6 mituri comune despre ritmul cardiac!

by Ana Balan on Apr 17, 2017 Sănătate 854 Vizualizari

 

Pe internet circulă tot felul de mituri legate de sănătate, multe dintre care sunt legate de circulaţia sângelui sau, mai concret de pulsul cardiac. Chiar dacă unele se bazează pe dovezi ştiinţifice, chiar şi cercetările medicale pot fi eronate sau depăşite.

În cel mai rău caz, miturile vehiculate sunt pure speculaţii. Acesta este motivul pentru care am decis să-ţi prezentăm cele mai frecvente şase mituri despre pulsul cardiac, a căror veridicitate a fost recent confirmată sau infirmată de către specialişti.

6 mituri despre ritmul cardiac testate şi explicate

1. Femeile au un ritm cardiac mai rapid decât bărbaţii

Mitul care spune că pulsul cardiac este diferit la cele două sexe este valid. Spre deosebire de femei, bărbaţii au un puls mai scăzut în repaus, dar mai ridicat în condiţii de efort susţinut. În plus, pulsul cardiac se modifică mai repede în timpul efortului fizic, şi scade mai repede după ce corpul intră în stare de odihnă.

Explicaţia este simplă: inima unei femei are dimensiuni mai mici. Aşadar, pentru a pune sângele în mişcare în tot corpul, trebuie să lucreze mai intens. Se speculează că şi hormonii sexuali precum testosteronul ar influenţa aceste diferenţe de puls.

2. Ritmul cardiac sănătos este cuprins între 60 şi 100 de bătăi pe minut

Aceasta este o convenţie medicală învechită, şi nu tocmai exactă. Potrivit unui studiu mai recent publicat în Revista Medicală Britanică, un puls cardiac mai alert de 76 de bătăi pe minut ar fi corelat cu bolile cardiace. Aceste rezultate sugerează că pragurile sănătoase se situează sub această valoare, aşa că un puls de 100 BPM în repaus este foarte ridicat şi se datorează, de cele mai multe ori, unor probleme cardiovasculare grave.

3. Palpitaţiile sunt provocate de atacuri de cord

Palpitaţiile sunt intensificări bruşte ale ritmului cardiac, şi pot fi resimţite ca bătăi violente şi neregulate ale inimii. Vestea bună este că aceste fluctuaţii nu anunţă neapărat iminenţa unui atac de cord.

Palpitaţiile se pot datora consumului de cafea sau alcool, ori efortului fizic intens. Stresul, anxietatea şi entuziasmul pot provoca şi ele astfel de oscilaţii temporare. La fel şi anemiile sau tratamentele cu anumite substanţe medicamentoase.

Totuşi, există situaţii în care palpitaţiile pot prevesti insuficienţă cardiacă. În acest caz, accelerarea pulsului este însoţită, de regulă, de dureri în piept, ameţeli şi dificultăţi de respiraţie.

Publicitate

4. Un ritm cardiac normal indică implicit o tensiune arterială normală

Acest mit este eronat. Pulsul cardiac măsoară numărul de bătăi ale inimii în interval de un minut, în timp ce tensiunea arterială măsoară forţa mecanică a sângelui care circulă prin artere. Aşadar, este vorba de două lucruri complet diferite.

Este posibil, însă, ca ambele să se modifice simultan. De exemplu, exerciţiile fizice induc o creştere valorică a amândurora. În acelaşi timp, însă, este perfect posibil ca inima să pompeze sânge mai repede fără ca vasele sanguine să sufere modificări pronunţate. Poţi avea un puls sănătos şi vase sanguine slăbite, şi invers

5. Ritmul cardiac slab este consecinţa unei inimi slăbite

Nu întotdeauna. Persoanele active din punct de vedere fizic – inclusiv atleţii – au în general un puls cardiac mai mic în repaus. Asta pentru că muşchiul cardiac este puternic şi tonifiat în cazul lor, aşa că inima trebuie să depună un efort mai redus ca să furnizeze ţesuturilor corporale sânge oxigenat. O altă situaţie în care pulsul cardiac poate fi mai scăzut este în timpul somnului.

În cazuri speciale, pulsul slab poate semnala probleme grave de sănătate, în special legate de impulsurile electrice ale inimii. Pulsul foarte scăzut poate fi o consecinţă a bolilor cardiovasculare, dar şi a hipotiroidismului.

Aşadar, este normal să ai un puls mai scăzut dacă eşti o persoană activă. În caz contrar, adresează-te medicului, mai ales dacă suferi de ameţeli, senzaţie de leşin şi stări de slăbiciune.

6. Pulsul cardiac al fătului este un indicator al sexului acestuia

Eşti mamă în devenire? Probabil ai auzit că pulsul cardiac al fătului poate indica sexul acestuia. Potrivit mitului, pulsul mai alert, adică de peste 140 de bătăi pe minut, indică faptul că fătul este fetiţă, iar pulsul mai lent, că fătul este băiat.

Având în vedere că femeile au pulsul cardiac mai ridicat decât bărbaţii, mitul pare să aibă sens. Dar este oare adevărat întru totul? Nu întotdeauna.

Pulsul cardiac al fătului se modifică odată cu vârsta. Inclusiv gradul actual de activitate intrauterină determină fluctuaţii, aşa că mitul nu este valid.

Ca să ai un puls cardiac mai sănătos, fă mişcare. Mişcarea este o adevărată sursă de sănătate. Orice fel de exerciţii, pornind de la stretching şi până la aerobic, te ajută să-ţi întăreşti sănătatea cardiovasculară.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!