Cercetători români inventează selfie-ul care poate salva vieți

by Ana Balan on May 29, 2016 Sănătate 955 Vizualizari

O descoperire făcută de o echipă de cercetători români poate fi inclusă ușor în filmele de ficțiune. O aplicație a telefonului mobil poate salva viața unui om. Mai precis, facilitează detectarea cancerului.

SkinVision, un startup creat de o echipă de români, a reușit o performanță notabilă. Pe baza unor algoritmi, poate fi detectat melanomul cu o acuratețe de 80%. Operațiunea nu este foarte complicată, totul rezumându-se la un selfie făcut cu telefonul mobil. Aplicația nu oferă un diagnostic, ci o evaluare care facilitează însă depistarea din timp a alunițelor suspecte.

„O aplicaţie concepută de o echipă de la o universitate din România, denumită SkinVision, oferă o nouă armă împotriva bolii“, scrie publicaţia americană Business Insider. Aplicația, disponibilă pentru iOS și Android, a fost descărcată la nivel mondial de aproximativ 500.000 de ori, din 2011 și până în prezent. SkinVision are managementul în Amsterdam, dar două treimi din cei 40 de angajați sunt în București și în Cluj. Mai precis, doctori, matematicieni și programatori lucrează împreună pentru a îmbunătăți oferta aplicației.

„Aplicaţia nu este concepută pentru a înlocui opinia unui expert medical sau a substitui consultarea unui medic, ci, în schimb, oferă un instrument de analiză şi de urmărire a aluniţelor, la nivel profesional, ajutându-i pe oameni să se pregătească pentru întâlnirile cu medicul, având propria galerie de imagini personale”, afirmă CEO-ul companiei SkinVision, Dick Uyttewaal.

„Noi încercăm să ne adresăm tuturor oamenilor care au probleme cu pielea şi care vor să se ducă la dermatolog. Vrem să facem produse nevoile lor, nu numai ale celor cu alunițe”, a explicat Mircea Popa, 31 de ani, cofondator al SkinVision. Valoarea investiției inițiale pentru realizarea aplicației a fost de 50.000 de euro, finanțare primită din partea unui fond de investiții.

Chiar dacă finanțarea nu a lipsit, aceasta nu înseamnă că parcursul a fost ușor. „Banii nu sunt un scop. Succesul pentru mine înseamnă să simt că am făcut o schimbare, neapărat în bine, înseamnă să îmi placă ceea ce fac și să simt că am avut un impact, să pot să fiu mulțumit de mine”, crede Mircea Popa.

Inventatorii își doresc, în momentul de față, ca clinicile să ofere servicii de teledermatologie cu ajutorul aplicației, pentru a contribui la o schimbare, la educarea oamenilor, care trebuie să devină conștienți de riscul cancerului de piele.„Melanomul, dacă e depistat din timp, poate fi tratat. Rata de supraviețuire este de 95%. Problema este că oamenii nu se duc la doctor când ar trebui, ci abia când îi doare. Când te doare e deja târziu, de multe ori. Prin soluția noastră, monitorizarea alunițelor este mult mai ușoară, mai ieftină și mai eficientă”, spune cofondatorul SkinVision.

Cancerul de piele reprezintă aproximativ 80% din toate cazurile de cancer nou-diagnosticate şi între 95 şi 99% din cazurile de cancer de piele sunt cauzate de expunerea la soare. În privința României, peste 1.100 de români au fost diagnosticați în 2012 cu cancer de piele. Aplicația ar putea ajuta în direcția diminuării acestei rate, în condițiile în care, în România, aplicaţia care avertizează asupra riscului apariţiei cancerului de piele este gratuită. În restul lumii, costă mai puţin de 10 euro pe lună.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante