Insula Molokini ( Curiozitatile din Hawaii, Statele Unite )

by Irina Renchez on Jul 16, 2020 Natura 208 Vizualizari

Molokini este o insula situata in Canalul Alalakeiki, dintre insulele hawaiiene Maui si Kaho’olawe. Este o imagine iconica printre wallpaper-ele pentru computer, datorita formei sale spectaculoase, de semiluna, peisajul oferit din aer fiind absolut memorabil. Insula are statutul de “sanctuar al pasarilor marine”.

 -Molokini, an island in Maui, Hawaii: an absolute-must-do for snorkeling. dive right into the cusp of this crater and join royal blue water, beautiful radiant sunshine and true aquatic life! Great Places, Beautiful Places, Places To Visit, Amazing Places, Beautiful Beach, Riviera Maya, Beach Honeymoon Destinations, Travel Destinations, Visit Hawaii

Insula este ramasita unui crater vulcanic partial scufundat, format acum 230,000 de ani. Molokini are o suprafata de 9,3 hectare si un diametru de 600 de metri. Elevatia maxima atinge 49 demetri deasupra nivelului marii. La 4 km catre est se afla parcul national Makena iar la nord golful Ma’alaea.

Insula este un popular punct de atractie pentru iubitorii de scuba diving si snorkeling. Forma de semiluna ofera protectie scufundatorilor  in fata valurilor si a curentilor puternici ai canalului Alalakeiki. Craterul adaposteste un recif scaldat de ape cre ofera o vizibilitate perfecta pana la adancimi de 46 metri. Aici s-au recenzat pana la 250-260 de specii de pesti (inclusiv rechini de recif si morene), multe fiind endemice. Deasemenea reciful adaposteste 38 de specii de corali si aproximativ 100 specii de alge. Pentru cei cu experienta, exista posibilitatea experientei fascinante a unei scufundari de-a lungul peretelui exterior. Numarul mare de vase care viziteaza insula a dus la necesitatea instalarii unor geamanduri de acostare in vedere limitarii efectelor negative ale ancorelor. Exista discutii asupra aglomerarii tot mai mari cu turisti a zonei.

O legenda hawaiiana spune ca Molokini a fost o femei frumoasa care s-a indragostit de un barbat iubit si de zeita focului, Pele. Aceasta a ucis femeia, transformandu-i corpul in piatra(insula Molokini). Se presupune ca, capul femeii este conul de cenusa vulcanica Pu’u Olai, de pe Makena Beach. Transformarea in mit a insulei nu este surprinzatoare, hawaiienii vazitand inca din vechime insula, in expeditiile lor de pescuit. Molokini punea la dispozite si pasari marine, ouale dar si penele acestora.

 

11

In timpul WWII, Marina Statelor Unite a folosit insula ca zona de antrenament, avand in vedere similaritatile dintre forma insulei si cea a unei nave de lupta. De parca idiotenia unui razboi mondial nu ar fi fost de ajuns, intre 1975 si 1984 Marina a detonat munitiile nedetonate din carter, ducand la deteriorari insemnate ale recifului, ceea ce a produs indignarea opiniei publice. Astfel, s-a ajuns la indepartarea manuala a munitiei ramase, incat un studiu din 2006 nu a identificat munitie ramasa in crater sau pe insula. Timp de doua decenii, intre anii ’50 si ’70, reciful a suferit si de pe urma exploatarii comerciale de coral negru. Abia din 1977, insula, craterul si 310,000mp din zona inconjuratoare au fost declarate zona marina protejata.

 

14

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!