De ce există o legătură între coloana vertebrală și celelalte organe?

by Ana Balan on Feb 23, 2017 Sănătate 2563 Vizualizari

Întrucât coloana vertebrală este unul dintre centrii nervoși ai corpului, nu este surprinzător faptul că toate organele sunt reprezentate într-o anumită parte a sa. Însă mai uimitor decât atât este modul în care aceste conexiuni îți pot influența starea de sănătate. 

Corpul uman este unul dintre cele mai misterioase fenomene din întregul univers.  Acesta nu încetează niciodată să ne minuneze cu sistemele și structurile sale perfect alcătuite. Un exemplu foarte grăitor este modul în care coloana vertebrală este conectată cu toate organele din corp.

Este un fapt surprinzător, întrucât coloana este o structură osoasă, dar ea poate influența funcționarea organelor interne, cum ar fi inima și plămânii, dar și mușchii.

Această conexiune nu este arbitrară. Experții au descoperit punctele exacte de la nivelul coloanei care corespund anumitor părți ale corpului.

După cum poți observa, corpul uman chiar este o mașinărie perfectă. Suntem siguri că acesta încă mai păstrează anumite secrete care ne pot bulversa.

De ce există o legătură între coloana vertebrală și celelalte organe?

Explicația acestui fenomen este mai simplă decât pare. Coloana vertebrală ne menține drepți, adică ne oferă sprijin și structură. Ea este formată din oase mici care sunt sprijinite și „sudate” de către mușchii interconectați.

Prin urmare, atunci când unul dintre aceste oase este dislocat, acest lucru va avea un efect asupra organului corespunzător acelui punct.

Efectul poate căpăta amploare, întrucât o problemă la nivelul ficatului, de exemplu, îți afectează sănătatea întregului corp, deoarece acest organ are rolul de a filtra sângele.

Este foarte important să acorzi o atenție deosebită și stării tale psihice. Coloana vertebrală este afectată de emoțiile negative, fie că este vorba despre stres sau tristețe.

Prin urmare, inteligența emoțională este fundamentală pentru controlarea stării fizice. Atunci când ne gestionăm în mod corect emoțiile, prevenim efectele negative ale acestora asupra organelor interne.

Când este necesar un consult la coloana vertebrală?

Când simți un disconfort la nivelul coloanei, medicii îți recomandă un tratament concentrat asupra zonei în care este localizat disconfortul.

Uneori, aceste tratamente nu sunt la fel de rapide sau de eficiente precum ne-am dori. Asta înseamnă că sunt necesare niște investigații medicale mai detaliate.

Bolile asociate cu probleme la coloana vertebrală sunt următoarele:

Migrene

Spatele are legătură cu majoritatea durerilor de cap.

Spasmele musculare dislocă oasele, provocând diverse probleme la nivelul capului și al feței. Acestea pot cauza chiar și vedere încețoșată.

Amorțeli ale membrelor

Inflamațiile cervicale duc la contracția nervilor. Prin urmare, sângele pătrunde greu în această zonă. Când acest lucru se întâmplă în mod repetat, începi să-ți pierzi sensibilitatea la nivelul extremităților.

Dificultăți de înghițire

Această problemă apare ca urmare a îngustării canalului cervical de la nivelul gâtului, fapt care îngreunează acțiunea mușchilor și a organelor implicate în procesul de mestecare și înghițire.

Circulație sanguină deficitară la nivelul creierului

Acesta este un fenomen similar celui care provoacă amorțeli în zona cervicală.

Tensiunea musculară de la nivelul arterelor limitează cantitatea de sânge transportat către creier. Drept urmare, te poți confrunta cu simptome ușoare sau foarte grave: de la amețeli trecătoare până la atac cerebral.

Probleme digestive

Inflamațiile din regiunea lombară a coloanei vertebrale afectează sistemul digestiv în diverse moduri. Una dintre consecințe poate fi constipația, însoțită de episoade de diaree.

Deviațiile coloanei vertebrale influențează, de asemenea, funcțiile organelor interne.

Drept urmare, îți recomandăm să te prezinți la medic pentru investigații periodice. În plus, nu uita să faci mișcare. Înotul este activitatea fizică ideală, deoarece ajută la realinierea oaselor și la întărirea musculaturii. Astfel, vei reuși să-ți recapeți controlul asupra acestei zone a corpului.

Pe de altă parte, dacă suferi de anxietate sau depresie, încearcă să practici yoga. Beneficiile la nivel fizic și psihic sunt uimitoare. Această disciplină antică folosește diverse posturi care te ajută să-ți oxigenezi și să-ți realiniezi corpul, în timp ce meditația îți relaxează mintea.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!