Nivelul Mării Galileii scade văzând cu ochii! Această mare a fost menționată inclusiv în Biblie

by Ana Balan on Mar 10, 2017 Natura 1185 Vizualizari

Marea Galileii este lacul cu apă dulce aflat la cel mai jos nivel de pe Terra și acoperă o suprafață de circa 160 de kilometri pătrați. Suprafața sa se află la mai mult de 200 de metri sub nivelul mării iar apa conținută provine din râul Iordan și din izvoarele subterane.

Marea Galileii este menționată în mai multe rânduri în Biblie, dar cel mai cunoscut episod biblic ce o implică este cel în care se susține că Iisus ar fi mers pe valurile sale, în mod miraculos, chemându-l la Sine și pe unul dintre apostoli. Acest moment din activitatea pământeană a lui Iisus este consemnat în Evangheliile după Matei, Marcu și Ioan. În Vechiul Testament, Marea Galileii mai este numită și Lacul Ghenizaretului sau Lacul Tiberiadei, constituind, și azi, un loc de pelerinaj pentru creștini.

În prezent, Marea Galileii a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimul secol, spre îngrijorarea autorităților din Israel. Nivelul actual al apei se află cu 20 de centimetri sub cel considerat a fi normal, fiind atinsă „linia roșie”, de pericol. Această secetă durabilă are potențialul de a genera prejudicii în tot Orientul Mijlociu. Deficitul de precipitații afectează agricultura, mediul ambiant, periclitează viața sălbatică.

În general, Israelul evită neajunsurile legate de diminuarea precipitațiilor, prin folosirea apei desalinizate provenită de la instalațiile (stațiile) existente de-a lungul coastei Mediteranei. Circa trei sferturi din apa consumată în casele din Israel este furnizată de către stațiile de desalinizare. Apa este pompată printr-un sistem de conducte, către diferitele localități. Aceasta va fi și soluția pentru cei care locuiesc în zona Mării Galileei, dacă apa acesteia se va împuțina, în continuare, în același ritm.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!