Curiozități despre vulcani

by Ana Balan on Mar 14, 2016 Natura 2794 Vizualizari

Vulcanii sunt fenomene terestre care atunci când erup fie ne lasă fără cuvinte datorită frumuseții lor, fie sunt devastatoare și distrug tot în calea lor.

Iată câte curiozități despre aceste fenomene misterioase și incitante.

1. Un vulcan poate declanșa tsunami, inundații, cutremure, aluviuni și căderi de stânci.

2. Cuvântul „vulcan” provine de la numele zeului roman al focului, Vulcan.

 

3. Mai mult de 80% din suprafața Terrei este de origine vulcanică. Emisiile gazoase ale vulcanilor au format atmosfera terestră.

4. Numărul exact de vulcani de pe întreg mapamondul este necunoscut. Se estimează că, în jur de 1300 de vulcani au erupt pe Terra în ultimii 10000 de ani. Cert este că, mai mult de jumătate dintre acești vulcani fac parte din „Inelul de Foc”, o regiune care înconjoară Oceanul Pacific.

5. Vulcanii activi de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii se găsesc cu precădere, în zona Hawaii, Alaska, California, Oregon și Washington. Cea mai mare șansă de a erupe, o au vulcanii din zonele Hawaii și Alaska.

6. Vulcanii se găsesc și pe fundul oceanului și chiar sub calotele glaciare, cum ar fi cele din Islanda.

7. Gazele vulcanice conțin vapori de apă, dioxid de carbon, dioxid de sulf, acid clorhidric, acid fluorhidric și hidrogen sulfurat.

8. Erupțiile vulcanice pot trimite cenușa ridicată în aer, la peste 30 de kilometri de la suprafața Pământului.

9. Piatra ponce este o rocă vulcanică unică, ce poate pluti în apă. Aceasta este utilizată ca abraziv, pentru îndepărtarea pielii uscate.

10. În Australia nu există vulcani activi, fiindcă este situată în mijlocul unei plăci tectonice.

11. Zonele în care se găsesc vulcani, au unele dintre cele mai fertile soluri din lume. Erupțiile vulcanice cresc calitatea solului prin elementele nutritive pe care le aduc: potasiu, fosfor.

12. Surtsey este una dintre cele mai noi insule de pe Terra și s-a format în anul 1963, datorită erupțiilor vulcanice subacvatice.

 

13. Mai mult de 300 de milioane de oameni trăiesc în apropierea unor vulcani activi.

14. În unele zone vulcanice, cum ar fi Islanda, energia termică din magma vulcanică poate fi utilizată pentru încălzirea apei și pentru obținerea de energie geotermală.

15. Cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar este vulcanul Olympus Mons de pe planeta Marte.

 

16. Vulcanii pot crește foarte rapid. Dacă unii au nevoie de câteva mii de ani pentru a se dezvolta, alții pot apărea chiar în câteva zile. De exemplu, vulcanul Paricutin din Mexic, a apărut sub forma unei fisuri într-un lan de porumb, iar într-o săptămână, a ajuns la o înălțime de aproximativ 100 de metri.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!