Ce trebuie sa stii despre un Disc Alunecat?

Recomandat by Ana Balan on Nov 23, 2016 Sănătate 1789 Vizualizari

Multi oameni suferă dureri sau simptome dar putini stiu de ce. Avand o hernie de disc este una din acele disfunctii ascunse.

Hernia de disc, disc bombat sau disc alunecat este o afecțiune foarte dureroasă. Această afecțiune  este cel mai frecvent la adulţii de vârstă mijlocie.Este adesea cauzată de prea multă presiune pe coloana vertebrala. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care suferă de ea nu au nicio idee. Unele simptome comune includ:

  • Durere de braţe sau picioare
  • Amorţeală sau furnicături în corp datorită nervilor afectati
  • Slăbiciune
  • Durere în partea de jos a fesei sau în coapsa ta
  • Dureri care se agravează atunci când stati jos

Coloana vertebrala este alcătuită din vertebrele osoase separate prin discuri gelatinoase care ţine vertebrelor la locul lor. O hernie de disc se întâmplă atunci când un disc prezinta rupturi, cauzând iritarea discului si nervilor din apropiere.

Acest tip de accidentare adesea se întâmplă odata cu ridicare, îndoire sau răsucire. Aceasta poate provoca durere şi slăbiciune. Următoarele exerciţii va ajuta la ameliorarea unora dintre durerile cauzate de un disc de rănit:

1. Se intoarce incet capul spre stanga, apoi cu ajutorul mainii aplicate pe barbie se mai mobilizeaza capul cativa centimetri spre stanga. Se mentine in aceasta pozitie 20 de secunde. Apoi se repeta miscarea identic si spre partea dreapta.

2. Capul se indoaie spre stanga si, prin miscari usoare, se incerca pozitionarea urechii stangi pe umar. Cu mana stanga se aplica presiune pe tample pentru a forta putin miscarea. Se mentine aceasta pozitie 20 de secunde, apoi se repeta miscarea identic si spre partea dreapta.

3. Capul se apleaca inainte si se incearca atingerea pieptului cu barbia. Este necesar ca umerii sa fie relaxati. Se mentine pozitia 20 de secunde si apoi miscarea se repeta.

4. Bolnavul sta in decubit dorsal (intins pe spate) cu genunchii intinsi si cu o perna sub cap si gat pentru suport. Se flecteaza capul (se indoaie) si se mentine pozitia timp de 10 secunde, apoi se relaxeaza. Miscarea se repeta de 10 ori.

Tratamentul herniei de disc  

Tratamentul acestei afecţiuni poate fi medicamentos sau chirurgical, dar implică şi o schimbare  a stilului de viaţă a celor care suferă de hernie de disc cauzată de factorii de risc enumeraţi mai sus.  

În ceea ce priveşte tratamentul farmacologic, analgezicele de uz general sau relaxantele musculare şi antiinflamatoare sunt cele mai folosite. Scopul tratamentului medicamentos este reducerea durerii şi a inflamaţiei locale.  

În cazul în care pacientul nu are contraindicaţii, cel mai folosit medicament este ibuprofenul. Pe lângă acesta, opioidele pot fi administrate pacienţilor cu dureri intense care nu pot fi controlate cu ajutorul analgezicelor obişnuite. Ele se eliberează pe baza unei reţete medicale iar utilizarea lor se face sub supraveghere medicală pentru a evita riscul apariţiei dependenţei.

Corticosteroizii sunt un alt tratament pentru hernia de disc, fie intravenos, fie administraţi oral, sau chiar injectaţi în zona afectată, dar sub control radiologic pentru a se stabili exact unde este nevoie de injecţie. Efectele injecţiilor epidurale cu cortizon pot dura şi câteva luni.   Tratamentul chirurgical trebuie avut în vedere doar dacă simptomele persistă şi afectează foarte mult pacientul, limitându-i activităţile zilnice. Cele mai utilizate şi indicate proceduri chirurgicale sunt disectomia şi microdisectomia, adică îndepărtarea discului sau a părţi din discul cu probleme. În cazul microdisectomiei se îndepărtează doar fragmente, foarte mici, din discul implicat, printr-o procedură minim-invazivă.  

O altă intervenţie minim-invazivă pentru tratamentul herniei de disc se numeşte „nucleoplastie“ şi „micşorează presiunea la nivelul discului intervertebral degenerat şi scade tensiunea la care sunt supuse elementele nervoase din canalul rahidian, toate acestea fără ca pacientul să sufere vreo incizie. Acest lucru înseamna dispariţia senzaţiilor de durere şi în acelaşi timp diminuarea semnificativă a posibilităţii apariţiei problemelor neurologice mai grave precum pareza sau tulburările de sensibilitate. Procedura de nucleoplastie durează aproximativ 20 de minute, iar perioada de spitalizare este de o zi, timp în care pacientul se poate odihni în salon, după care poate pleca acasă“, explică dr. Mihail Dăncescu.

Cum să scapi de hernia de disc în mod „natural“

Primul pas pe care poţi să-l faci în cazul herniei de disc cauzată de un stil de viaţă haotic, este... schimbarea stilului de viaţă. O dietă adecvată, exerciţii fizice frecvente, renunţarea la fumat – toate acestea sunt metode de a preveni şi chiar de a scăpa de efectele herniei de disc. Greutatea în plus poate agrava simptomele, deci este foarte important menţinerea unei greutăţi recomandate pentru înălţimea şi vârsta pacientului.

Fizioterapia este şi ea indicată, mai ales că în cadrul şedinţelor de fizioterapie pacienţii sunt învăţaţi cum să se îmbrace, cum să meargă şi cum să ridice greutăţi în mod corect pentru a preveni durerea.

Pentru mulţi pacienţi, tratamentul conservator face minuni, acesta fiind cel mai indicat. Doar un procent redus continuă să aibă durerile specifice, moment în care se vor recomanda alte metode terapeutice (intervenţiile chirurgicale, injecţiile cu cortizon sau altele).

În cazul în care pacienţii au meserii ce constituie factori de risc, specialiştii pot recomanda schimbarea locului de muncă.  

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!