CEAPA este una dintre cele mai consumate legume… Dar știi care sunt proprietăți terapeutice ?

by Ana Balan on Feb 26, 2017 Sănătate 907 Vizualizari

Ceapa este o legumă banală, pe care românul o adaugă la aproape orice mâncare, de la ciorbe și până la tocănițe. Pe vremuri, mămăliga cu ceapă era… hrana cea de toate zilele a țăranului român. Toată lumea știe, despre ceapă, că are virtuți terapeutice, dar prea puțini dintre noi pot enumera măcar trei dintre ele. Rândurile ce urmează îți vor arăta ce ai de câștigat când consumi ceapă. Mai ales ceapă crudă, deoarece după gătire se reduc efectele sale benefice!

O ceapă ceva mai mare (la 150 g) oferă: 19% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 10% din cea de mangan, 9% din cea de vitamină B6, 7% din cea de folați, 6% din cea de potasiu și 10% din necesarul de fibre. Ceapa conține antioxidanți redutabili, printre care quercetina și sulful. Ceapa se numără printre cele mai bogate surse alimentare de quercetină.

Ceapa susține sănătatea orală! Deși mirosul de ceapă nu-i cel mai agreabil, mestecarea acestei legume duce la eliberarea substanțelor ce ucid bacteriile generatoare de carii. La 3 minute după ce am început să mâncăm ceapă (crudă) sunt nimicite majoritatea bacteriilor dăunătoare din cavitatea bucală.

Ceapa contribuie la prevenirea cancerului de colon! Quercetina, un flavonoid extrem de benefic, consolidează imunitatea și previne dezvoltarea tumorilor. Descoperire recentă: combinate, substanțele active din ceapă și turmeric au capacitatea de a reduce dimensiunile și mărimea leziunilor precanceroase din tractul intestinal al omului.

Ceapa este antibacteriană! Sulfurile și tiosulfinații previn afecțiunile provocate de către germeni precum E.coli și Salmonella.

Ceapa determină înlăturarea toxinelor! Metionina și cistina existente în ceapă sunt foarte eficiente în eliminarea metalelor grele (plumb, cadmiu, mercur) din organism. Procesul de detoxifiere este susținut și de către vitamina C, în care ceapa (crudă) este bogată.

Ceapa este utilă cardiacilor! Ea preîntâmpină formarea periculoaselor cheaguri și subțiază sângele, permițându-i să circule cu ușurință. Reduce riscul de atac de cord, diminuează trigliceridele și colesterolul. Este recomandată hipertensivilor, grație conținutului de quercetină.

Ajută la prevenirea osteoporozei, diminuând pierderile de masă osoasă!

Este utilă în (pre)diabet! Datorită conținutului de alil propil disulfură (APDS), ceapa reduce nivelul glicemiei și ajută la eliberarea necesarului de insulină.

Este folositoare în infecțiile respiratorii și sinuzite! Ceapa contribuie la eliminarea mucusului, la decongestionarea căilor respiratorii superioare și, astfel facilitează respirația.

Reduce disconfortul provocat de către înțepăturile de insecte (ex.: albine, viespi)! În acest scop, ceapa tocată mărunt se aplică pe locul înțepăturii, ameliorând aproape instantaneu senzația de durere și usturime.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!