Ce se mănâncă în cea mai sănătoasă ţară din lume

by Ana Balan on Mar 31, 2017 Sănătate 823 Vizualizari

Italia a fost desemnată cea mai sănătoasă ţară din lume în 2017. Cheia: stilul de viaţă.

Italia este ţara cu cei mai sănătoși oameni din nume. Nu o spunem noi, o spune Bloomberg Global Health, care a publicat de curând clasamentul celor mai sănătoase ţări din lume. Specialiștii au analizat 163 de state și au constatat că Italia se află pe primul loc, urmată de Islanda și Elveţia, scrie yahoo.com.

Italia nu se află printre ţările care se pot lăuda cu cea mai puternică economie, mai ales în urma crizei care a lovit întreaga planetă. Dar precarietatea financiară nu este neapărat legată de o sănătate precară, după cum nici prosperitatea nu presupune neapărat un stil de viaţă corect și prin urmare oameni sănătoși. Situaţia Italiei nu a influenţat stilul de viaţă al italienilor și de aceea ei se pot lăuda astăzi cu cei mai longevivi locuitori și cu cel mai sănătos stil de viaţă din lume, potrivit Business Magazine.

Printre criteriile evaluate pentru acest clasament se află stilul de viaţă și sistemul de sănătate. În general, stilul de viaţă al italienilor este o combinaţie bună între activitatea fizică și dieta mediteraneană. Aceasta se bazează pe consumul de fructe și legume proaspete, carbohidraţi complecși, cereale, pește și ulei de măsline. De asemenea, modul în care pregătesc hrana și în care o consumă este de o importanţă vitală. Ei gătesc reţete simple și fără prea multă elaborare, fiind exclusă hrana tip fast-food, mănâncă încet și în tihnă și de obicei, alături de familie sau prieteni. Acest lucru face ca atmosfera din timpul orelor de masă să fie relaxată, ceea ce se traduce într-o scădere semnificativă a nivelului de stres, asigurând o stare de bine, echilibru și confort. Stilul de viaţă al italienilor are de-a face și cu ceea ce se întâmplă după ora de masă. În afară de sporturile pe care le practică, ei au obiceiul de a face o plimbare după cină. Studiile au confirmat că o plimbare de 15 minute după masă ajută la prevenirea diabetului de tip 2, deoarece menţine sub control glicemia, scrie Descopera.ro.

Deși situaţia s-a schimbat mult în ultimii ani, românii încă mai au multe de învăţat de la italieni în ceea ce privește stilul de viaţă. Un studiu din anul 2015 arată că șapte din zece români identifică stilul de viaţă sănătos cu consumul de fructe și legume și aproape jumătate cu alimentele naturale, notează Mediafax. Un an mai târziu, alt studiu citat de Capital arată că nouă din zece români au luat măsuri pentru un stil de viaţă mai sănătos. Aproximativ 83% dintre români asociază stilul de viaţă sănătos cu alimentaţia, 79% cu mișcarea, 60% cu eliminarea stresului și odihna și 50% cu consumul de apă. Aproape 60% dintre români sunt atenţi la hrana pe care o consumă și chiar sunt dispuși să plătească cu 10% mai mult un produs mai sănătos, înţelegând prin aceasta un produs fără E-uri sau conservanţi, care să fie bio/eco/organic, să conţină vitamine sau să aibă un termen de valabilitate redus.

Tehnologia are și ea rolul ei în panorama aceasta. Același studiu remarcă faptul că tehnologia poate fi un factor care să ajute la îmbunătăţirea stilului de viaţă. Aproximativ 21% dintre români își măsoară activitatea fizică cu ajutorul smartphone-ului, 14% folosesc cântarul inteligent, 75 pedometrul, 6% ceasurile inteligente și 5% brăţările fitness, notează Wall Street. Ceea ce îi împiedică pe români în general să pună în practică un stil de viaţă sănătos sunt – lipsa timpului (54%), serviciul (40%), lipsa banilor (35%), oboseala (32%) și stresul (29%). În mod cert este nevoie și de implicarea autorităţilor în domeniu, care să sprijine iniţiative de promovare a unui stil de viaţă sănătos. Însă probabil cea mai mare piedică în schimbarea alimentaţiei și a modului de viaţă, în general, este propria mentalitate. Poate este momentul să învăţăm de la italieni faptul că un stil de viaţă nu este o măsură pe care o adoptăm o zi, două, o săptămâna, două, ci un stil care ne definește, care face parte din noi, din felul nostru de a fi.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!