centrala electrică trage apa rece din lac pentru a opera cazanele sale, iar apa caldă se întoarce în lac. Acest lucru face ca lacul să nu înghețe iarna.

De-a lungul timpului, lacul a găzduit mai multe întreceri de pescuit sportiv, dar puțini maghiari îl cunoșteau; asta până când o serie de fotografii cu lacul și casele sale plutitoare au apărut în noiembrie 2013 într-o publicație de la Budapesta. Faima Lacului Bokodi s-a răspândit rapid pe internet iar în ultimii doi ani zona a devenit un magnet pentru turiști, atât din Ungaria cât și din țările vecine.

O parte din atracția lacului Bokodi, în afara decorului său frumos și a apei care nu îngheață niciodată, îl reprezintă casele aflate în mijlocul apei. Acestea au fost construite de muncitorii fabricii din apropiere, compania deținând terenul de sub lac, lucru ce le-a permis oamenilor să și le construiască doar cu acordul angajatorului.

Lacul este adăpost pe timpul ierni și pentru mai multe specii de păsări migratoare care îl loc să plece spre țările calde aleg să rămână peste iarnă în Europa.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante