Curiozităţi despre sânge şi date interesante

Recomandat by Balan Denis on Sep 2, 2016 Sănătate 4003 Vizualizari

În corpul omului matur sângele constitue  în mediu 6-8% din toată masa corpului. Cei drept, cantitatea medie a sângelui în corpul copilului e un pic mai mare şi este de  8-9% . Sângele circulă prin corpul uman cu viteză diferită. Cel mai rapid sângele circulă prin arterii, 1,8km pe oră. Volumul mediu a sângelui în corpul omului constitue 5000-6000ml.

 

Curiozitati despre sange - James Harrison

James Harrison, a salvat 2.4 mii de veti a noi nascutilor cu sangele sau .

Australianul de 74 de ani James Harrison a donat sânge  în jur de 1000 de ori  pe parcursul vieţei sale. Anticorpii grupei sale rare de sânge ajută la supraveţuirea noinăscuţilor cu o formă grea de anemie. În sumă datorită donorului Harrison, după calculele aproximative, sa reuşit salvarea vieţilor a 2000 de copii.

La peirderea a o pătrime din volumul sângelui din vasele sangvine, creează pericol pentru viaţă. În caz de vătămare a unui vas sangvin mare, moartea survine mai repede dar nu de la pierdere de sânge, dar de la scăderea momentană a tensiunei arteriale, anoxiei creerului şi miocardului.

Curiozităţi despre sânge – circulaţie sanguină

Corpul uman poate funcţiona normal, chiar şi în cazul când sângele prin vase se va deplasa fără impulsuri,  adică în  flux continuu. Asta a fost demonstrat de medicii americanului Craig Lewis, care murea de o afectare gravă a inimii, viaţa lui nu putea salvată nici de cardiostimulatorul artificial. În rezultat pacientului ea fost înlăturată inima conectândul la un dispozitiv de alt tip, care ajuta la criculaţia necontenită a sângelui prin organizm. Lewis a supraveţuit  în sensul cel mai direct al cuvântului fără puls, 5 săptămâni pe cardiograma sa era o linie dreaptă. Pricina morţii sale a fost  disfuncţia ficatului din cauza amiloidozei, ce nu e legat de dispozitivul întrodus.

În decurs de 24 de ore, inima unui om matur pompeză în jur de 10 mii litre de sânge. O bătaie a inimii înpinge în arterie 130 miligrame de sânge. Lungimea medie a vaselor sanguine din corpul uman constitue în jur de 100 000 km.

Curiozităţi sânge – compoziţie

Sângele nostru este roşu, fiindcă el este compus în mare parte din globule roşii (celule roşii), sau eretrocite cum li se mai spune. Culoarea roşie  se datorează conţinutului mare de fer în ele.  Eretrocitele ajută la efectuarea schimbului de gaze dintre ţesuturi. Viaţa acestor celule durează 120 de zile, după cele ele se distrug în ficat sau splină.

Curiozitati despre sange - leucocite

O celula alba (leucocite) printre celule rosii sangvine (eritrocite).

De funcţia de apărare răspund leucocitele, sau celule albe ale sângelui (globulele albe). Ele joacă rolul principal în apărarea organizmului de boli infecţioase şi corpuri străine. Durata vieţei a acestor celule poate variea de la câteva zile până la câţiva ani.

 

Curiozitati despre sange - trombocite

In mijloc celula trombocit, componenta a sangelui.

Încă un compus al sângelui sunt trombocitele, sau celule incolore. Aceste celule răspund de coagularea sângelui. Ele trăesc în organizm doar 8 – 10 zile.

Celule noi sangvine sunt create de măduva osoasă. Acest organ specific cântăreşte în mediu două kilograme jumate şi în decurs de 70 de ani a vieţii dovedeşte să producă în jur de o tonă de leucocite şi 650 kilograme de eritrocite.

Curiozităţi despre sânge – grupele sanguine

Sunt câteva divizări a sângelui, dar cea ma mare valoare o are divizarea sângelui în 4 grupedupă sitema „AB0″ şi în două grupe după sistemul „Rh”. Cele patru grupe de sânge se marchează cu simbolurile I(0), II(A), III(B), IV(AB). Grupa I(0) este cea mai răspândită şi se întâlneşte la 45% de oameni de pe Pământ. II(A) grupă de sânge este răspândită printre europeni – şi purtătorii ei sunt în jur de 35% de oameni. III(B) grupă de sânge este mai puţin răspândită – ea poate fi întâlnită la numai 13% de oameni. Cea mai rară grupă de sânge este  IV(AB) – se întâlneşte doar la 7% de oameni.

Oamenii cu 1-a grupă de sânge sunt donori universali, dar oamenii cu grupa 4 de sange sunt – recipienţi unuversali.

Printre diferite rase şi popoare grupele de sânge sunt repartizate neuniform. Spre exemplu 80% de indieni au grupa I-a de sănge, printre aziaţi cea mai răspândită este grupa a III – a,  la locuitorii Europei de Nord grupa a II – a.

Alte curiozităţi despre sânge

Hemofilia sau coagularea rea a sângelui este boala pe care o numesc „regală” sau „victoriană”. Din cauza căsătoriilor consangvine dintre conducătorii europeni ea sa râspândit în multe familii regale. Cea mai cunoscută purtătoare de hemofilie în istorie a fost regina Victoria, care a dat start acestui fapt multe secole în urmă.

Se socoate ca femeile în general se tem mai puţin de sânge decât bărbaţii, asta e legat de faptul, ca femeile regulat văd sângele menstrual.

După pata de sânge se poate de identificat infractorul la fel ca şi după urmele papilare.

Curiozitati despre sange - Phrynosoma

Se apără împroşcând cu sânge din colţurile ochilor.

Unele şopârle din familia  Phrynosoma în cazul unui pericol extrem se apără de prădător prin utilizarea unui mecanism unical de apărare: împuşcă în el cu sânge propriu din colţurile ochilor la o distanţă de până la un metru jumate.

Curiozitati despre sange - pesti de gheata

În apele Antarcticii locuesc aşa numiţii peşti de gheaţă, acestea sunt unicele vertebrate în sângele cărora nu se conţin eritrocite şi hemoglobină – deaceea sângele lor este incolor. Metabolismul lor e bazat doar pe oxigen dizolvat nemijlocit în sânge. Aşa structură a sistemului circulator le-a ajutat să supraveţuiască în condiţii de temperaturi mai joase de punctul de îngheţ al apei.

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!