Surprize ale naturii: Algele sub formă de bile. Unde se găsesc acestea și cum se formează ?

by Ana Balan on Apr 13, 2017 Natura 938 Vizualizari

Bilele de alge sunt de fapt o specie de alge verzi filamentoase numite Aegagropila linnaei care au un aspect de bile mari, verzi, cu un aspect catifelat. Aceste bile crescpână la dimensiuni de 30 cm în diametru și sunt extrem de rare, existând doar câteva locuri în lume în care au fost observate. Potrivit biologilor marini, în doar câteva locuri din Islanda, Scoția și Japonia, s-a raportat prezența acestor alge extrem de neobișnuite.

Filamentele de alge cresc în toate direcţiile din centrul bilei, cu ramificare continuă, punând astfel bazele pentru forma sferică. Ce este și mai interesant, bila este verde și în interior, cu toate că lumina naturală ajunge doar la foarte mică adâncime de suprafaţa sa exterioară. Clorofila din interiorul bilei rămâne în stare latentă în întuneric, dar devine activă atunci când este expusă la lumină, dacă bila se sparge.

În Japonia, aceste alge sunt protejate prin lege încă din 1920. Lacul Akan adăpostește câteva zeci de bile din alge în onoarea cărora, anual, timp de trei zile se organizează aici un festival. Și în Islanda aceste alge au devenit protejate de lege din anul 2006, după ce din cauza acțiunilor umane, poluarea în primul rând, aceste zone în care se găseau algele au început să dispară treptat

.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!