Efectul melodiei preferate

by Ana Balan on Mar 25, 2016 Sănătate 939 Vizualizari

Fiecare dintre noi are o piesă preferată pe care o ascultă non stop pe Ipod, Youtube sau dai tare radioul când aceasta răsună în boxe. Melodia ta de suflet are efecte nebănuite asupra psihicului tău.

Poate cea mai surprinzătoare descoperire este aceea că, indiferent ce gen de muzică preferă diferite persoane, melodiile preferate au acelaşi efect asupra creierului. Cântecul favorit activează o reţea cerebrală specifică şi pare să acţioneze şi asupra hipocampului, o zonă cerebrală asociată cu memorarea informaţiilor şi cu emoţiile, arată un studiu publicat recent.

Având în vedere gama foarte largă de preferinţe muzicale, faptul că diferite persoane reacţionează la fel la melodiile lor prefrate este foarte surprinzător, consideră autorii studiului, care şi-au publicat concluziile în jurnalul Scientific Reports

Ei au scanat creierele a 21 de voluntari în timp ce aceştia ascultau diferite piese muzicale: melodii dintr-un gen muzical care le plăcea, dintr-un gen care le displăcea şi melodia lor preferată. Apoi, au analizat modelele de unde cerebrale pentru a descoperi ce efect are asupra creierului fiecare dintre melodii. 

Când ascultăm melodia preferată, se activează o reţea neuronală numită default mode network (DMN), care este activă atunci când o persoană este trează, dar destinsă, în stare de repaus. 

Melodiile favorită ale participanţilor aparţineau unor genuri diverse – de la muncă clasică la muzică country – dar efectele asupra creierului erau identice. DMN se activa când voluntarii ascultau melodiile lor preferate şi se dezactiva atunci când ascultau melodii dintr-un gen muzical care nu le plăcea. 

„Aceste descoperiri ar putea explica de ce oameni care ascultă genuri muzicale atât de diferite precum piese de Beethoven şi Eminem pot încerca emoţii şi stări de spirit asemănătoare”, spun cercetătorii. 

Cercetătorii de la Harvard au demonstrat că piesele pe care le îndrăgim au efecte mai ceva ca exerciţiul de yoga. Stresul dispare, stare de spirit devine interactivă, imunitatea devine mai întărită, nivelul de cortizol scade. Aşa că nu mai staţi fără chef şi ascultaţi piesa care vă descreţeşte frunţile!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!