Cum se Îmbunătățește memoria cu magneți

by Ana Balan on May 28, 2017 Sănătate 697 Vizualizari

Abilitatea de a-ți aminti sunete și să le manipulezi în mintea ta, este extrem de importantă în viața de zi cu zi – fără ea nu am fi capabili să înțelegem o propoziție sau să facem calcule aritmetice simple. Un nou studiu ne arată cum funcționează memoria sunetelor în creier și demonstrează chiar și moduri în care o putem îmbunătăți.

Oamenii de știință știau dinainte că o anumită rețea neuronală din creier numită flux dorsal, este responsabilă de aspecte ale memoriei auditive. În interiorul fluxului dorsal s-au descoperit pulsuri electrice ritmice numite unde theta, însă rolul acestora în memoria auditivă a fost un mister total până acum.

Pentru a afla relația exactă dintre undele theta și memoria auditivă și pentru a vedea cum poate fi îmbunătățită memoria, cercetători de la Montreal Neurological Institute din cadrul Universității McGill, au oferit unui număr de 17 indivizi sarcini de memorie auditivă ce necesitau ca ei să recunoască un model de tonuri atunci când acesta era redat invers. Ascultătorii executau aceste sarcini în timp ce erau observați cu ajutorul unei combinații de magneto-encefalograf (MEG) și electroencefalograf (EEG). Testele acestea dezvăluie amplitudinea și frecvența semnăturii undelor theta în fluxul dorsal în timp ce subiecții lucrau la sarcinile lor de memorie. De asemenea, ele dezvăluie și sursa undelor theta în creier.

Folosind aceste date, oamenii de știință au aplicat o stimulare magnetică trans-craniană (SMT) la aceiași frecvența cu frecvența theta subiecților, în timpul executării sarcinilor, pentru a amplifica undele theta și apoi pentru a măsura efectele asupra performanțelor memoriei subiecților.

Ei au descoperit că în momentul în care au aplicat această stimulare, subiecții au avut performanțe mai bune folosindu-și memoria auditivă. Acest lucru s-a întâmplat numai în momentul în care stimularea a fost similară undelor theta naturale din creier. Atunci când stimularea a fost aritmică, nu au existat modificări ale performanței, sugerând faptul că performanța se schimbă doar prin manipularea undelor theta și doar prin simpla aplicare a acestei stimulări.

„De mult timp rolul undelor theta era neclar”, spune Sylvain Baillet, unul dintre co-seniorii autori ai studiului. ”Cunoaștem mult mai multe despre natura mecanismelor implicate și rolul lor cauzal în funcțiile cerebrale. Pentru acest studiu, am obținut rezultate folosind neurologie, tehnologii de tip MEG, EEG și SMT, dar și altele complementare”.

Cel mai incitant aspect al studiului este faptul că rezultatele sunt foarte exacte și au spectru extrem de larg de aplicare, potrivit declarațiilor lui Philippe Albouy, autor principal al studiului.

„Acum știm cum poate fi îmbunătățit în mod specific comportamentul uman folosind o stimulare care simulează oscilațiile auto-generate de creier”, spune el. ”Mai incitatnt decât acest aspect este faptul că deși studiul a investigat memoria auditivă, aceiași abordare poate fi folosită în cazul mai multor procese cognitive precum vederea, percepția și învățarea”.

Demonstrația plină de succes a tehnologiei SMT arată că aceasta poate fi folosită pentru îmbunătățirea performanțelor creierului, însă are și implicații clinice. Într-o zi ar putea compensa pierderea memoriei cauzată de boli neurodegenerative precum Alzheimer.

„Rezulatatele sunt extrem de promițătoare și oferă o posibilă cale viitoare pentru tratemente”, declara Robert Zatorre, un alt co-autor senior al studiului. ”Dorim să facem mai multe studii pentru a vedea dacă aceste performanțe durează și dacă funcționează și în cazul altor tipuri de stimuli sau sarcini. Acest lucru va ajuta cercetătorii să dezvolte aplicații practice clinice”.

Studiul a fost publicat în revista Neuron îndata de 23 martie și a fost un rezultat al colaborării dntre Neuroimaging/Neuroinformatics și grupuri de cercetare asupra cogniției MNI.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170327114340.htm

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!