(VIDEO) Performanțe și curiozități neștiute ale creierului uman

by Ana Balan on Aug 10, 2016 Știați că 1240 Vizualizari

Știm despre creierul nostru că este centrul de comandă și de control al întregului organism, că datorită lui reușim să gândim, să avem emoții, să alergam și tot el face inima să bată, numeroase organe vitale să funcționeze.

De fapt nu toate informațiile nervilor periferici ajung la scoarța cerebrală, unele sunt dirijate către centri nervoși externi, cum este măduva spinării sau bulbul rahidian.

Aceștia formează un sistem nervos autonom, capabil să coordoneze rapid unele funcții, ușurând activitatea cerebrală și împiedicând astfel blocarea ei prin suprasolicitare. Asemenea activități reflexe privesc respirația, digestia, excreția, setea și reproducerea speciei.

Detaliile sunt în mare parte cunoscute publicului larg, dar creierul își are tainele și curiozitățile lui, care nu numai că scapă atenției noastre, dar rămânem chiar uluiți în fața performanțelor creierului. Portalul List 25 oferă câteva exemple.

• Creierul este cel mai gras element din organismul uman. Aproape 60% din masa lui este constituită din grăsimi. Asta însă nu înseamnă că persoanele obeze sunt mai inteligente.

• Creierul este receptiv la durerile altor organe sau cele induse de ele, dar el însuși nu are receptori proprii ale durerii. Acesta este motivul pentru care medicii pot efectua intervenții chirurgicale pe creier deschis chiar și la pacienții care sunt încă în stare trează.

Citește și:Cum îți poți îmbunătăți memoria într-un mod foarte simplu

• Creierul poate genera energie. În anumite situații, energia generata de creier poate ajunge până la 25 de watti, suficientă pentru a aprinde un bec economic.

• Lungimea vaselor de sânge cu care este dotat creierul însumează 100.000 km, suficientă pentru a înconjura Ecuatorul terestru de patru ori.

• Raportul dintre creierul unui copil mic și corpul lui este mai mare decât cel al unui matur și din acest motiv, capul copilului pare disproporționat în raport cu corpul. Totuși, creierul creste până maxim 40 de ani, când dezvoltarea încetează.

• În creierul nostru, informațiile circulă cu o viteza de 418 km/oră. Într-o zi, un creier normal este capabil să vehiculeze 70.000 de gânduri diferite.

•Creierul reprezintă aproximativ 2% din masa întregului corp, dar pentru a funcționa utilizează aproape un sfert din oxigenul și din energia întregului corp.

• În creierul nostru se produc în fiecare secunda 100.000 de reacții chimice. Nu suntem conștienți de niciuna dintre ele.

• Un creier uman are între 85 si 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cel puțin 10.000 de conexiuni.

• Echipele de specialiști americani primesc anual un fond de 28 milioane euro pentru a forma o banca a conectomilor, prin utilizarea de scannere. Scopul este identificarea mecanismelor care provoacă îmbătrânirea, învățarea, deprinderile. Deocamdată, datele obținute servesc numai pentru alimentarea unui uriaș proiect, ale cărui concluzii le va cunoaște doar viitorul.

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante