Pot dormi copacii? Studiul care relevă o „amorțire” a frunzelor și ramurilor pe timpul nopții

by Ana Balan on May 26, 2016 Natura 853 Vizualizari

Ideea că un stejar sau un molid, spre exemplu, pot dormi pare cel puțin bizară. Însă potrivit celor de la Discovery, oamenii de știință au observat, pentru prima dată în istorie, anumite modificări fizice la arbori, modificări care corespund cu ritmul corpului nostru de zi-noapte. O echipă internațională de cercetători din Austria, Finlanda și Ungaria au analizat modul în care arborii suferă aceste schimbări pe timpul nopții cu ajutorul unor scanere laser foarte performante. Rezultatele sugerează că pe timpul nopții arborii se apleacă puțin, revenind în fiecare dimineață la forma inițială. Dar este vorba despre somn aici?

„Rezultatele noastre arată că întregul arbore se apleacă în timpul nopții. Această schimbare poate fi observată atât în poziționarea frunzelor cât și a ramurilor. Modificările nu sunt prea mari, cel mult 10 centimetri pentru copacii cu o înălțime de aproximativ 5 metri”, a declarat Eetu Puttonen, cercetător la Institutul de Cercetare Geospațial finlandez.

Vezi și:10 copaci care par de pe altă planetă

Pentru a filtra efectele pe care vremea ar putea avea asupra copacilor în timpul studiului, cercetătorii au analizat atât arbori din Finlanda, cât și din Austria. Frunzele și ramurile se aplecau treptat, înainte de sosirea nopții, revenind mai apoi, înainte de răsăritul soarelui, la forma inițială. Deși cauza acestui fenomen rămâne încă neelucidată, cercetătorul maghiar András Zlinszky a declarat că efectul poate fi cauzat și de o pierdere a presiunii apei care circulă în interiorul celulelor arborului pe timpul nopții, nu de o stare de „somnolență” a copacilor.

„Acest lucru înseamnă că ramurile și frunzele sunt mai puțin rigide, deci mai predispuse la a se moleși sub propria lor greutate. Presiunea apei este influențată de fotosinteză, care se oprește odată ce soarele apune”, a declarat Zlinsky pentru publicația britanică New Scientist.

Cercetările continuă în această direcție, oamenii de știință fiind deciși să ofere o explicație oficială fenomenului.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante