Această minune a naturii are gust de carne și a început să invadeze bucătăriile marilor restaurante

by Ana Balan on Mar 29, 2017 Natura 707 Vizualizari

Jackfruit va fi vedeta anului 2017, spun nutriţioniştii şi bucătarii americani. Plin de nutrienţi, acest fruct poate înlocui cu succes carnea. Ba mai mult, are şi cam acelaşi gust dacă este gătit.

Jackfruit este cel mai mare fruct care creşte într-un copac. Poate ajunge la o greutate de 50 de kilograme, o înălțime de 1 metru și un diametru de 50 de centimetri. Având numeroși nutrienţi, poate înlocui cu succes carnea. Arborele de jackfruit poate produce între 100 și 200 de fructe într-un an.

Se mai numește jaca. Este originar din Asia tropicală și arborele poate avea înălţimea de 20 de metri. Fructul se aseamănă ca formă cu pepenele galben.

Conţine câteva zeci de seminţe comestibile, care se consumă fierte sau prăjite. Fructul constitute o sursă importantă de vitamine şi minerale. El are vitaminele A, C, E, B1, B2, B3, minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, la care se adaugă mangan, cupru, seleniu, fosfor, bromelaină, fitonutrienţi, saponine, izoflavone, lignani, fructoză şi zaharoză.

Fructul jaca întăreşte sistemul imunitar, ajută tranzitul intestinal, previne constipaţia, protejează mucoasa colonului, scade şi reglează tensiunea arterială.

Reduce riscul de accident vascular cerebral şi de infarct miocardic, previne şi anemia, menţine sănătatea oaselor, datorită mineralelor pe care le conţine, menţine şi protejează funcţionarea sistemul nervos şi a creierului.

Cei care se tem de kilograme în plus ar trebui să știe că nu conține multe calorii, fiind benefic în curele de slăbire.

Este singurul fruct care poate fi consumat necopt, copt, crud sau gătit.

Consumat crud, gustul său este o combinaţie între ananas şi pară. Gătit, seamănă la gust cu carnea, textura sa fiind asemănătoare cu cea a fripturii de porc. Este folosit ca substitut al cărnii în farfuriile cu nachos şi tacos.

În Asia, se prepară chipsuri din acets fruct, suc, curry, îngheţată sau se serveşte la grătar.

Jackfruit se cultivă mai ales în Thailanda, Malaysia şi Bangladesh, dar poate fi achiziționat și de pe piețele asiatice din întreaga lume.

Sursa: agroteca.ro

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!