(FOTO) Acest colț de Rai unic în lume se află în România

by Ana Balan on Mar 16, 2017 Natura 1565 Vizualizari

În zona Bihorului se află un loc de o frumusețe incredibilă. Lacul Vida impresionează prin culoarea aproape ireală a apei și nu numai. În apropierea acestuia se află multe alte minuni ascunse ale României.

Lacul de acumulare Vida, din apropierea localității bihorene Luncasprie, comuna Dobrești, a fost amenajat  în anul 1967, în folosul minelor care extrăgeau  odinioară bauxită.

Acest loc uimitor pare desprins din basme. Mulți spun că acest lac are o culoare exotică, așa cum doar în zonele tropicale mai întâlnești. Tabloul de o frumusețe ieșită din comun este completat de pădurea deasă care înconjoară lacul și care se oglindește pe suprafață de 6 hectare, conferindu-i, în funcție de anotimp, culori aproape ireale.

În mijlocul lacului există un “vârtej” uriaș, care conferă un farmec aparte acestui colț de Rai din țara noastră.  Acest “vârtej” spectaculos este, de fapt, un deversor de tip pâlnie, unic în lume, construit pentru evacuarea apei, atunci când plouă abundent.

Via Bihor 

Autoritatea Națională pentru Turism

Barajul de anrocamente  are o înălțime de aproximativ 10 metri, iar construirea acestuia a făcut posibilă obținerea unui volum de 0,4 milioane de metri cubi de apă.

Szabo Csaba

Dobresti Bihor

Pe malul lacului există un drum forestier, lung de aproximativ doi kilometri, de unde poate fi admirată o priveliște de vis.

Cheile Videi,  care au aspectul potcoave de dimensiuni nemaiîntâlnite, sunt cele mai lungi din Apuseni, având aproximativ 10 kilometri.

Asociația Orizont Verde

Liliana Ianculescu via Carpatic 

În zona din apropiere lacului se află  aproximativ 300 caverne uimitoare,  multe încă neexplorate. Printre cavernele ce pot fi vizitate se află și  Peştera cu Cristale de la Farcu, una dintre cele mai spectaculoase din țara noastră.

 Peștera Farcu

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante