10 Fantani arteziene iesite din comun

by Ana Balan on Mar 23, 2016 Natura 2641 Vizualizari

Fantana lui Neptun, Italia

   Fantana lui Neptun este un monument civic localizat in piata Nettuno, langa Piata Maggiore, in Bologna, Italia. Fantana are statuia lui Neptun in varf, iar sub ea sunt patru femei - cate una in fiecare colt al fantanei - lasate pe spate, care-si strang sanii goi din sfarcurile carora tasnesc jeturi de apa in fantana.

 

Fantana Swarovski, Austria

   Daniel Swarovski, celebru pentru cristalele sale, detine o gradina - muzeu in Wattens, Austria. Aceasta fantana arteziana enorma este pozitionata in fata gradinii.

   Swarovski Kristallwelten, sau Swarovski Crystal World sta in districtul federeal Tirol al Austriei ca o bijuterie pe un inel. Arata ca o fortareata, iar asta nu e o intamplare. In 1892, Daniel Swarovski a mutat intreaga companie din Bohemia (Republica Ceha de astazi) in Tirol, pentru ca uneltele si metodele de fabricare ale cristalelor sa ramana in siguranta.

 

Jeanneke Pis, Belgia

   Jeanneke Pis (fetita pişăcioasa) este o fantana arteziana moderna construita ca replica in termeni de sex pentru emblema orasului Bruxelles, Manneken Pis (tradus ad-literam "omuletul pişăcios"), in Piata Mare (Grand Place). Fantana a fost facuta de Denis-Adrien Debovbrie in 1985. Aceasta statuie inalta de jumatate de metru din calcar infatiseaza o fetita cu codite ce sta pe vine si urineaza, aparent foarte multumita. Statuia - fantana este mult mai putin cunoscuta decat replica masculina, fiind o adaugire relativ noua, fata de simbolul secular al orasului. Sculptura este acum protejata de vandalism prin zabrele de fier.

The Big Giving - Anglia

   Artistul Klaus Weber - autointitulat "Artist fantanar", provoaca prin sculpturile sale care arata o latura a rasei umane mai putin atragatoare, intr-o maniera prietenoasa cu mediul inconjurator. Aceste fantani, numite "The Big Giving" se afla in South Bank, Londra, Anglia si reprezinta o serie de sculpturi ce par a lua nastere din roci. Din statuile lui Klaus Weber iese apa prin toate orificiile imaginabile: guri, urechi, ochi, chiar si de la subrat. Aceste sculpturi intrigante sunt si prietenoase cu mediul, deoarece toata apa care tasneste din ele este reciclata.

 

Crown Fountain - SUA

   Crown Fountain (Fantana Coroanei) este o lucrare de arta publica interactiva video, aflata in Parcul Millennium din Chicago, SUA. Creata de artistul Jaume Plensa si executata de Krueck si Sexton Architects, fantana a fost inaugurata in iulie 2014.

   Fantana este compusa dintr-un bazin de granit negru reflectorizant, plasat intre doua turnuri de sticla. Turnurile au 15m inaltime si folosesc LED-uri pentru a proiecta video-uri pe fatetele externe. Constructia si design-ul Crown Fountain au costat 17 milioane de dolari.

 

Fantana Pian, SUA

   Desi aceasta fantana nu este o fantana arteziana publica, ingeniozitatea creatorului merita mentionata. Un angajat al PianoWorks, un dealership de piane din SUA s-a gandit sa reutilizeze un pian stricat. Acum, vechiul pian este un ghiveci de flori si o fantana ce pompeaza 8 m³ de apa pe ora.

Fantana Canberra Times, Australia

   Canberra Timesc Fountain, realizata de Robert Woodward este localizata la intersectia dintre Ainslie Avenue cu City Walk, in Canberra, Australia. Fantana a fost comandata de Federal Capital Press ca un cadou pentru cetatenii orasului Canberra la aniversarea a 50 de ani a publicatiei The Canberra Times. Instalata in 1979, fantana are aproape 5 metri si este facuta din tuburi si vergele de otel inoxidabil.

Podul Banpo, Coreea de Sud

   Banpo Bridge din Seoul, Coreea de Sud, utilizeaza 9.380 de duze pentru a scoate jeturi luminate si colorate de apa pe fiecare parte a podului, ca niste aripi.

 

Fantana Charybdis, Regatul Unit

   Aceasta fascinanta fantana arteziana a fost creata de sculptorul britanic William Pye si este localizata in fata cladirii Seaham Hall, in Sunderland, Regatul Unit. Cilindrul transparent directioneaza apa filtrata care formeaza un vartej. Multumita scarilor plasate de o parte si de alta a fantanei, vizitatorii pot sa se urce in varf pentru a privi direct prin ochiul vartejului.

   Denumirea fantanei vine de la legenda sirenei Charybdis. Potrivit lui Homer, sirena a furat taurul lui Hercules, iar Zeus a lovit-o cu un fulger, transformand-o intr-un vartej care inghitea corabiile marinarilor nefericiti.

Robinetul Magic, Spania

   Pare prelucrata in Photoshop, insa aceasta fantana are, de fapt, o teava ascunsa in suvoiul de apa. Fantana este localizata in parcul de distractii Aqualand, Spania

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!