Cât de mare este Universul

Recomandat by Ana Balan on May 19, 2016 Natura 1206 Vizualizari

Nu numai că nu ştim cât de mare este Universul, dar este şi imposibil pentru mintea umană să îşi imagineze cât de mare ar putea fi acesta.

Dacă am începe o călătorie virtuală pornind de la Pământ, am descoperi că acesta face parte dintr-un sistem solar, care constă din Soare, cele nouă planete care orbitează în jurul acestuia, o centură de asteroizi şi meteoriţi.

Sistemul solar este doar o infimă parte dintr-un sistem mult mai mare, numit Galaxie. Galaxia în care ne aflăm, numită Calea Lactee, este formată din milioane de stele, multe dintre ele mult mai mari decât Soarele nostru, unele dintre ele având propriile sisteme solare.

Distanţa dintre stele este atât de mare, încât este măsurată în ani-lumină (distanţa parcursă de lumină în timpul unui an - 9.500 de miliarde de kilometri). De exemplu, cea mai apropiată stea de Pământ este Alfa Centauri, situată la 4.367 de ani lumină. În ceea ce priveşte Calea Lactee, aceasta s-ar întinde pe o suprafaţă de 100.000 de ani lumină.

Dar totul nu se opreşte aici. Calea Lactee face parte dintr-o stuctură mai mare, numită roi de galaxii, din care fac parte mii (sau poate milioane) de alte galaxii.

Iată de ce este imposibil de a estima dimensiunea Universului. Mai mult, există teorii care spun că Universul este într-o continuă expansiune, ceea ce înseamnă că la fiecare câteva miliarde de ani distanţa dintre două galaxii se dublează.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!