Rozmarinul: AFLĂ cum simpla prezenţă a aromei sale într-o încăpere îmbunătăţeşte memoria

Recomandat by Ana Balan on May 23, 2017 Natura 638 Vizualizari

Rozmarinul este o plantă folosită în bucătăria lumii de mii de ani. În Roma Antică era cunoscut ca simbol al îndrăgostiţilor şi era folosit la ceremoniile de nuntă. În Evul Mediu era considerat simbol al credinţei şi se credea că acesta protejează de ciumă. În medicină se utilizează  ca un anestezic uşor în cazul migrenelor, ajută la problemele de digestie şi elimină stresul. De asemenea, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul creierului şi influenţează pozitiv asupra vederii.

Rozmarinul îmbunătăţeşte semnificativ memoria şi capacităţile de concentrare, respectiv influenţează benefic asupra funcţiilor cognitive. Psihologii de la Northumbria University au făcut un experiment şi au dedus că uleiul de rozmarin stimulează  activitatea creierului, respectiv, a memoriei.

Subiecţii experimentului au fost 66 de persoane.  O jumătate din ei s-a aflat într-o încăpere cu arome de rozmarin, cealaltă jumătate a stat într-o cameră obişnuită. Participanţii la experiment au rezolvat un şir de teste care ţin de memorie. În rezultat, cei care au inhalat mirosul de rozmarin s-au isprăvit mult mai bine cu testele decât celălalt grup.

Savanţii au explicat că rozmarinul conţine cineol, acesta acţionând asupra reacţiilor chimice care au loc în memorie. În sângele celora care au reuşit să rezolve testele mai repede s-a identificat o concentraţie mai mare de cineol.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante