Prima specie de mamifere care a dispărut din cauza schimbărilor climatice

Recomandat by Balan Denis on Jun 15, 2016 Natura 1031 Vizualizari

Schimbările climatice induse de om au dus la dispariţia în totalitate a singurei specii de mamifere din Marea Barieră de Corali a Australiei. Este vorba despre şoarecii melomys din insula Bramble Cay, situată pe coasta de nord a provinciei Queensland, notează The Guardian.

Această dispariţie este considerată prima a unui mamifer cauzată de schimbările climatice. Un expert susţine că aceasta dispariţie reprezintă doar “vârful icebergului”, iar schimbările climatice vor afecta specii din întreaga lume.

Mamiferul, denumit de asemenea “şoarecele cu coada mozaic” trăia exclusiv pe insula Bramble Cay, o micuţă insulă de corali situată în largul coastei de nord a Queensland, Australia.

Melomys reprezenta singura specie de mamifere endemică din zona Marii Bariere de Corali.

Prima datare a existenţei sale a fost făcută în 1845, cărţile de istorie sugerând că marinarii au omorât aceşti „sobolani mari” cu arcuri si săgeţi. Însă „şoarecii cu coada mozaic” au fost văzuţi pentru ultima oară în 2009, iar în 2014, un raport a australian a recomandat schimbarea statutului lor din “animale pe cale de dispariţie” în “dispărute”, notează The Guardian.
2f

Dar melomys s-au văzut ultima oară în 2009, iar după o căutare extinsă pentru animal în 2014, un raport a recomandat statutul său să fie schimbat din „pe cale de dispariţie” la „dispărute”, notează The Guardian.

Condus de Ian Gynther de la Departamentul Mediului şi Protecţia Patrimoniului Queensland, şi în parteneriat cu Universitatea din Queensland, sondajul a pus 150 de capcane de pe insulă timp de şase nopţi, şi a implicat măsurători extinse ale insulei şi a vegetaţiei sale.

Ian Gynther de la Departamentul de Mediu şi Protecţie a Patrimoniului din Australia, în parteneriat cu Universitatea din Queensland au pus pe insulă 150 de capcane cu mâncare, făcând în paralel măsurători privind habitatul lor. În raportul rezultat, cercetătorii au ajuns la concluzia că schimbarea climatică a provocat dispariţia acestei specii. Ca urmare a creşterii nivelului apelor, insula a fost inundată de mai multe ori, ducând la distrugerea habitatului şi în final la dispariţia şoarecilor melomys.

La nivel global, nivelului mărilor a crescut în medie cu aproape 20 cm între 1901 şi 2010, o rată fără precedent pe parcursul ultimilor 6.000 de ani. Dar, în jurul insulei, nivelul mării pare să fi crescut la aproape doua ori peste medie 1993 şi 2014.

„Aceasta este, probabil, prima specie de mamifere dispărută din cauza schimbărilor climatice”, au precizat cercetătorii în raportul lor, publicat pe site-ul guvernului din Queensland.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!