10 locuri (aproape) secrete din România unde te poţi bălăci şi răcori vara

by Ana Balan on Mar 19, 2016 Natura 2459 Vizualizari

Un loc răcoros, mai puţin cunoscut, pe care nu l-ai mai văzut până acum şi care să aibă cel puţin un loc de bălăceală şi peisaje spectaculoase - surprinzător, NU trebuie să ieşi din România ca să-l găseşti. Avem şi noi destule locuri în care să fugi de smog-ul, aglomeraţia, praful şi betoanele încinse ale oraşului.

Mai jos găseşti o listă cu 9 asemenea locuri, strânse nu de pe internet, ci din poveştile de vacanţă ale prietenilor şi ale colegilor de redacţie. Aşa că, în cazul în care plănuieşti o escapadă de weekend şi nu ştii ce destinaţie să alegi, inspiră-te din lista de mai jos. Orice ai alege, nu poţi greşi, sunt toate superbe! 

1. Laguna Albastră, Cluj

 

Dacă nu vrei să mergi până la mare, poţi găsi locuri de bălăceală şi în inima ţării. La 30 de kilometri de Cluj găseşti Laguna Albastră, un loc superb. (Evident) nu e o lagună propriu-zisă, ci un lac apărut recent care s-a format pe locul unei foste mine de caolin. Nu e uşor de ajuns, pentru că nu există niciun indicator, însă ajungi sigur dacă urmezi traseul ăsta: Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilău – Capua – Gârbău – Aghireş Fabrici. Din Aghireş Fabrici mergi pe drumul de lângă clădirea BRD tot înainte şi treci peste calea ferată. Apoi mergi aproximativ 4 kilometri şi ajungi la dealurile de steril, de unde nu mai poţi merge cu maşina. După încă 400 de metri de mers pe jos, ai ajuns. Şi ce o să vezi e asta...

 

2. Complexul lagunar Razim-Sinoe

 

 

Complexul lagunar Razim-Sinoe se află în sudul Deltei Dunării şi e o destinaţie perfectă de weekend. Drumul până acolo (spre Tulcea) e incredibil de frumos: lanuri de cereale, dealuri peste dealuri, păduri şi din când în când câte un lan de maci, ca să nu fie de deochi. 

 

Apa din Razim e curată, mică şi numai bună pentru o tură de înot (adâncimea maximă de de 4 metri). Şi dacă vrei să te răzbuni pentru toate dăţile alea în care ai fost în alte ţări şi străinii te-au îndrumat greşit. acum e ocazia numai bună să îţi iei revanşa - la Razim vin pe timpul verii mulţi turişi francezi şi - cu puţin noroc - o să găseşti 2-3 pe care să îi pui să caute obiective turistice în orice direcţie, sigur vor face câţiva kilometri buni.

Ce trebuie să mai ştii? Că pe ţărmul de SV se află ruinele cetăţii antice Histria. Histria e cea mai veche aşezare urbană din România şi din 2007 figurează pe Lista Patrimoniului European. Şi tot în zona Lagunei Razim-Sinoe se găsesc 10 din cele 20 de arii strict protejate ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. 

 

3. Lacul Siriului şi Lacul Vulturilor, Buzău

Lacul Siriu e un lac de acumulare situat pe cursul superior al râului Buzău, pe raza comunei Siriu, judeţul Buzău. Dacă vrei să ajungi acolo, trebuie să ştii că se află pe DN10, la jumătatea distanţei dintre Buzău şi Braşov. E o destinaţie nemaipomenită mai ales dacă îţi place şi pescuitul. Pe anumite porţiuni se poate pescui iar în apele lacului se găsesc numeroase specii de caras, scobar, crap, clean şi păstrăv. Lângă lac se găseşte şi mini-staţiunea Băile Siriu, cu trei izvoare de ape minerale. Printre obiectivele turistice mai puţin cunoscute de turişti se numără şi Lacul Vulturilor, un lac periglacial de o frumuseţe rară, aflat la o altitudine de 1420 de metri, plin cu păstrăvi.

Aaaa, să nu uităm. Lângă Lacul Siriului găseşti şi Cascada Caşoca. Caşoca e cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău şi o găseşti la 10 km de barajul Siriu, în Masivul Podul Calului. Impresionanta cădere de apă surprinde prin peisajul în care e localizată, liniştea, frumuseţea de neegalat şi natura din aceste locuri, care parcă nu a fost niciodată atinsă. În partea stângă a cascadei există o deschizatură, folosită, conform legendei, ca ascunzătoare de haiducul Gheorghilaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu.

 

 

4. Uzlina, Sfântu Gheorghe

 

Uzlina e o destinaţie de weekend minunată, aşa că dacă ai timp, nu ezita să treci pe acolo. Pe lângă peisaje superbe, acolo găseşti şi un sătuc foarte pitoresc, care are doar doi locuitori. Când au venit apele din 1970, toţi locuitorii din Uzlina, un sătuc pe care-l mângâie curgerea Dunării pe braţul Sf. Gheorghe, au plecat la Murghiol. Înconjurată din toate părţile de ape, Uzlina beneficiază de o frumuseţe naturală deosebită.  Dacă vrei să mergi acolo în weekend-ul viitor, trebuie să ştii că nu se poate ajunge cu maşina, iar plecările se fac din micul port turistic Murighiol.

 

 

5. Lacul Iacobdeal, Turcoaia, Munţii Măcinului

Lacul Iacobdeal mai e numit de localnici "La Fântână" şi se află pe raza comunei Turcoaia, într-o fostă carieră de piatră de pe lacul Iacobdeal.

 

Cum ajungi acolo? Accesul se face din DN22D Măcin-Cerna, spre comuna Turcoaia pe DJ222H cam 2,5 km până la intersecţie, apoi spre stânga aproximativ 3 km. De aici lacul nu e încă vizibil, mai trebuie să mergi încă 200 m la dreapta pe un drum local care urcă. Poţi lua ca punct de reper drumul care urmează după construcţiile dezafectate ale fostei cariere. Exploatările vechi de piatră care îl înconjoară şi vegetaţia săracă creează un peisaj oarecum auster, în contrast cu limpezimea apei şi culoarea sa verde-smarald. Dacă te gândeşti să îţi iei undiţa cu tine, nu te obosi, lacul e concesionat iar pescuitul e interzis.

 

6. Lacul Buhui, Caraş-Severin

Lacul Buhui se află în Caraş-Severin, în Munţii Semenic, la vreo 5 km (de drum forestier) ieşire din Anina (Reşiţa-Carasova-Anina). E primul lac de acumulare artificial amplasat pe calcare şi are 110 ani. Îl găseşti la o altitudine de peste 600 de metri şi, dacă te pasionează informaţiile istorice, trebuie să ştii că a fost amenajat în anul 1884 prin bararea cursului pârâului Buhui (un afluent al Carasului), la ieşirea din Peşterea Buhui, pentru a asigura alimentarea cu apă a oraşului Anina. Şi dacă tot am amintit de Peştera Buhui... ea se află în apropierea lacului, are o lungime de aproape 2 km şi nu trebuie să o ocoleşti, dacă tot mergi până acolo. Altfel, lacul e înconjurat de o frumoasă pădure de brazi şi fagi care se oglindesc perfect în apă, lăsând impresia că sunt răsturnaţi spre fundul albiei. Tot acolo se află şi unul dintre cele mai lungi cursuri subterane de apă cunoscute din România, Pârâul Buhui (are peste 3.000 de m). La Buhui poţi merge şi iarna, peisajul e superb şi atunci, oglinda apei îngheaţă parţial şi... şi destul cu poveştile, trebuie să mergi să vezi.

 

7. Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului sunt una dintre cele mai iubite atracţii de pe meleagurile olteneşti, o zonă absolut superbă a Munţilor Vâlcan, unde an de an campează numeroşi turişti amatori de destinaţii mai puţin cunoscute din toate judeţele învecinate: Vâlcea, Hunedoara, Mehedinţi şi, bineînţeles, Gorj şi Dolj (noroc cu numerele de înmatriculare ale maşinilor). Cheile Sohodolului se numără printre cele mai sălbatice destinaţii turistice din ţară şi întreaga zonă are statut de arie naţională protejată. Cum ajungi acolo? Nu e atât de complicat pe cât vei citi în ghidurile turistice. Cheile sunt situate în apropiere de comuna gorjeană Runcu, la aproximativ 15 kilometri distanţă de Târgu-Jiu, pe o ramificaţie a Drumului Naţional 67. Trebuie să te îndrepţi spre Baia de Aramă, apoi, după 15 km de mers cu maşina virezi la dreapta, iar după încă 5 km îţi va apărea în faţă satul Runcu. Ca fapt divers, la Cheile Sohodolului s-au filmat şi scene din Trandafirul Galben, cu simpaticul Mărgelatul. Ce mai găseşti aici? Găseşti picturi rupestre preistorice, castani seculari (au fost plantaţi înainte de 1859) şi peste 120 de trasee de escaladă sportivă, motiv pentru care aici vei întâlni tot timpul anului zeci de alpinişti.

 

8. Plaja Gura Portiţei

Plaja Gura Portiţei este cu adevărat un loc uitat de lume, în sensul bun al cuvântului. Această fâşie îngustă de nisip se întinde pe o porţiune de 4 km şi desparte Marea Neagră de Lacul Golovita, Delta Dunării. Dacă vrei să ajungi la Gura Portiţei nu ai foarte multe opţiuni. Fie ajungi pe calea apei, luând vaporul de la Jurilovca, fie închiriezi o şalupă. Până la Jurilovca ajungi cu maşina, iar distanţa este de 92 de kilometri, respectiv 70 de km dacă ne raportăm la Tulcea. Poţi ajunge şi cu bicicleta sau motocicleta, dar traseul este destul de dificil. Oricum, odată ajuns aici, priveliştea merită toată osteneala.

 

9. Plaja Corbu

Se ştie, tendinţa actuală este de a ne îndrepta către locuri neştiute, departe de smog-ul şi zgomotul oraşului, unde putem avea parte de liniştea mult-visată. La doar 35 de kilometri de Constanţa se află un astfel de loc - cea mai sălbatică plajă de pe litoralul românesc. Această plajă este o adevărată oază de linişte aflată în apropierea agitatei staţiuni Mamaia. Plaja are aproximativ 20 de kilometri, dar este foarte liniştită. Poţi ajunge la ea cu maşina, pe drumul care duce la Năvodari. Dacă ai timp vara asta, trebuie neapărat să ajungi până acolo.

 

10. Ghioroc, Arad

Despre Ghioroc nu ştiam mai nimic înainte să citim comentariul lăsat de cititorul nostru. După ce am căutat pe Google, am găsit fotografia superbă de mai sus şi a fost de-ajuns să decidem că la sfârşitul lui august luăm maşina şi facem un drum până în Arad, să ne convingem dacă e sau nu exact ca-n fotografie. Îi mulţumim cititorului nostru pentru minunata sugestie şi dacă ai şi tu propuneri, le aşteptăm cu drag şi curiozitate la secţiunea de comentarii.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!